TOP 10: Nejlepší komedie roku 2014

Ohlédnutí za nejlepšími komediemi minulého roku. Pozdě, ale přece.

Způsob hlasování, který jsem zvolili i tentokrát, už určitě znáte. Každý z nás sestavil svůj vlastní žebříček pěti nejlepších komedií, přičemž titul na prvním místě získal plný počet bodů, pět, a snímek na pátém místě pouhý jeden bod. Všechny nominované filmy tak získaly určitý počet bodů, jejichž součet zařadil daný film do následujícího žebříčku.

arden-myrin-in-wrong-cops-2013-movie-image

10. Fízlové, hajzlové (2 b.)
IMDB: 5,9 | ČSFD: 59%
Režie: Quentin Dupieux
Hlavní role: Eric Judor, Steve Little, Marilyn Manson
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (1), David Gajdoš (1)
Přehrát trailer

Komedie, která nesedne každému stejně, jako postavám hudba ve filmu. Je to zároveň jistá hra na jistotu, protože humor je zde svébytný, příběh je absurdní a postavy nesympatické, ale jistým způsobem ikonické a má to potenciál pokračovat do nekonečna, protože celé město je jedno velké hřiště pro těchto Fízl. Film multi-talentovaný Dupieuxa (režie, scénář, kamera, parádní soundtrack) třeba zažít, abyste o něm mohli mluvit v dobrém či ve zlém. (David Gajdoš)

586464

9. Láska na kari (3 b.)
IMDB: 7,3 | ČSFD: 74%
Režie: Lasse Hallström
Hlavní role: Helen Mirren, Manish Dayal, Om Puri, Charlotte Lebon
Nejvíce bodů od: Ondřej Platzer (3)
Přehrát trailer

Dá se říci, že ač se tam jedná převážně o jídlo, hlubšího smyslu si všimne každý. Nejde jen o rozdílnou kuchyni, ale především kulturu. Ač v našich končinách nejsme moc rádi, když si jiné národnosti otevírají na každém rohu restauraci se svým jídlem (a to tam velmi hojně chodíme!), hlavním protagonistům filmu jsem velmi fandil, už jen díky jejich lásce k jídlu a obrovské pracovitosti.

Film tak vede diváky k rasové toleranci a snahu snížit nesnášenlivost, která v každém státě vůči přistěhovalcům panuje. Zápletka filmu není kdovíjak složitá, ale velkou roli zde hrají vzájemné dialogy a emotivní scény. Helen Mirren nám všem opět ukázala, že nepatří do starého železa. (Ondřej Platzer)

vlk-z-wall-street_a6e632_profile

8. Vlk z Wall Street (6 b.)
IMDB: 8,2 | ČSFD: 83%
Režie: Martin Scorsese
Hlavní role: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Kyle Chandler, Jon Bernthal, Matthew McConaughey
Nejvíce bodů od: Juraj Búry (5)
Přehrát trailer | Přečíst si recenzi

Příběh o vzestupu a pádu Jordana Belforta je nejodvážnějším filmem končícího roku. Neustálé večírky plné drog a prostitutek pobaví i při několikátém zhlédnutí, navíc scéna s pokusem dostat se do auta, je to nejlepší, co jsme letos mohli v kině vidět. Martin Scorsese dovedl svou spolupráci s Ledonardem Dicapriem k dokonalosti, navíc se mu povedl tah s obsazením stále lepšího Jonaha Hilla. Za mě jeden z top filmů historie. (Adam Škaloud)

w964

7. Fakjů pane učiteli (10 b.)
IMDB: 7,1 | ČSFD: 74%
Režie: Bora Dagtekin
Hlavní role: Elyas M’Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann, Jana Pallaske
Nejvíce bodů od: Martin Pevný (5)
Přehrát trailer

Fakjů pane učiteli je zábavná dvouhodinová komedie, kterou by měl každý shlédnout. Je zasazena do dnešní doby, což ji dělá moderní, a nabízí tak pro jeho diváky plno úsměvných okamžiků. Přiznávám, že jsem se bál německé koprodukce, ale příjemně mě překvapila, a určitě se na tuto komedii ještě několikrát podívám, protože už dlouho jsem se takto nepobavil a nezasmál, což se v poslední době moc nestává. O takové snímky je na trhnu nouze. (Martin Pevný)

Begin-Again-2013

6. Love song (14 b.)
IMDB: 7,5 | ČSFD: 74%
Režie: John Carney
Hlavní role:  Keira Knightley, Mark Ruffalo, Hailee Steinfeld, Catherine Keener
Nejvíce bodů od: Jan Barvíř (5)
Přehrát trailer

Možná je průhledná film od první po poslední scénu, avšak mě velmi zaujal. Mark Ruffalo (nechápu, jak to dělá) je prostě stvořený pro hraní postav, které jsou na dně a snaží se z něho odrazit směrem vzhůru. Keira Knightley velmi překvapila svým pěveckým rozsahem a prožitek i samotné písničky jsem jí věřil od a do z.

Dokonce po zhlédnutí filmu si teď přeji, aby se někdo pokusil o podobné natočení debutového alba. Adam Levine sice moc herectví nepředvedl, ale poprvé v historii se stalo, že díky soundtracku jsem si sehnal nejnovější album jeho skupiny Maroon 5.  Film, od kterého jsem nečekal téměř nic, mě nadchl natolik, že jsem ho musel vidět hned několikrát. (Ondřej Platzer)

991_5122

5. Sousedi (17 b.)
IMDB: 6,4 | ČSFD: 55%
Režie: Nicholas Stoller
Hlavní role: Seth Rogen, Rose Byrne, Zac Efron, Dave Franco
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (4), Tomáš Vohnický (4)
Přehrát trailer

Komedie Sousedi vtrhla do kin v loňském roce a rozhodně na mne udělala veliký dojem. Setha Rogena s jeho osobitým humorem, který je mi velmi blízký a s krásnou Ross Byrne. Největší avízum tohoto filmu je ale duo vysokoškoláků v podání Zaca Efrona a Davea Franca, kteří byli naprosto perfektkní. Film je plný gagů, přičemž některé jsou skoro až za hranicí přípustnosti. Ale co, když se člověk náramně baví, není jediný důvod potenciál těchto vtipů využít. Režisér Nicholas Stoller se tedy může chlubit další skvělou komedií, kterou bych řadil na úroveň Kopaček a Dostaň ho tam. Kdo Sousedy ještě neviděl, měl by rozhodně o prodlouženým víkendu shlédnout jednu z nejlepších komedií loňského roku. (Tomáš Vohnický)

e7d7679a-5918-11e4-a537-9c8e9959be16

4. Šéfové na zabití 2 (18 b.)
IMDB: 6,4 | ČSFD: 62%
Režie: Sean Anders
Hlavní role: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Chris Pine, Jennifer Aniston, Christoph Waltz, Jamie Foxx
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (3), Martin Pevný (3)
Přehrát trailer | Přečíst si recenzi

Skvělá ústředna dvojka, skvěle načasované gagy, skvělý casting (opět) a vlastně jedinečný případ skvělé dvojky, kdy to funguje a nereciklujú se nápady. To, jak se finální plán nakonec posere je typicky komediální předvídatelný, ale sledovat to je strašně zábavné. Všichni, kdo „se po jedničce nebavili“ jsou suchaři. (David Gajdoš)

QU EST CE QU ON A FAIT AU BON DIEU PHOTO2

3. Co jsme komu udělali? (19 b.)
IMDB: 7,0 | ČSFD: 78%
Režie: Philippe de Chauveron
Hlavní role: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan
Nejvíce bodů od: Adéla Kalusová (4), Jan Barvíř (4), Jana Trnková (4), Martin Pevný (4)
Přehrát trailer | Přečíst si recenzi

Co jsme komu udělali je jedním z nejúspěšnějších filmů ve Francii a jak si získal srdce kdejakého Francouze tak si získal i mé. Jde o skvělou komedii založenou na xenofobním humoru. Příběh je o francouzské rodině – milující rodnou vlast, která je konzervativní a katolicky silně věřící. Claude a Marie v tomhle duchu vychovali své 4 dcery.

Ačkoliv své dcery vychovávali podle zmiňovaných hodnot – doba pokročila a rostoucímu multikulturalismu ve Francii nemohli zabránit. Svatby dcer nebyly podle jejich gusta. Jedna si vzala muslima, druhá žida a třetí číňana. Poslední dceru svatba teprve čeká a rozhodně nebude mít jednoduché představit svého nastávajícího své rodině obzvláště když rodinná setkání končí často velkou rodinnou hádkou. (Adéla Kalusová)

B7qIi8ZCQAAqgMg

2. Grandhotel Budapešť (22 b.)
IMDB: 8,1 | ČSFD: 80%
Režie: Wes Anderson
Hlavní role: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric
Nejvíce bodů od: Adéla Kalusová (5), David Gajdoš (5), Jana Trnková (5), Ondřej Platzer (5)
Přehrát trailer | Přečíst si recenzi

Už když se podíváte na obsazení tohoto snímku, je jasné, že půjde o něco speciálního. Což podtrhne jméno režiséra, jímž je Wes Anderson. Wes natočil už několik snímků, které nás okouzlily (Až vyjde měsíc nebo Fantastický pan Lišák), ale Grandhotel je bezesporu jeho největší dosavadní úspěch.

Film si letos užil spanilou jízdu, kterou započal už v únoru na Berlinale, postupně se dostal až do kin po celém světě a teď má na svém kontě dokonce několik nominací na Zlaté Glóby a je jedním z favoritů na Oscary. My mu ten úspěch přejeme z celého srdce, protože takhle hravý a zábavný film, ze kterého je cítit láska k filmu a vyprávění, se objeví jen jednou za čas. (Jana Trnková)

22-Jump-Street-review

1. 22 Jump Street (27 b.)
IMDB: 7,1 | ČSFD: 72%
Režie: Philippe de Chauveron
Hlavní role: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (5), Daniel Birgus (5), Tomáš Vohnický (5)
Přehrát trailer | Přečíst si recenzi

Většinou pokračování nedopadnou tak dobře jako jejich předchůdci. Každý divák dokáže vyjmenovat několik sérií, které si zkazily reputaci zbytečnými pokračováními, jejichž účel byl jediný – přiživit se na populární značce, nehledě na pokles kvality. Ovšem to není případ 22 Jump street. Naše nesourodá dvojice se přesouvá ze střední na vysokou a opět půjde po krku nebezpečným dealerům.

Fórky stejně dobré jako v prvním případě, někdy i lepší. Kdo si vybaví diskuzi jednoho z hrdinů se svým nadřízeným na téma „nový objev“, ví, o čem mluvím. Akce je také více než dost a k tomu skvěle vyvážené duo bouchače a chytráka. Skvělý casting a vtipné odkázání na další díly. Zkrátka a dobře, 22 Jump street se povedl. (Daniel Birgus)