Finále Plzeň již zná své vítěze

Pokud fandíte českým filmům, určitě jste zaznamenali filmový festival Finále Plzeň, jehož slavnostní zakončující večer proběhl včera. Na tomto galavečeru došlo k udílení cen Zlatý ledňáček, o jejichž získání soutěžily snímky českého či slovenského původu natočené za posledních dvanáct měsíců.

Hlavní cenu Zlatého ledňáčka v kategorii celovečerních hraných nebo animovaných filmů udělila mezinárodní porota v čele s Davidem Ondříčkem snímku Cesta Ven režiséra Petra Václava. Sociální drama zabývající se životními patáliemi jedné romské rodinky zaujalo také porotce Českého lva, vyhrálo téměř ve všech hlavních kategoriích. Porota byla složena ze zástupců několika národů. Zasedli v ní polská režisérka Dorota Kedzierawska, ředitel ukrajinského festivalu Molodist Andriy Khalpakchi, slovenský distributor Michal Drobný a makedonská herečka Verica Nedeska. Soutěžících bojujících o Zlatého ledňáčka málo zrovna nebylo. Celkově se přihlásilo 27 celovečerních snímků, z nichž se 12 dostalo do nominace.

V kategorii nejlepší dokument se porotě v čele se slovenským dokumentaristou Rovertem Kirchhoffem nejvíce líbil snímek Vlna vs. břeh režiséra Martina Štrby. Film pojednává o slovenských fotografech působících na scéně v 80. letech. V této kategorii byl ještě větší nával než u celovečerních filmů. Celkově s epřihlásilo 86 soutěžících, z nichž bylo 17 nominováno. Porotu tvořili francouzská pedagožka Héléna Fantl a maďarská režisérka Ágnes Sós. Zvláštní uznání si odnesl dokument Comeback z prostředí ilavské věznice v režii Miro Rema.

Co se televizní tvorby týče, tak z 65 přihlášených dostalo 16 děl možnost bojovat o výhru. O vítězi rozhodla porota skládající se z Libuše Šmuclerové, řeckého herce a scénáristy Dimitrise Emmanouilidise a amerického scénáristy Brendana N. Warda. V Kategorii cyklická tvorba uspěl čtvrtý díl seriálu Tajné životy Jána Sebechlebského. V kategorii necyklické tvorby se nejvíce líbil snímek Je to jen rock´n´roll z cyklu České století v režii Roberta Sedláčka.

Své preference dala najevo také porota skládající se ze studentů Západočeské univerzity v Plzni. V kategorii nejlepší celovečerní hraný či animovaný snímek studenty nejvíce zaujal režisérský debut Štěpána Altrichtera nazvaný Schmitke, v kategorii dokumentárních filmů pak Danielův svět v režii Veroniky Liškové. Z televizních projektů v kategorii cyklická tvorba u studentů zabodoval Život a doba soudce A. K. v režii Roberta Sedláčka, Bohdany Slámy a Radima Špačka. V necyklické tvorbě studenti udělili cenu snímku Moje povstanie v režii Jonáše Karáska a Mariky Beňadik Majorové.

V diváckém hlasování vyhráli Tři bratři Jana Svěráka a herečka Hana Vagnerová.

Pokud máte rádi české filmy, festival určitě příští rok navštivte.

Více informací na www.festivalfinale.cz.