Recenze: Den blbec (2015) – Stockholmský syndrom trochu jinak

Němci poslední dobou díky filmům boří stereotyp, že jsou národem beze smyslu pro humor. Fakjů pane učiteli s vervou bojuje o titul nejlepší komedie minulého roku a na úspěch tohoto snímku chce navázat Den blbec.

Třicátník Till Reiners je přesně tím typem obyčejného a nevýrazného člověka, který vede nijak zvlášť vzrušující život. Pracuje v bance a jeho manželství s návrhářkou Miriam je vše, jen ne vášnivé. Ale funguje. Tillův život však nabere nečekané obrátky, když se stane rukojmím bankovního lupiče. Když zloděj sundá masku, zjistí Till, že mu jeho únosce tak úplně cizí není a že se jedná o svérázného člověka s duší rockera jménem Nappo Navroki. Před pár dny totiž u něj marně žádal o půjčku. Náš hlavní upnutý hrdina po prvotní studené sprše a šoku zjišťuje, že mu momentálně se dostavující adrenalin více než svědčí. Nové zjištění vede Tilla k tomu, že musí změnit svůj život. A toho dosáhne právě skrze Nappa. Tato netradiční dvojice spojí své silné stránky (svéráznost a analytické uvažování) a vydává se na cestu po Evropě, jejíž průběh by rozhodně neodpovídal popisu upjatého Tilla.

nicht-mein-tag-bigshot1-980x409

Říká vám něco jméno Peter Thorwarth? Ne? A co snímek Náš vůdce? Právě za tímto podařeným dramatem stojí zmiňovaný režisér, který se zhostil stejné role i v případě komedie Den Blbec. A jak tomu v poslední době bývá zvykem, režisér se podílel i na tvorbě samotného scénáře. Ovšem nebyl na něj sám, pomohly mu pilné včelky Stefan Holtz a Ralf Husmann. Scénář nic originálního nepřináší. Jsme svědky klasické zápletky, kdy se z podceňovaného a zakřiknutého „táty od rodiny“ stane divoch, jemuž není překračování pravidel daných společností cizí.  To, že snímek postrádá originální zápletku, ale zas tak nevadí. Je to přece jen komedie, u nich se žádný dějový Everest ani nečeká. Hlavní ingrediencí každé správné komedie je vtip. V tomto případě gagů zas tolik není, ale pobaví. Za břicho se sice popadat nebudete, ale úsměv se minimálně párkrát dostaví. Postavy sice těžko budou soutěžit o trůn těch nejvrstevnatějších, ale na tento žánr to stačí. Ústřední dvojice funguje, jejich netradiční vztah je zajímavým oživením. Pokud něčím snímek vybočuje, tak je to originalita. Tím mám na mysli noční tah jedné postavy, který je natáčen z pohledu první osoby. Zdánlivě prkotina, ale celkovému dojmu z filmu to pomůže.

Nicht-mein-Tag-10

Tilla ztvárnil pro české publikum málo známý Axel Stein. Ten hraje výborně. Věříte mu jak roli mírného a nekonfliktního bankéře, tak i jeho vnitřního pana Hydea, který se později projeví. Parťáka v podobě výbušného Nappa si vystřihl Moritz Bleibtreu. Ten už je známější, vidět jsme ho mohli například v takových snímcích jako Lola běží o život nebo Světová válka Z. Se Steinem se dobře doplňují a chemie mezi nimi funguje. Ostatní herci zas tak výrazné role nemají.

Nicht-mein-Tag-7

Za zmínku také stojí výběr hudby, který se povedl. O hudební doprovod se postarala skupina Cowboys on dope a úlohu zvládla dobře. Její rockové melodie dotváří pohodovou atmosféru filmu. K tomu ještě zazní pár hitovek od jiných kapel, což rozhodně neuškodí.

Verdikt

Den blbec je příjemná jednohubka, jejíhož požití nebudete litovat. Není to sice nic převratného, ale to přece nevadí, ne? Po zhlédnutí filmu budete mít dobrou náladu. A o to v žánru komedie přece jde.

  • Den blbec / Nicht mein Tag / Not My Day
  • Trailer
  • Stopáž: 110 minut
  • Režie: Peter Thowarth
  • Scénář: Peter Thorwarth, Stefan Holz, Ralf Husmann
  • Hrají: Axel Stein, Moritz Bliebtreu, Anna Maria Muhe, Jasmin Gerat, Nele Kiper, Kasem Hoxha, Ralf Husman, Thomas Balou Martin
  • Hodnocení: 70 %
PŘEHLED RECENZE
Daniel Birgus
70 %
Předchozí článekZnáme režiséra pokračování filmu Goon
Další článekTrailer #2: Purpurový vrch (2015) – Duchárčina podľa del Tora
Daniel Birgus
Jsem filmový fanoušek, který je žánrový všežravec. Svého diváckého ducha krmím psychologickými sondami i komiksovými akčními adaptacemi. Preferuji snímky od Wese Andersona, Quentina Tarantina, Seria Leoneho či Miloše Formana.