10 nejočekávanějších filmů podzimu 2015

Léto je fuč a listnaté stromy se pomalu připravují na odtučňovací kůru. Filmy, narozdíl od stromů, podstupují zpevňovací terapii a z oblasti hrátek s druhohorními ještěry a mlácení robotů po hlavě se dostáváme ke snímkům s trochu masitějším obsahem. Podzim ale nabídne jak tuny explozí, tak i psychickou aktivitu podněcující narativy. Abyste měli trošku lepší představu o tom, co se v kinech během následujících třech měsíců bude dít, servírujeme vám seznam deseti filmů, na které se čeští diváci těší nejvíc.

10. Sinister 2
Premiéra: 10. září

Pokračování úspěšného hororu Scotta Derricksona chce ukázat, že i napodruhé má co předvést. Kvůli změně režiséra i celého hereckého obsazení se v tom ovšem moc věřit nedá a druhý Sinister bude spíš parazitovat na úspěchu prvního dílu. Derkinson má teď plné ruce práce s produkcí Doctora Strange, ale k pokračování Sinistera sepsal scénář. Všechna naděje tak určitě ztracena není.

9. Steve Jobs
Premiéra: 12. listopadu

Převést život zakladatele Applu na filmové plátno je těžký úkol. Ne moc dobře se s ním popral film z roku 2013 s Ashtonem Kutcherem v hlavní roli. Tentokrát se ovšem do postavy Jobse vžije Michael Fassbender (X-Men: Budoucí minulost, Prometheus) pod vedením Dannyho Boylea (Trainspotting, Milionář z chatrče). Film má navíc sestávat pouze z několika málo scén. Každá z nich se bude soustředit na odhalení jednoho z ikonických produktů Applu.

8. Poslední lovec čarodějnic
Premiéra: 22. října

Fantasy oddechovka s Vinem Dieselem je hop nebo trop. Z podobných projektů se buď stanou lehce nadprůměrné kousky, které neurazí, nebo se propadnou do propasti rychle zapomenutých pokusů přiživit se na popularitě žánru. Vin Diesel je ale tak jako tak neuvěřitelně populární, takže jako nestárnoucí lovec čarodějnic přitáhne do kin spoustu diváků.

7. Everest
Premiéra: 24. září

Everest zaujal adrenalinovými trailery a přítomností Jakea Gyllenhaala, který právě sjíždí vlnu úspěchu. Bohužel většina filmů podobného ražení se prezentuje před premiérou stejným nejistým způsobem jako Everest a nechá až diváky v kině zjistit, jestli vůbec za něco stojí. Film vypráví o horské expedici, která se pokusí slézt z nejvyšší hory světa dřív než ji skolí nečekaná změna počasí.

6. Kurýr: Restart
Premiéra: 3. září

Oblíbená série Kurýr sázela hlavně na hvězdné jméno Jasona Stathama. Úlohu hlavního hrdinu v nadcházejícím Restartu přebírá Ed Skrein a všichni jsme zvědaví na to, jak se popere s vysokými očekáváními. Jakožto u všech předchozích kurýrů, scénář píše Luc Besson, takže se dá alespoň očekávat feel původní série.

5. Labyrint: Zkoušky ohněm
Premiéra: 17. září

První Labyrint obecně překvapil. Do žánru filmů podle knih pro mladé dospělé přinesl trochu svěžího větru. A poté co s třicetimilionovým rozpočtem vydělal desetkrát tolik, pokračování bylo rychle odklepnuto. Druhý díl zavede hrdiny z prvního filmu na Spáleniště, nejzdevastovanější část planety, kde budou muset složit druhou zkoušku, jež rozhodne o jejich dalším přežití.

4. Purpurový vrch
Premiéra: 15. října

Po pětileté pauze v režírování se Guillermo del Toro vrátil v roce 2013 s rozporuplně přijatým Pacific Rim. Del Toro je znám tím, že točí jenom snímky, které točit sám chce. Jeho sen o souboji obřích robotů a monster u Universalu posvětili, teď ale budou od mexického režiséra chtít vidět divácky lépe přijatý kousek. Purpurový vrch zatím vsází na atmosférické trailery a na tvář Toma Hiddlestona, která sama o sobě přiláká do kin davy diváků.

3. Hunger Games: Síla vzdoru, 2. část
Premíéra: 19. listopadu

Hunger Games stále, i přes lehký pokles zisků minulého dílu, generují dost peněz a pozornosti na to, aby z nich byl zaručený hit. Druhá část Síly vzdoru navíc završuje celou čtyřdílnou filmovou ságu, takže diváci, co si stěžovali na nepříliš akční první část, si zaručeně přijdou na své. V posledním dílu série se hlavní hrdinka Katniss pokusí přemoci totalitní režim dystopické budoucnosti.

2. Marťan
Premiéra: 1. října

Světoznámý bestseller Andyho Weira přetavený ve film nikým jiným než panem Ridleym Scottem. Scott už má s tvorbou realistických sci-fi své zkušenosti (Vetřelec, Blade Runner) a když si k tomu připočteme hvězdné herecké obsazení (Matt Damon, Kate Mara, Jessica Chastain), nemůsíme se o kvalitu výsledného filmu bát. Příběh astronauta, který zůstane po prachové bouři sám na Marsu, je tak v rukou nejpovolanějších.

1. Spectre
Premiéra: 5. listopadu

Spojení Sama Mendese a Jamese Bonda zatím vyústilo ve skvělý Skyfall. Druhá Mendesova bondovka již z trailerů vypadá jako další trefa do černého. Agenta s povolením zabíjet začne pronásledovat stín minulosti, muž napojený na zločineckou organizaci Spectre. Padoucha ztvární Christopher Waltz, takže charisma bude z filmových pláten prýštit.