Recenze: Bude to nahlas! (2008)

Milujete elektrickou kytaru? A co takhle Led Zeppelin, White Stripes, nebo U2? Potom byste si neměli nechat ujít vynikající hudební dokument, kde se potkávají kytaristé z těchto tří legendárních kapel, které navždy změnily tvář současného rock´n´rollu.

V improvizovaném prostoru jakéhosi hangáru, nebo haly, se tak se svými oblíbenými kytarami setkávají Jack White (White Stripes), Jimmy Page (Led Zeppelin) a Edge (U2), aby debatovali nad elektrickou kytarou a svých vlastních přístupech k ní.

Z dokumentu, pokud se tak dá vůbec nazvat, se nedozvíme nic o hraní na elektrickou kytaru, ani o soukromém životě zúčastněných hudebníků, ale nahlédneme do jejich přístupu ke skladbě a kreativitě obecně. Režisér snímku Davis Guggenheim se soustředí na tvůrčí postupy a přednosti každého z kytaristů. Zjišťujeme tak, v čem je každý z kytaristů jedinečný a jak svým rukopisem obohatil současnou tvář rockové muziky. Taky se s každým z hudebníků podíváme do míst, kde se svými kapelami začínali, kde se nahrávala nejslavnější alba, navštívíme zkušebny a studia, kde muzikanti pracují, nebo nám prozradí, kdo byly jejich největší vlivy a hudební lásky.

Jack White, jakožto zastánce klasického, syrového a nepřikrášleného zvuku nám ukazuje svou agresivní hru bez zvukových efektů a modulátorů ve stylu staré školy. Jeho styl vychází ze samotných kořenů rock´n´rollu – z blues. Zavítáme s ním na jeho ranč ve Franklinu v Tenessee, kde si White jen tak brnká na zápraží, vypráví nám, jak se ze starého čalounictví, kde pracoval, dostal k muzice, a přibližuje nám jeho vztah k blues. Padnou jména jeho bluesových oblíbenců, jako byl Robert Johnson, nebo Son House. Jack White vlastně celý film dost táhne, protože části kdy vypráví, nebo hraje, jsou nejzajímavější a mají největší šťávu.

O proti tomu Edge to trochu brzdí. S Edgem navštívíme místa v Irsku, kde na střední škole poprvé vystoupili s U2, nebo se podíváme do jejich první zkušebny. Edge je znám jako tzv. zvukový architekt, jelikož je mistr práce se zvukem kytary. Používá obrovské množství efektových pedálů a je v tom tak precizní, že si právě díky modulování zvuku našel svůj nenapodobitelný rukopis. Edge je geniální kytarista a skladatel, ale bohužel jeho povídání není tak zábavné jako v případě Whitea a tak tady dokument trochu pokulhává.

It Might Get Loud

S Jimmy Pagem se podíváme do Anglie 50. let, do míst kde vyrůstal. Vyslechneme si příběh, jak se dostal ke kytaře a jak začínala jeho kariéra. Byla docela sranda vidět sotva třináctiletého Page jak hraje skiffle, což byla jednoduchá britská muzika hraná na akustické kytary, kontrabas a valchy. Ale jak sám Jimmy říká, byla to jakási kojná matka rock´n´rollu. Zjistíme něco o samotném vývoji zkreslovacích pedálů tvz. distortionech, na kterém se Page podílel, ale hlavně si vychutnáme jeho virtuózní hru na ukázkách z koncertů Led Zeppelin, nebo během jeho kytarové improvizace.

Celý film je proložen ukázkami z živých vystoupení všech třech kapel a různými archivními materiály, jako jsou fotky a domácí videa. Dokument It Might Get Loud je úžasným zážitkem pro milovníky kytar a rock´n´rollu vůbec. Pro laika to bude cenné poučení a pro kytaristy návyková věc, ke které se budou velice rádi a velice často vracet.