10 nejlepších sériových vrahů ve filmu

Kriminální a krvavé příběhy jsou mezi diváky velmi oblíbené. Sériových vrahů ve skutečném světě pobíhalo a pobíhá velmi mnoho. Nesílí ve vás při sledování těchto snímků pocit, že se to může stát i vám?

Oběti masových vrahů jsou dost často vybírány náhodně, popř. podle malých drobností jako je věk, pohlaví nebo barva vlasů (která byla podobná vlasům jeho matky…). Mezi obrovským množstvím mužských vrahů se zřídka objevují ženy, ale když už se tak stane, výsledek je mnohdy děsivější, než u jejich protějšků. Zvláštní kategorií je pak film na motivy skutečných událostí. Já osobně mám nejradši právě tenhle druh. Svou reálností ještě nabírá na efektivnosti. Představíme si mých oblíbených deset vrahů, kteří vzbuzují opravdový respekt.

10. Psycho (1960) 

Byl by přímo hřích nezařadit do žebříčku dílo největšího mistra Alfreda Hitchcocka. Film, který byl tolikrát napodoben a parodován, že téměř nikdo neví, o čem vlastně původně byl, vypráví o jednom obyčejném motelu. Tento obyčejný motel má velmi zvláštního obyvatele Normana Batese (výborný Anthony Perkins). Jednoho dne se přijede ubytovat mladá slečna, která je na útěku s penězi a ještě týž den je záhadně zavražděna ve sprše. Po ženě se začne samozřejmě pátrat… Ač ve filmu není přímo ukázáno zhola nic a není zde ani jasný důkaz o přítomnosti sériového vraha, zanechá ve vás dojem dobře natočeného a výborně zahraného snímku. Na dnešní dobu už není vůbec děsivý a už vůbec ne překvapivý, ale pocta mistrovi přece musí být vzdána.

35f9e4226cbc4b10a95c4f8aedfa88a6

9. Normal (2009) 

Téměř se nestává, že bych do žebříčku nejlepších filmů v žánru zařadila nějaký český. Mnoho diváků má ale české filmy moc rádo a tak sem dávám tenhle speciálně pro ně. Film na motivy skutečných událostí se odehrává ve 30. letech 20. století. Sériový vrah Petr Kurten zavraždil osm lidí, bez rozdílu pohlaví a mučil a zabíjel i zvířata (tohle je podle mě výraz nejvyššího možného lidského úpadku a takový člověk nezaslouží soucit). Velmi inteligentní vrah je na počátku filmu již zatčen a vězněn. Je to však jeho poslední slovo? Jakou roli v případu má jeho tajemná manželka? A pomůže mu nakonec ambiciózní mladý obhájce, aniž by sám přišel o život? Jeden z nejlepších novodobých českých thrillerů, který stojí za to vidět.

201303040527_normal-3

8. Z Pekla (2001) 

Atmosféra viktoriánského Londýna byla vždy temná a plná špíny. Právě v této době se zrodil snad neznámější sériový vrah v historii Jack Rozparovač. Vrah prostitutek ve skutečnosti nikdy nebyl dopaden a právě díky tomu se stal legendou. Film začíná ve chvíli první vraždy, ke které povolají detektiva Abberlina (Johnny Depp). Během řešení případů chirurgicky bezchybně rozřezaných těl místních lehkých žen, se zmíněný detektiv stačí do jedné zamilovat. Stopy vraha vedou až do komnat královské rodiny a lóže Svobodných zednářů… Podaří se nakonec vyřešit záhadu tajemného sadisty nebo zůstane navždy v mlžném oparu?

from-hell-2001-05-g

7. Purpurové řeky (2000)

Poklidné horské městečko ve francouzských Alpách ohrožuje masový vrah. Do boje s bestialitou tohoto šílence se vydává dvojice policistů (Jean Reno a Vincent Cassel). Tělo první oběti je nalezeno na skále a ošklivě zohaveno. Další dvě těla zrovna tak. Je možné, že motivy vraha jsou poněkud složitější? Postupem času začne být souvislost s minulostí zjevná… Povedený film s hustou atmosférou kazí snad jen příliš kostrbatý konec, který mi k celkovému ději moc neseděl. Někdo dokonce tvrdí, že to bylo až trapné. To ale zase ne…

Crimson_Rivers_704

6. Sběratel polibků (1997)

Vrah se skrytou tváří, který si říká Casanova unáší mladé krásné dívky. Tři z nich už stihl zavraždit a dalších pět čeká na vysvobození od hrdinného detektiva (vždy vynikající Morgan Freeman) a jeho lékařské pomocnice. Jako jediná totiž dokázala vrahovi uniknout. Mezi unesenými slečnami je i detektivova neteř a to je přece ta nejlepší motivace k rychlé práci. Je zde jistá podobnost s Mlčením jehňátek, ale nemyslím si, že ho tak úplně vykrádá. Lehce mysteriózní snímek sice ničím přímo nevyniká a zápletka je od začátku průhledná, ale i tak je bezesporu pro fanoušky žánru silný nadprůměr.

image03

5. Parfém: Příběh vraha (2006) 

Geniální výrobce parfémů má jednu zvláštní schopnost. Je obdařený nejjemnějším čichem a tak je schopen identifikovat i nerozpoznatelné vůně. Mezi genialitou a šílenstvím je však tenká hranice… Zanedlouho začne být výrobce posedlý myšlenkou dokonalého parfému. Zoufale touží vytvořit své konečné mistrovské dílo z vůně mladé, neposkvrněné ženy. Jeho utkvělá představa ho nakonec vede doslova přes mrtvoly… Film byl inspirován velmi úspěšnou knižní předlohou a německý režisér Tom Tykwer se s námětem popral velmi statečně. Posuďte sami, jak dokonale vystihl vůně na filmovém plátně. Bod navíc za vynikající kostýmy.

parfume5

4. Zrůda (2003) 

Jediná žena mezi zdejšími muži, ale o nic méně děsivá. Film na motivy skutečných událostí vypráví příběh nešťastné prostitutky, vraždící své zákazníky. Aileen Wuornosová v podání Charlize Theron je prostě neuvěřitelná a právem si vysloužila za svoji roli Oscara. Na začátku se Aileen seznamuje se svou budoucí láskou Selby (Christina Ricci) a obě ženy, které shodně nenávidí muže, se společně protloukají životem. Aileen vraždí muže nejen kvůli své nenávisti, ale hlavně pro peníze, které potřebuje na uživení. Je to vesměs psychologicky dosti odporný film, který ale uchvacuje především výkonem obou hereček a kontroverzním námětem. Skutečná Aileen byla odsouzena k smrti a v roce 2002 popravena smrtící injekcí.

wtujxg9b7Yifb1sAkPz54haXAj

3. Zodiac (2007) 

Další film režiséra Davida Finchera, který patří mezi špičky ve svém žánru. Příběh skutečného vraha, který strašil obyvatele San Francisca několik desetiletí, je opravdu velmi silným tématem. Stejně jako Jack Rozparovač nebyl nikdy dopaden a stal se tak živoucí noční můrou celých generací. Nejhorší na celém případu je fakt, že tento šílený vrah si vybíral své oběti zcela náhodně, mohl to být tedy kdokoliv z města… Zodiac po sobě nechává zprávy v novinách, kde informuje o minulých i budoucích vraždách a toto se stává opravdovou výzvou pro místního novináře. Po záhadném vrahovi jde i skupina čtyř policistů… Dopadnou vraha alespoň ve filmu? Opět hvězdné obsazení: Jake Gyllenhaal v roli novináře, v dalších rolích se představili mj. i marvelovští hrdinové Mark Ruffalo a Robert Downey Jr.

1280x720_6ace50f4-bb0f-45f8-8ad0-0ba0d812db03

2. Mlčení jehňátek (1991) 

Druhé místo jednoznačně musí obsadit nezapomenutelný kanibal Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). Ve snímku ale trochu překvapivě nejde o vraždy nejznámějšího požírače lidí. Doktor Lecter totiž není jen obyčejný vrah, ale především vynikající psycholog s obrovským smyslem pro detail. Není tedy divu, že právě Hannibal dostane šanci pomáhat mladé studentce akademie FBI Clarice (Jodie Foster) dopadnou sériového vraha Buffalo Billa. Buffalo je známý tím, že si moc rád dělá z kůže obětí nové svetříky a pěstuje motýly. Tentokrát ale šlápnul na minu, když unesl dceru senátora. Film si vysloužil celkem pět Oscarů, včetně toho nejcennějšího za Nejlepší film. Stejnou cenu si odnesli také oba představitelé hlavních rolí.

silence

1. Sedm (1995) 

Absolutní vrchol žánru, hvězdně obsazený a skvěle natočený snímek o vrahovi, kterému tak úplně nesedí porušování božích přikázání. Morgan Freeman a Brad Pitt v roli schopných vyšetřovatelů září a režiséru Fincherovi se snad ani nemusím zmiňovat. Sedm smrtelných hříchů – obžerství, lakota, lenost, závist, hněv, pýcha a smilstvo – pro každý hřích jedna oběť. Vrah po sobě zanechává na místě činu stopy vedoucí k dalšímu hříšníkovi. Film působí přímo zlověstně a má tak temnou atmosféru, že přes ní neuvidíte na krok ani ve dne. Povede se nakonec detektivům vypátrat vraha, který zůstává téměř až do konce skrytý? A kdo všechno musí přijít o život? Osobní poznámka, při vyobrazení hříchu lenosti se mi poněkud zvedal žaludek…

screen-shot-2011-01-31-at-8-24-24-pm