V Plzni proběhne již 28. ročník festivalu Finále

Od 26. dubna do 2. května 2015 proběhne již 28. ročník filmového festivalu Finále. A jako tradičně v Plzni, v Měšťanské besedě. Zároveň se jedná o oficiální součást hlavního programu EHMK 2015.

Divákům festival představí digitalizovanou verzi filmu Jiřího Trnky, rekonstruované Loosovy interiéry, díky sekci ZOOM diváky zavede do Francie. Kromě soutěžních filmů a snímků se bude věnovat i doprovodným sekcím – animované či zaměření na underground.

Hlavní cenou opět zůstává Zlatý ledňáček, kterým bude oceněn české a slovenské hrané, dokumentární či televizní filmy, které vznikly v rozmezí od dubna 2014 do dubna letošního roku. Udílení cen bude mít na starosti mezinárodní porota a dokonce vznikne i studentská porota, kterou budou tvořit studenti Západočeské univerzity v Plzni.

„Diváci se mohou i letos těšit na besedy, autorská čtení a další doprovodný program, který budeme postupně prozrazovat. Letošní promítání proběhne kromě budovy Měšťanské besedy také v unikátních prostorách Loosových interiérů v Bendově ulici v Plzni a v ZACH´s Pubu,“

Jelikož celý rok 2015 je v Plzni znamením EHMK, je i festival Finále zařazeno jako oficiální akce velmi nabitého programu. Zahájení proběhne Trnkovo digitalizovanou verzi Starých pověstí českých, která vznikla díky iniciativě samotných organizátorů a finanční podpory Plzeň 2015.