Ukáže nám další Wolverine staříka Logana?

Hugh Jackman si poprvé záhral Wolverina v roce 2000. Od té doby už uplynulo patnáct let a proto nebylo moc překvapivé Jackmanovo prohlášení, že postavu kanadského mutanta ztvární naposledy v roce 2017 v zatím nepojmenovaném filmu s Wolverinem v hlavní roli. Opar tajemství, který kolem snímku panuje, teď lehce rozvířila zvěst, že by mělo jít o adaptaci komiksu Starej dobrej Logan (Old Man Logan).

Starej dobrej Logan vypráví příběh dystopického světa, kterému vládnou superpadouši. Většina superhrdinů byla eliminována a těch pár, co přežili, se skrývá v ústraní. Mezi nimi je i Logan, jež pověsil svoje wolveronské alter-ego na hřebík a snaží se žít klidný život s manželkou a dětmi. Tedy do chvíle, kdy mu na dveře zabuší osleplý Hawkeye a nabídne mu prácičku, která dvojici bělovlasých hrdinů pošle na jeden dlouhý, divný výlet napříč Amerikou.

Starej dobrej Logan by skvěle posloužil jako rozloučení Hugha Jackmana s jeho nejikoničtější rolí. Millerův komiks je všeobecně považován za jeden z nejlepších příběhů o Wolverineovi. Stárnutí představitele by se konečně skloubilo se stárnutím ztvárňované postavy. Navíc může Starej dobrej Logan jednoduše fungovat nezávisle na ostatních filmech foxího X-Men vesmíru. Než se ale všichni začneme těšit na staříka Logana, shrňme si několik důležitých faktů.

Starej dobrej Logan představuje panoptikum představivosti utržené ze řetězu.
Starej dobrej Logan představuje panoptikum představivosti utržené ze řetězu.

V příbehu vystupuje značné množství postav. Kromě nejdůležitějšího Hawkeye se Logan na své cestě potká i s Red Skullem, Hulkem, Mysteriem nebo Black Boltem. A to jsou všechno postavy, ke kterým má filmová práva Marvel, respektive Sony. Starej dobrej Logan v podání Foxů by se tak musel těmto skutečnostem nutně přizpůsobit a nahradit rozmanitou marveláckou eskadru o něco méně rozmanitou eskadrou čistě mutanstkou. Možná se špetkou Fantastické čtyřky.

Vypadá to tedy tak, že buď dostaneme nutně okleštěnou verzi Loganových eskapád v budoucnosti, kontrolované superpadouchy, nebo se Wolverine vydá hledat inspiraci ke svému poslednímu dobrodružství s Jackmanovou tváří někam jinam. Nezapomínejme ovšem, co se událo kolem Spider-Mana. Smlouva mezi Marvelem a Sony ale vychází z odlišných skutečností (nekompetentnost na straně Sony, potřeba Marvelu zakomponovat Spideyho do Civil War), než které teď panují u Foxu. X-Meni totiž mají úspěch jak u diváků, tak u kritiků a o nějaké potřebě kreativní pomoci od Marvelu nemůže být řeč.