Bourne 5: Známe zápletku i hlavního záporáka

Jason Bourne, jakožto nezničitelný agent po amnézii, se ve svém dalším dobrodružství podívá do zajímavých koutů světa a půjde mu po krku jeden evropský sympaťák.

Když se světem roznesla zpráva, že se Matt Damon i Paul Greengrass vrací k sérii o Jasonu Bourneovi, mnoho fanoušků (včetně mě) skákalo radostí do stropu. Nyní prosáklo i několik poměrně zajímavých informací ohledně příběhu a obsazení a myslím si, že nás čeká velmi zajímavá podívaná.

Matt Damon toho nechce v rozhovorech moc prozrazovat, ale dozvěděli jsme se například, že děj snímku začne v Řecku a bude zakončen v Las Vegas. Na tomto příkladu si máme rovněž povšimnout onoho kontrastu mezi kolébkou demokracie a slavného „města zábavy a hříchů“. Dojde rovněž i k proměně pohledu na špiónství jako takové a to především díky kauze Edwarda Snowdena. Pro ty, kteří o tomto chlápkovi slyší poprvé, tak jde o bývalého pracovníka americké NSA a CIA, který zveřejnil některé z kontroverzních praktik svých bývalých zaměstnavatelů. Nemalá pozornost bude údajně věnována také způsobu vypořádání se světovou finanční krizí, která vnese do příběhu několik blíže nespecifikovaných zápletek. A jak to bude s padouchem?

XVMb71104fa-fce1-11e4-93d3-bded2af88e49
Vincent Cassel

Pro mě osobně je velmi potěšující zprávou, že se k už tak skvělému hereckému ansámblu (Matt Damon, Julia Stiles, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander) připojí rodák z Paříže – Vincent Cassel. Ten si střihne roli hlavního zabijáka, se kterým se bude muset Jason Bourne vypořádat. Cassel se s Damonem setkal už v Dannyho parťácích a mezi jeho nejznámější role patří například gangster Jacques Mesrine z filmu Veřejný nepřítel č. 1, tudíž by mu role padoucha měla bez problémů sednout.

Pátý Bourne, který nebude nijak propojen s agentem Aaronem Crossem z Bourneovo odkazu (2012), dorazí do kin koncem července příštího roku.