TOP 5: Nejhorší a nejlepší filmy letních prázdnin

Máme tu téměř konec letních prázdnin a je tedy na čase zavzpomínat, co se nám ve filmovém světě urodilo. Rok 2015 je zatím docela plodný na dobré filmy, ale nalezneme i pár vyloženě špatných…

Nejprve tedy snímky, které se povedly:

5. Amy

Životopisný snímek o krátkém, ale velmi naplněném životě zpěvačky Amy Winehouse je velkým překvapením letošním prázdnin. Kým ve skutečnosti byla tato osůbka? Proč její život skončil tak brzy, ve věku 27let? Film obsahuje nezveřejněné archivní záběry, rozhovory a především Amyny písně a texty. Amy je zobrazena jako obyčejná dívka, kterou svět pop music dohnal až k závislostem… Více o filmu se dozvíte tady.

amy_winehouse_24

4. Méďa 2

Pokračování komedie o plyšovém medvídkovi se povedlo maximálně. Komu sedí tento trochu vulgárnější humor, nemůže si stěžovat. Příběh se odvíjí od jedné nemilé zprávy, která se medvídkovi dostane… Totiž, podle zákona není veden jako člověk. To samozřejmě plyšákovi dost vadí a chce celou záležitost uvést na pravou míru. Společně se svým hromovým kámošem prožívají různé vtipné příhody, včetně pokusů o krádež spermatu. Právnička, kterou si přátelé vyvolili, hulí taky o sto šest a to není vůbec na škodu. Získá Méďa nakonec titul lidské bytosti? Podrobněji o filmu v článku tady. Já osobně s touto recenzí nesouhlasím a film hodnotím 80%.

1152013_meda-2-1_image_620x349

3. V Hlavě

Nová parádní podívaná od studia Pixar nás tentokrát zavedla doslova do hlubin duše. Jde o duši, resp. hlavu malé dívky Riley, která je jako každá puberťačka ovládaná svými emocemi. Otec hlavní hrdinky dostal novou práci v San Francisku a celá rodina se tam stěhuje. V hlavě mladé slečny probíhá boj mezi místními obyvateli. Emoce se mezi sebou dohadují, jak se má dívka se situací vyrovnat. Prozatím dominantní Radost se potýká s ostatními (Strach, Hněv, Znechucení a Smutek). Podaří se Radosti udržet svoji pozici v řídícím centru a zachránit vnitřní Railyin život?

46838ts

2. Mission Impossible: Národ grázlů

V pořadí už pátý díl slavné akční série s Tomem Cruisem, je mnohými pokládán zatím za nejlepší. Ethan Hunt je vedoucí tajné vládní služby IMF. Některým hnidopišským úředníkům se ale práce této organizace nezdá a tak se rozhodnou ji rozpustit. Mezitím se dostává do popředí záhadná společnost s názvem Syndikát, která chce, jak jinak, než zavést nový světový řád. Hunt se navzdory nařízením vydává po stopě těchto padouchů a spolu s parťáky a sexy agentkou se snaží zastavit zločinné řádění. Podrobnější recenzi najdete zde.

1. Ant Man

Marvelovky jsou v posledních pár letech velmi oblíbené. Nejnovější příběh, tentokrát o mravenčím muži, hraje na trochu jinou notu, než předešlé. Nesnaží se o patos a srdcervoucí dialogy. Jde spíše o vtip, zábavu a akci. Hlavním hrdinou je zde obyčejný chlapík, bývalý kriminálník Scott. Ten se vesměs náhodou dostane do spojení s vědcem, který vlastní zmenšovací oblek. V obleku, společně s mravenčí armádou a svým věrným létajícím velitelem všech mravenců, Antoniem, se vydává zachránit svět před zkázou. Povede se Ant-Manovi loupež století a zařadí se mezi ostatní Avengers? Více v článku.

ant-man-concept-art

A teď ty, které se moc nepovedly:

5. Pixely

Měla to být akční sci-fi komedie. Navíc s jedním z mých oblíbených herců Peterem Dinklagem (trpaslík Tyrion z GoT). Trochu mě vyděsilo už obsazení Adama Sandlera, který je takříkajíc zárukou špatného filmu. Tato moje obava se bohužel vyplnila. Parta mimozemšťanů si špatně vyložila naše pozemské videohry a myslí si, že jsme jim vyhlásili válku. Prezident je tak donucen pozvat na pomoc svého kamaráda z dětství, mistra v hraní videoher (Sandler). Ten se ujme vedení týmu profesionálních hráčů s cílem porazit vetřelce a zachránit planetu. Dost povrchní digitální řežba bez vyššího smyslu. Ale takhle na nudné nedělní odpoledne, proč ne.

43954

4. Bez kalhot XXL

Opět druhý díl něčeho, co nestálo ani za první díl. Hloupá americká taškařice o skupině striptérů ztratila kouzlo už po prvních minutách. Dámy by prý měly ocenit vypracovaná těla hlavních postav. Ne neocenily. Děj filmu je děravější než cedník z 2. světové války a prakticky jde jen o to dát dohromady starou skupinu z prvního dílu a navázat na super extra, senza a bájo taneční vystoupení. Naučí se alespoň nějaké nové pohyby? To je jediné mystérium tohoto filmu…

bez_kalhot_1434659270

3. Vykolejená

Přehlídka obvyklých klišé romantických komedií vecpaná do jednoho filmu, nevázaný sex a příšerná tlustá hlavní hrdinka. Co víc si přát? Amy je úspěšná novinářka, která po mužích nevyžaduje nic víc, než právě občasný sex. Pak se ale seznámí s doktorem Aaronem a její dosavadní život je v troskách. Je totiž trochu vykolejená z toho spát dvakrát se stejným mužem. Bohužel vyšší smysl zde opět nevidím. Bude nakonec happy end a svatba s třípatrovým dortem a cestičkou z růžových plátků?

recenze-vykolejena

2. Fantastická čtyřka

Nejnovějšímu ztvárnění příběhu čtyř superhrdinů jsem hodně věřila. Bohužel podle všech zpráv se jejich proměna podaří až skoro na konci filmu a zbytek je pouze jakási přípravka na tuto událost. Parta obyčejných mladých lidí se vydá na cestu do vesmíru, kde získají nadpřirozené schopnosti. Poté, co se s nimi srovnají, budou čelit silnému nepříteli. Podaří se jim zachránit Zemi? Recenzi na film naleznete tady. Pozor ale! Prý je to horší než předešlá Fantastická čtyřka a ta nestála za nic…

Fantasticka_ctyrka_28

1. Rytmus: sídliskový sen

Tak ovšem toto… to zavání až skoro odpadem. Dokumentární film o životě umělce Patrika Vrbovského, zvaného Rytmus, vznikal osm let. Příběh nebohého roma, který vyrůstal na sídlišti obklopen rasismem, zní jako silný příběh. Zdání ale klame! Naleznete zde i přehlídku fotografií a videí z rodinného archivu. Navíc je vše podložené výpověďmi osob z Rytmusova okolí (asi proto, abychom nepochybovali o pravdivosti dokumentu). Dnes je z Rytmuse uznávaný zpěvák, který to dotáhl až do poroty Superstar. Jakým způsobem se mu tento zázrak povedl? Na čsfd má film prozatím hodnocení 27 %, což asi mluví za vše.

rytmus-sidliskovy-sen-3787