10 klasických pohádek podle předlohy Boženy Němcové

Z pětistovky na nás kouká už od revoluce. Její Babičku četl každý, i když nemusel. Jak je to ale s pohádkami Boženy Němcové (konkrétně sbírkou Národní báchorky a pověsti)? Většina z nich je již tak zlidovělá, že někomu nemusí být příliš jasné, kdo je jejich autorem. U příležitosti uvedení nové české pohádky Sedmero krkavců do kin vám připomenu 10 klasických pohádek, který každý zná, ale rád se na ně znovu a znovu podívá.

10. Čertova nevěsta (2011)

Na motivy pohádek O chytré princezně a Spravedlivý Bohumil si postrach českých kin Zdeněk Troška dovolil natočit tuhle patlaninu, která postrádá herecké výkony (opět hrozná Sabina Laurinová), nemá napětí ani akci a postrádá hororovou atmosféru podkladu. Každopádně je to milý a barevný příběh o princezně zaslíbené čertu, chudém nápadníkovi, který se do ní zamiluje a zlého čerta, který uvězní princeznu ve formě přízraku. Hrdinný chudák Štěpán tedy doslova projde peklem, aby milovanou zachránil. Škoda promarněné příležitosti, nicméně překvapit to nikoho nemohlo.

264860_11_ws

9. Jak si zasloužit princeznu (1994) 

Méně zdařilé zpracování pohádky Šternberk, zato s nádhernou hudbou Ivana Hlase. Tři bratři, zrození z vejce, z nichž pouze jeden (Miroslav) má dobré srdce, se vydávají do světa za dobrodružstvím. Pohádka skrývá jakési karmické poselství, protože přes všechny intriky obou zlých bratrů, krále a čaroděje, Miroslav získá srdce princezny Verunky a to jen díky tomu, že cestou pomáhal zvířátkům. Ach jo, kdyby to tak fungovalo i v životě… Herecké výkony nestojí za řeč. Beztak jsou příšerné.

film_foto_18104_1

8. Princ Bajaja (1971) 

Slovenský film, natočený podle stejnojmenné předlohy již patří k těm lepším z našeho seznamu. Příběh vypráví o statečném princi, který se přátelí s mluvícím koněm a cestou do světa se zamiluje do krásné princezny Slavěny (opravdu krásná Magda Vašáryová). Na radu onoho koně však musí zůstat nepoznám, což dává příležitost zlé postavě černého rytíře. Jako malá jsem se draka doopravdy bála a místo, kde spal princ Bajaja můžete v klidu navštívit v Českém ráji: Adamovo lože.

572016_prima-princ-bajaja_image_620x349

7. O statečném kováři (1983)

Pohádka o třech silácích a třech zakletých princeznách je na motivy povídky Neohrožený Mikeš. V hlavní roli kováře Mikeše se představí unylý básníček Pavel Kříž, nicméně role mu kupodivu velmi seděla. Podle přísloví „důvěřuj, ale prověřuj“ byl asi koncipován celý scénář a tak nechybí zrada nejbližších přátel a plané sliby. Mladý kovář ale samozřejmě v boji s démonickým králem zvítězí, získá nejkrásnější z princezen a vše dobře dopadne. Pohádka je sice temnější, ale takové jsou nejlepší.

gaGHmllyKhT1gnbGfkEh6WwhfvU

6. Princezna se zlatou hvězdou na čele (1959) 

Jedna z největších klasik české filmové pohádky. Krásná a chytrá princezna Lada utíká z království před zlým králem Kazisvětem a dostane se až do kuchyně ve vedlejší zemi. Ukryta pod myším kožíškem chystá královské pokrmy a to by bylo, aby si jí princ nevšiml (když se mu dopomůže prstýnkem). Josef Zíma (hodný princ Radovan) nám k tomu hezky zazpíval, byla svatba, Kazisvět zůstal poražen a všichni žili šťastně až do smrti. V době, kdy už vyrostete z panenek a autíček se vám ale tato pohádka může zdát stále více nepohádkovou…celá je ve verších, přehraná, pestrobarevná a hlavně podřízená tehdejšímu režimu. Na první pohled to ovšem není tak zjevné, jako u čísla 3.

02_zlatou_hvezdou

5. Princ a Večernice (1978) 

Nejkrásnější princezna musí být samozřejmě Libuška Šafránková, nejlepším tatínkem musí být Vladimír Menšík, ztělesněné zlo musí představovat Radoslav Brzobohatý (podle mě má tento pán nejlepší hlas ze všech českých herců) a princem musí být… No a tady je ten důvod, proč moji oblíbenou pohádku musím dát až na páté místo. Princ (Juraj Ďurdiak) je katastrofální. Pohádka na motivy povídky O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku vypráví o princi, který se vydává zachránit dívku svých snů, krásnou Večernici. Jeho tři sestry už jsou provdané za krále Slunce, Měsíce a větru a na jeho cestě mu tito novopečení švagři nejednou pomohou. Princ Velen se nakonec postaví černokněžnému Mrakomorovi, nalezne tu správnou Večernici a opět všichni žijí šťastně až do smrti. A bez politických podtextů.

princ_a_vecernice_film_2

4. Byl jednou jeden král… (1954)

Bylo nebylo, Bořivoj Zeman si odskočil od Dovolené s Andělem k pohádce Sůl nad zlato, kterou trochu upravil a přejmenoval. Výsledek není vůbec špatný, herecké výkony jsou vynikající (zejména Vlasta Burian v roli sluhy perlí), hlášky nesmrtelné, příběh dobře odvyprávěný. Co tomu jenom chybí? No, na mě příliš mnoho filozofie a málo smíchu, když už se ovšem vtipná scéna objeví, tak to stojí za to. Příběh vypráví o králi, který si nemůže vybrat ze svých dcer tu nejlepší, které by odkázal trůn. Jak jistě všichni víme, na otázku „jak moc mě máš ráda“ odpoví každá jinak a nejmladší Maruška svou odpověď škaredě odnese. Král ale nakonec uzná svojí chybu, s Maruškou se usmíří a happy end v podobě svateb všech přítomných je na světě. A protože je to pohádka z roku 1954, tak si král vezme vdovu Kubátovou…

1899824-img-chyby-v-pohadce-byl-jednou-jeden-kral-v5

3. Pyšná princezna (1952) 

Bořivoj Zeman podruhé aneb nějak si ten Řád práce (nebo jinou podobnou „cenu“) zasloužit potřebuji. Pohádka je to krásná, z pohledu dětského diváka se musí zdát úplně dokonalou. Navíc je věrná původní předloze s názvem Potrestaná pýcha. Pyšná princezna opovrhující běžným člověkem z lidu („Zavaž mi střevíček“) a král převlečený za zahradníka, který se snaží získat princeznino srdce a zároveň ji napravit. Nakonec se králi povede náprava pyšné Krasomily a unese ji do své země. Závěrem nebudu vypisovat všechny zřejmé agitační budovatelské nesmysly, ale dám pohádce šanci, protože člověk (dítě), tuto pohádku nebývale ocení, pokud ji bere jako pohádku.A tak se i stalo, protože zrovna tato je jednou z nejreprízovanějších v české historii.

PysnaPrincezna_1

2. S čerty nejsou žerty (1984)

Dle pohádky Čertův švagr byla natočena ta nejvtipnější a nejčertovatější pohádka všech dob. Kouzelná hudba Jaroslava Uhlíře celkový obrázek ještě více podporuje. Děj se odehrává přímo v pekle, kam se dostane hlavní hrdina Petr poté, co ho macecha zbaví majetku, projde vězením a také vojnou. Petr moc dobře neví, kterou z dcer knížete si vybrat, zda vyzývavou Angelinu nebo jemnou Adélku. Nakonec se jako správný hrdina rozhodne dobře a všechno skončí nejinak než potrestáním viníků a svatbou. Super herci, z nichž ani jeden nezaostává za ostatními (Karel Heřmánek, Ondřej Vetchý, Vladimír Dlouhý), tuhle pohádku dostali ještě více na výslunní.

ondrej-vetchy-s-certy-nejsou-zerty

1. Tři oříšky pro Popelku (1973)

To je ale překvapení na prvním místě, není-liž pravda? Krásná pohádka, která neodmyslitelně patří k Vánocům už spoustu let. Kouzelný příběh na motivy pohádky O popelce v hlavní roli s Libuškou Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem (mnohem lepší a hezčí princ než Ďurdiak). Popelka trpí doma nadvládu zlé macechy a sestry, jedinými přáteli jsou pro ni pouze koník Jurášek a sova. Dárkem dostane tři oříšky, které použije a tak v jiné podobě zaujme prince, který se do ní zamiluje. Nechybí dramatické scény (kočár padající do vody, ztracený střevíček, věznění na půdě), ale vše dobře dopadne a opět je zlo potrestáno a dobro vítězí. Jen ještě připomenu nezapomenutelnou Helenu Růžičkovou a její taneček na plese.

Tri-orisky-pro-Popelku