Studio Universal slaví čtyřmiliardový rekord

Tak nám uběhl necelý půlrok a šéfově studia Universal už můžou bouchat šampaňské. Jak by taky ne, když vyprodukované filmy shrábly za necelých šest měsíců celosvětově přes 3, 8 miliardy dolarů.

Tradiční studio tím tak překonalo svůj dva roky starý rekord, kdy jeho filmy vydělaly bezmála 3, 7 miliardy dolarů, a to za celý rok! Zatím není jisté, kam se nastavená laťka posune do dalších let, ale je jasné, že to bude přes 4 miliardy. Asi je všem jasné, kdo tomu velmi výrazně pomohl, ale k tomu až za chvíli. Prozatimní jedničkou je šesté pokračování Rychle a zběsile, jehož tvůrci dostali z diváků po celém světě přes 1, 5 miliardy. Ale ani další projekty si nevedly špatně.

fifty shades of grey movie

Za zmínku stojí hlavně dva. Především tolikrát omílaných Padesát odstínů šedi a Ladíme 2. Romantické drama, alespoň tak to nazývají distributoři, vymámilo ze svých fanynek skoro 600 miliónů dolarů. Ani pokračování hitu Ladíme si nevedlo špatně. S rozpočtem cca 30 miliónů vydělal téměř desetinásobek. No a pak je tu… vy víte co.

jurassic-world-image-1

Uhádli jste. Je to Jurský svět. Oživení populární značky už stihlo za 10 dní v kinech utržit bezmála miliardu. Nikdo to nečekal. A nikdo také neví, kde se dinosauři zastaví. Právě Jurský svět totiž dostane Universal jistojistě přes magickou hranici 4 miliard. Ale proč být troškaři, že? Úspěch nového dinosauřího dobrodružství klidně může pokračovat i nadále. V kinech ještě nějakou dobu setrvá a tak je docela možné, že tržby filmu Colina Trevorrowa celosvětově přesáhnou i dvě miliardy. Tím pádem se pro Universal celkem rýsuje pohádkových 5 miliard dolarů, a to mají studioví mágové ještě v rukávu animák Mimoni, který by mohl navázat na úspěch filmů Já, padouch 1 a 2. Třeba se to povede.