Recenze: Píseň moře (2015) – Náš svět mezi keltskými vílami

Další povedená pohádka od tvůrců Brandona a tajemství Kellsu, ale nutno říct, že v trochu jiném duchu…

Otec žije se svými dvěma dětmi na osamoceném ostrově, jako strážce majáku. Okolí je prosyceno pověstmi a legendami, které malému Benovi vyprávěla jeho maminka. Po narození malé Saoirsy (čteno Sýrši) o maminku ale přijdou a na všech to zanechá nějaký ten následek. Otec je zachmuřený, smutný a nedokáže se radovat ze života. Vzhledem k okolnostem se na malou Saoirsu upne. Přesto není ochotný děti vychovávat tak, jak by měl a uzavře se do sebe.  Jedna z pověstí vypráví o „tuleních“ vílách, Selkiích, které jsou schopny se v tuleně měnit. Pověst je ale pravdivá a tuto schopnost projeví právě malá němá Saoirsa.

Ve chvíli, kdy malá holčička objeví své schopnosti, začnou po ní pátrat „zlé“ sovy, vyslané čarodějnicí Machou, která z „dobré vůle“ mění pohádkové bytosti v kámen. Saoirsa je totiž jediná, která svým zpěvem může zkameněné bytůstky zachránit. První překážkou v této záchraně je babička, která obě děti odstěhuje k sobě domů, do města. A tak začíná strastiplná a dobrodružná cesta obou dětí zpět na maják.

Musím se přiznat, že jsem skutečně nebyla schopna tuto pohádku neporovnávat s Brandonem a tajemstvím Kellsu (2009). Brandon mě chytil hned od první scény, a pokud i vy jste jej viděli jako první počin Tomma Moora a byli nadšeni, musím říci, že děj Písně moře je trochu jemnější. Možná by se dalo říci i trochu zdlouhavější. Snad je to dáno tím, že se příběh neodehrává na jednom místě, ale cesta se vlivem situace mění. Po ničem se nepátrá, informace jsou vždy tak nějak vysvětleny jednou z pohádkových bytostí.

Nečekejte stejnou atmosféru jako u Brandona, jinak vás film trochu zklame. Když se od něj oprostíme, uvidíme hezoučkou, roztomilou a mírně tajemnou pohádku, která kupodivu zahřeje u srdce především starší 6 let… Nemyslím si, že je to tak docela film pro děti, podobně jako Malý princ. Dospělý a dítě film pochopí odlišně, neboť ačkoliv je to pohádka, nese poučení pro všechny věkové kategorie.

Animace je stejně ojedinělá a ponechala si svůj osobitý styl. Stále uvidíme zajímavou perspektivu s jemnými a tlumenými odstíny barev, které nás přenesou do světa fantazie o to snáz. Většinu času se pohybujeme v odstínech modré, což všechny snílky jistě přivede na příjemné myšlenky.

Pohádka obecně nese poselství nejen o keltských legendách a irských pohádkových bytostech, ale hlavně o lidských vztazích. Mezi všemi postavami se za celý film promění, vyvinou a uspořádají. Přesto jsou tyto poučky zobrazeny a nabízeny divákovi v hezké výchovné, ale nenucené formě. Prostě vyplývají z příběhu.

VERDIKT:  

Roztomilá, jemně tajemná, nikterak kýčovitá (nejen) irská pohádka, která vás potěší. Každý si na ní najde své plus a každý bude mít oblíbenou jinou část. To vše spojeno originální a hravou animací dává dohromady krásný filmový zážitek. A to nepočítám fakt, že nádhernou titulní píseň „Píseň moře“ (Song of the sea) nedostanete z hlavy ještě pár hodin. Jak v podání Markéty Irglové, tak v originálu.

Ocenění

nominace na Oscara 2015 – animovaný film

  • Píseň moře / Song of the sea / Le Chant de la Mer
  • Trailer
  • 93 minut
  • Irsko / Lucembursko / Belgie / Francie / Dánsko
  • animovaný / pohádka / rodinný
  • Režie: Tomm Moore
  • Scénář: Will Collins, Tomm Moore
  • Hrají: Brendan Gleeson, Fionnula Flanagan, Pat Shortt, David Rawle, Jon Kenny, Lisa Hannigan, Lucy O’Connell

Na DVD od: 9. 9. 2015

PŘEHLED RECENZE
Dominika Zmítková
87 %
Předchozí článekVíkendové tržby: Skvělý nástup nováčků
Další článekTrailer #1: Kniha džunglí (2016) – Hraný remake Disneyho klasiky