10 snímků, které si nenechte ujít na festivalu Finále

28. ročník filmového festivalu Finále má jako vždy velmi obsáhlý program. Abyste se v něm neztratili, připravili jsme pro vás desítku snímků, které si nesmíte nechat ujít.

finále plzen

Jako každý rok i letos má filmový festival Finále hodně, co nabídnout. Prošli jsme si za Vás celý program a vybrali snímky, které rozhodně stojí za to vidět. Seznam není seřazen podle preferencí, nýbrž podle abecedy.

Česká pivní válka

Velmi zajímavá esej o kultu českého piva u nás. Jedná se o portréty tří mužů, z nichž každý má jiný pohled na věc. Od sepisování knih o pivu, přes stavění pivovarů v cizích zemích a snahu udržet kvalitu piva na vysoké úrovni, až po domácí pivovary. Rozličná mentalita, ale stejná láska k poctivému řemeslu.

Danielův svět

Mladík s pedofilními sklony, ale také student literární akademie. Své trápení dokáže velmi detailně a kultivovaně popsat. Zdůrazňuje také, že bere na vědomí platné zákony a nehodlá své sexuální choutky na malých dětech projevovat sexuálně. Hovoří o své lásce k mladému klukovi, vztazích s jeho rodiči či zvládání jeho nemoci.

Díra u Hanušovic

Režijní debut Miroslava Krobota nebyl přijat kritikou zrovna vlídně, avšak i přesto se hodí se na tento snímek podívat. Jedná se o realistický obraz zapadlé české vesnice, neměl by se proto zaměňovat za komedii. Vykazuje esenci českého vesnického buranství.

Kancelář Blaník

Tento satirický seriál už mnozí z vás mohli vidět na internetu. Skvěle a hlavně nekompromisně popisuje politickou situaci v našem státě. Nechybí humor, nadsázka, silná slova či bonmoty. Lobbista Tonda Blaník díky kontaktům ovlivňuje život v zemi.

Slovensko 2.0

Snímek zachycující dvacet let očima deseti Slováků se dá považovat za jediný svého druhu v dějinách slovenské kinematografie. Tvoří jí 10×10 minut obsahujících všechny možné žánry – hraný film, animovaný film nebo dokument. Zahrnuje také velmi zřetelné generační, názorové i žánrové spektrum a snaha o reflexy moderních dějin a kinematografie v různých podobách.

Staré pověsti české

Hrdinové české mytologie ožívají v loutkovém filmu slavného loutkaře Jiřího Trnky, který je natočen na motivy literární předlohy Aloise Jiráska. Mělo by se jednat o zrestaurovanou verzi, která vyšla ze samotné iniciativy pořadatelů a také finanční podpory města Plzně.

S trabantem až na konec světa

Unikátní cestopis zachycující tým nadšenců a jejich cestu po jihoamerickém kontinentu. K týmu trabantů se přidává i dva Poláci ve Fiatu s mladý Slovák na Jawě. Putování čítající přes dvě desítky tisíc kilometrů přináší mnoho nebezpečných zážitků a dobrodružství. Mottem expedice se nesla apoteóza odvahy od Charlese Bukowského.

vlna vs. břeh

Slováci taky umí točit filmy, alespoň tento snímek to dokazuje. Ukazuje nám dobu dožívajícího komunismu a protestního ducha jedné party. Sleduje jejich vztahy a přátelství po pádu železné opony.

Život a doba soudce A. K.

Seriál už mnozí z vás znají z programu České televize. Vypráví o mladém soudci Adamu Klosovi, který každý díl řeší jeden z případů. Aby to nebylo tak jednoduché, jeho osobní život prochází partnerskou krizí a řeší výhružné anonymy. To vše se podepíše hned na prvním případů, který sleduje osud mladé holčičky a boji rodičů o jejích výchovu.

Život v akvárku       

Nezaujatý a autentický pohled na život v Reykjavíku před vypuknutím ekonomické krize v roce 2008. Mladá matka a učitelka ve školce je donucena si přivydělávat prostitucí. Emotivní vyprávění překvapí svou upřímností a islandské pochmurno skvěle dotváří ponurou atmosféru a náladu všech zainteresovaných.