Z dinosaurů je absolutní velehit. Daří se i animáku V hlavě

Co prozradily aktuální víkendové tržby ze světových kin? Že lidi žerou jak prehistorické potvůrky, tak ale i roztomilé pixarovky. Tohle léto kina opravdu nezejí prázdnotou.

Takový výsledek nemohl nikdo čekat. Jurský svět oprášil starou známou značku a kromě filmové kvality sbírá ohromné úspěchy i mezi diváky. Ti ženou tato oblíbená zvířata k miliardě dolarů a pravděpodobně i mnohem dál. Aktuální číslo zní 398 milionů z USA a 981 milionů ze světových kin. Včerejší oslava narozenin Chrise Pratta byla tedy možná o to víc bouřlivější. Historický rekord z minulého týdne (nejvyšší výnosy z prvního víkendu) padl jak nic, ale tím nejspíš dinosauři svůj tah končit nebudou. V ohrožení je i historické maximum z druhého víkendu, které prozatím přibližně o milion drží jednička Avengers, ale i to se může po sečtení všech chechtáků změnit.

Otázkou pak tedy logicky zůstává, na jakém čísle se Jurský svět ve finále zastaví? O miliardě už nikdo nepochybuje, ale jestli snímek neztratí svoji fantastickou diváckou přízeň ani v následujících dnech a týdnech, tak nás dost možná čeká nový člen v elitní (minimálně) top 5 historických celosvětových výnosů. Filmu Colina Trevorrowa bych to moc přál a mnohem klidněji se mi bude usínat, když budu vědět, že Jurský svět přeskočí například dvojku Avengers (1,369 miliardy celosvětově) nebo Rychle a zběsile 7 (1,511 miliardy celosvětově).

pixar
Animáky mě osobně v posledních letech vůbec neberou, ale V hlavě by mohlo být zajímavou a zábavnou podívanou. Tedy alespoň podle ohlasů ze zahraničí

Aby těch rekordů nebylo málo, musíme zmínit i nástup animáku V hlavě. Tato chválená pixarovka začala v Americe za úctyhodných 91 milionů a hovoříme tedy o nejlepším otvíráku nějakého filmu, který nevychází z knižní, televizní nebo komiksové předlohy a zároveň není sequelem. Tak trochu zbytečná kategorie, ale když uvážíme, ze doposud tento rekord držel Avatar, tak nezbývá než smeknout. Zámořské recenze jsou rovněž vesměs pozitivní, ale na to účetní vlastně ani moc nekoukají.

Na dalších místech žebříčku výnosů se pak umístila povedená akční komedie Špion (10 milionů, 130 milionů celkově celosvětově), San Andreas s Dwaynem „The Rockem“ Johnsonem (8,240 milionů, 414 milionů celkově celosvětově) a kritiky oslavovaná novinka Dope, která ovšem otevřela za prachbídných 6 milionů.