Víkendové tržby: Rappeři strčili špiony do kapsy

Překvapením léta je zřejmě hip hopové drama podle skutečných událostí Straight Outta Compton. Tajní agenti z Mission: Impossible a U.N.C.L.E. obsadili druhou, respektive třetí příčku.

Ohlasy a prognózy ze zámoří nelhaly. Podle kritiků nadmíru povedené hudební drama Straight Outta Compton zazářilo v amerických kinech a s celkovým výdělkem 56,1 milionů dolarů obsadilo suverénně první místo žebříčku. To je mj. lepší start než třeba taková 8 míle rappera Eminema, což byl ve své době solidní komerční hit.

Hudebníci jako Ice Cube nebo Dr. Dre spojily síly s režisérem F. Garym Grayem (Loupež po italsku, Ctihodný občan) a vznikl více či méně pravdivý filmový příběh o těžkých časech pro hip hop a celkově pro celou černošskou komunitu na západním pobřeží USA v 80. letech minulého století. Česká premiéra není prozatím naplánovaná, ale ve Spojených státech se snímku daří náramně.

9997341df9
Ethan Hunt (Tom Cruise) si dojel pro dalších 17 milionů dolarů

Slušně se vede také akční sérii Mission: Impossible. Tom Cruise jakožto Ethan Hunt předvedl, že tato značka má ještě co nabídnout, a i když nejde o kdovíjaké tržní rekordy, tak dalších 17 milionů dolarů z amerických kin rozhodně potěší. Celosvětově pak Národ grázlů vydělal doposud slušivých 373 milionů. Další díl je tedy samozřejmě na cestě.

Kdo ovšem otevřel pod své možnosti je Krycí jméno U.N.C.L.E. Letní špionská taškařice Guye Ritchieho vydělala přibližně 13 a půl mega a to je číslo, se kterým se tak nějak asi počítalo, ale nikdo se ho neodvážil říct nahlas. Slušné obsazení nedoprovodil kvalitní marketing a jestli srovnáme U.N.C.L.E. například s Sherlockem Holmesem (stejný tvůrce, ale cca o 50 milionů horší start), tak se Warnerům ve studiu nejspíš hromadí probrečené papírové kapesníky. Škoda, ohlasy nebyly nijak zvlášť špatné a malinko jsem doufal, že by tento film mohl uspět.

man-uncle-movie-review
Henry Cavill a Armie Hammer nedokázali na své špionské retro nalákat dostatek diváků

V mnohem horších číslech se však pohybuje Fantastická čtyřka. Ta po druhém týdnu v žebříčku přidala pouhopouhých 8 milionů (!!!) s propadem o téměř 70 % a už dnes můžeme hovořit o komerčním propadáku léta, možná celého roku. Nejvíc na tom však zamrzí fakt, že si za to ti superhrdinové mohou úplně sami. Příšerné recenze hovoří za vše a u Foxů by se měli honem rychle probrat a zachránit, co se dá. Že by se po Spider-Manovi stěhoval k Marvelu také Mr. Fantastic a spol.?

Na dalších místech se nic zajímavého nepřihodilo. Chválený Dárek Joela Edgertona přidal dalších solidních 6,5 mega (celosvětově už 23 milionů, s rozpočtem necelých 5 milionů je to vskutku nádhera) a obsadil pátou příčku. Komiksový Ant-Man na šestém místě ve svém pátém týdnu v kinech vydělal dalších 5,5 milionů (336 celosvětově), sedmá Bláznivá dovolená pokračuje ve strmém pádu s 5,3 melouny (mínus 40 % oproti minulému týdnu, celkové výdělky 46 milionů, ale film nebyl ještě nasazen celosvětově). Na osmý flek spadli Mimoni, kteří se pomalu ale jistě blíží jedné miliardě ze světových kin – už chybí jen necelých 50 milionů. Deváté místo drží nestárnoucí Meryl Streep ve filmu Nikdy není pozdě a top 10 uzavírá komedie Vykolejená, která má na svém kontě sympatických 111 milionů dolarů.

Mimoni
Otravné žluté příšery se pomalu ale jistě blíží k miliardě vydělaných dolarů

Za týden v kinech startují filmy jako Sinister 2, nová verze Hitmana a komedie s Jesse Eisenbergem, Kristen Stewart American Ultra, takže zase v pondělí u bilancování výdělků, zdar!