10 nejlepších filmů prvního pololetí

Čas letí jako voda a první pololetí máme pomalu ale jistě za sebou. Půlrok návratu unesených Češek z Pákistánu, otevření nových stanic pražského metra nebo ničivého zemětřesení v Nepálu přinesl kromě jiného také řadu kvalitních filmů, které stojí za to si připomenout. A pokud jste některé z nich ještě neviděli, rychle tento nedostatek napravte, protože se jedná o špičkové a občas i rekordní kousky, které se zapsaly nejen do historie letošního roku, ale také do dějin kinematografie.

Mix desítky toho nejlepšího za poslední půlrok obsahuje vskutku unikátní články, mezi které patří oscarové filmy, historický rekordman co do výdělků v kinech za první víkend nebo také jeden český klenot. Ale rok ještě nekončí a nás čeká řada dalších velmi očekávaných záležitostí ve druhém semestru, kdy se můžeme těšit například na Ant-Mana, Fantastickou čtyřku, Scottova Marťana, nového Jamese Bonda nebo sedmou epizodu Star Wars. Jaké filmy stojící za zmínku tedy máme již za sebou?

Kód Enigmy (The Imitation Game)
Česká premiéra: 29. 1. 2015

Životopisný snímek z prostředí druhé světové války o muži, o kterém většina veřejnosti nemá sebemenší ponětí, přestože možná zkrátil válku o několik let a zachránil tak možná miliony životů. Skvělý Benedict Cumberbatch v hlavní roli s kvalitně sekundující Keirou Knightley. Snímek, který stojí za to vidět už pro jeho vypovídací charakter. Osm nominací na Oscara včetně nejlepšího filmu mluví za vše.

Whiplash (Whiplash)
Česká premiéra: 29. 1. 2015

Hudební film o chlapci, který toužil po tom stát se nejlepším bubeníkem na světě, a jeho svérázném dominantním učiteli, který z něj chtěl agresivní cestou vytěžit to nejlepší. Skvěle dynamický a nepředvídatelný snímek, který si právem vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší film a geniální J. K. Simmons v roli učitele za svůj herecký výkon sošku i dostal.

kingsman_the_secret_service_movie_2015-1440x900
Kingsman

Kingsman: Tajná služba (Kingsman: The Secret Service)
Česká premiéra: 19. 2. 2015

Typicky britská špionážní komedie v čele se skvělými Colinem Firthem a Samuelem L. Jacksonem jako tím patrně nejzvláštnějším záporákem posledních let. Humorné parodování režisérovi Matthewu Vaughnovi opravdu jde a po Kick-Assu to předvedl znovu skvěle v tomto snímku, který mnozí považují za nejlepší komedii posledních let.

Kobry a užovky (Kobry a užovky)
Česká premiéra: 19. 2. 2015

České drama, které napsal dosud neznámý český scenárista Jaroslav Žváček a hned svým debutem si udělal jméno po celé Evropě. Pod režijními křídly Jana Prušinovského, autora Okresního přeboru, vznikl velmi silný a vyspělý snímek evropské úrovně, na které v našich končinách nejsme příliš zvyklí. Také proto zde nemohl chybět.

Teorie všeho (Theory of Everything)
Česká premiéra: 26. 2. 2015

Za obyčejným romantickým dramatem se skrývá silný skutečný příběh o muži, který rázem přišel o možnost žít dál normální život, ale nevzdal se a stal se jedním z nejslavnějších fyziků 20. století. Předlohou pro tento snímek byl Stephen Hawking a Eddie Redmayne si s rolí poradil naprosto brilantně, a také že si za ní právem odnesl Oscara.

Film Bradley Cooper
Americký sniper

Americký sniper (American Sniper)
Česká premiéra: 5. 3. 2015

Další na mnoho Oscarů nominovaný snímek, který si odnesl sošku pouze za střih zvuku, ale nominace za nejlepší film byla rozhodně na místě. Ukazuje americkou válečnou hrdost, podobně jako spousty dalších amerických propagandistických filmů, ale na rozdíl od nich jde American Sniper ještě dál a poukazuje i na nedostatky a nelogičnosti amerického válečného tažení, čímž se stává docela výjimečným.

Pořád jsem to já (Still Alice)
Česká premiéra: 16. 4. 2015

Další oscarový snímek, za který si sošku odnesla Julianne Moore díky své roli ženy, která v relativně mladém věku onemocní Alzheimerovou chorobou. Dramatický příběh o postupném rozkladu osobnosti jedné vysoce inteligentní profesorky stojí převážně na výkonu zmíněné herečky a dává vzpomenout na to, že něco podobného může potkat kohokoliv z nás. Další silný snímek, které na Oscarech táhnou.

Avengers: Age of Ultron (Avengers: Age of Ultron)
Česká premiéra: 30. 4. 2015

Druhé pokračování oblíbených marvelovských komiksových hrdinů Avengers přišlo do kin v dubnu a sbírá velmi rozporuplné kritiky ze všech stran. Skalní fanoušci avengerovské ságy si jej nemohou vynachválit, střízlivější diváci ho často kritizují, každopádně po technické stránce se jedná o naprosto špičkový snímek, který zde nemůže chybět už jen pro jeho obrovské kasovní úspěchy.

mad-max
Šílený Max: Zběsilá jízda

Šílený Max: Zběsilá cesta (Mad Max: Fury Road)
Česká premiéra: 14. 5. 2015

Režisér George Miller se po 30letech vrátil, aby znovu převedl na plátna kin legendárního Šíleného Maxe. Tentokrát se mu to podařilo s opravdovou grácií, dvě hodiny napěchované špičkovou audiovizuální akcí v čele s Tomem Hardym a Charlize Theron, které snímek vynesli v očích uživatelů IMDB až za hranici 86%.

Jurský svět (Jurassic World)
Česká premiéra: 11. 6. 2015

A na závěr to nejlepší, minimálně co se týče kasovních úspěchů. Toto volné pokračování spielbergovské trilogie vydělalo v kinech za první víkend historicky nejvyšší částku, a to více než půl miliardy dolarů. Celosvětově se pak v žebříčcích celkových zisků stalo teprve 22. filmem, který překonal magickou hranici jedné miliardy vydělaných dolarů. Příběhově sice docela plochým, ale audiovizuálně naprosto úchvatným návratem dinosaurů stojí za to zakončit první velmi plodný semestr letošního roku.

Nevešlo se: Ex Machina, Slídil, Špión, Rychle a zběsile 7