Recenze: Gunman: Muž na odstřel (2015) – Uspěl by Sean Penn v konkurzu mezi Postradatelné?

Sean Penn se v 54 letech rozhodl stát akčním hrdinou. Vybral si k tomu druhé zpracování románu „La Position du Tireur Couché“, který Jean-Patrick Manchette napsal už v roce 1981. První pokus, ŠOK (1982) s Alainem Delonem v hlavní roli, moc parády nenadělal. A jak se zdá, oba čeká podobný osud.

Děj příběhu začíná v Demokratické republice Kongo, která je díky občanské válce rájem pro humanitární a bezpečnostní agentury. Pro takovou, chránící zájmy těžařské společnosti, pracuje i bejvalej voják Jim Terrier. Pod pojmem „hájit zájmy“ si můžeme představit leccos. A jelikož rozkaz zněl jasně, Jim vykonal špinavou práci. Teď je z něj oběť svýho světa a muž na odstřel. Víc nemá smysl prozrazovat. Jednak nejsem příznivcem zbytečnýho spoilerování a navíc si nejen ti bystřejší stejně už dali jedna a jedna dohromady.

Sean Penn hraje bývalého žoldáka a zabijáka Jima Terriera
Rozkaz zněl jasně!

Vydolovat z týhle vohraný zápletky něco novýho, je složitý. Nejsem si ani jistej, že se tady o to někdo snažil. Jsem rád za malý inovace a hlavně za sympatickýho hrdinu, kterým Jim Terrier, alespoň pro nás, dřív narozený, rozhodně je. Oceňuju snahu o akci mezi politickými propletenci, ujdou i záporáci, protože se jim podaří vzbudit nějaký emoce. Každopádně se tady najde dost hloupostí, ale od akční zábavy nečekám charakterní herectví, a drobná faux pas promíjím. Víc mně vadí pasáže, ve kterých mají potřebu něco říct. Příběh se rozbíhá, kulky sviští a místo sešlápnutí plynovýho pedálu přichází brzda a zbytečný vykecávání s bejvalkou nebo vysvětlující rozhovory s hajzlem, spojený s morálkou. A tak je to furt dokola. Zamrzí, že na místo těhle zbytečnejch keců, nevěnovali chvilku k vylepšení charakterů.

Doufal jsem, že to změní závěrečná třetina, ve který se vyčerpanej a nemocnej Jim vydává vstříc konečnýmu řešení. Všichni v těhle případech čekáme vítěznou jízdu, spojenou s vylepšením zabijáckýho skóre. Dovolím si ono nadšení umírnit. Jim totiž dělá chyby. To by však v časech, kdy se jich dopouští i James Bond, takovým překvapením bejt nemuselo.

Sean Penn
Jsem starej, nemocnej a nebezpečnej!

Režisér Pierre Morel má za sebou fajn kousky jako OKRSEK 13 (2004) či 96 HODIN (2008). Kameramanskou vizitku mu dělá KURÝR (2002) a UTRŽENÝ ZE ŘETĚZU (2005). Hlavně v akci je znát, že se učil od lidí kolem Luca Bessona. Je rychlá a účelná, navíc v ní teče i rozumná míra krve. Škoda, že nedokázal zkorigovat mluvící pasáže, kvůli kterým není Gunman dobrodružstvím, který se dá sledovat se zatajeným dechem, ale jen sázkou na osvědčenou klasiku a na Bardemovo (a snad i na Pennovo) charisma. (Cameo Idrise Elby nestojí za řeč.)

Verdikt:

Dalo by se konstatovat, že když je nuda, tak i Gunman potěší. Atraktivními lokacemi (i když místo Konga uvidíte JAR), solidním obsazením, akcí a rozpočtem 40 milionů $, s jehož navrácením asi budou mít hoňky. Možná i proto, že se Jimovi Terrierovi nedostává vtipu. Kdyby tak místo hubana vypustil nějakou hlášku…, třeba by pak Barney Ross přivřel očko!

  • Gunman: Muž na odstřel / The Gunman
  • Trailer
  • Akční / Krimi / Drama
  • 115 minut
  • Režie: Pierre Morel
  • Hrají: Sean Penn, Javier Bardem, Ray Winstone, Jasmine Trinca, Idris Elba, Mark Rylance a další
  • Na DVD od 22. 7. 2015
PŘEHLED RECENZE
František Jukl
60 %
Předchozí článekAdvik 2015: Jubilejní desátá oslava japonské kultury
Další článekJe třeba napsat Spider-Mana
Fr
„Kdybychom občas neudělali něco, co se nesmí, tak si v životě neužijeme žádnou srandu.”