10 postřehů z nového Star Wars teaseru

Také vám včerejší teaser nedal spát? Možná tento článek zodpoví některé z vašich zvídavých dotazů.

Co si budeme povídat. Nová ukázka na Star Wars: Síla se probouzí dopadla náramně a J.J. Abrams opět potvrdil, že trailerové kampaně jeho filmů mají neskutečnou úroveň (vzpomeňme na oba Star Treky nebo na Super 8). Nutno také říct, že ačkoliv jsme dostali dvě minuty nových záběrů, tak jsme se toho zas tak moc zásadního nedozvěděli, ale otázek se vyskytlo hned několik. V následujících deseti bodech se pokusím včerejší teaser trochu hlouběji rozebrat. Bacha na možné spekulativní spoilery.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-31. Ohořelá maska Darth Vadera
Tady není moc o čem diskutovat. Asi nejzásadnější postava předchozích dvou trilogií to má už třicet let za sebou (ano, Síla se probouzí se bude odehrávat tři dekády po Návratu Jediho) a skutečnou otázkou zde je, kdo si tento cenný historický artefakt prohlíží. Pokud budeme brát vážně některé z dříve leaknutých concept-artů, tak se s maskou mazlí zřejmě hlavní záporák filmu Kylo Ren.

vader-mask-sith-figure-conceptartTěžko říct, jestli z ní čerpá Sílů nebo se jen zastavil na Endoru, ale předpokládám, že celá tahle spojitost Ren-Vader bude mít mnohem větší význam.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-92. Kylo Ren
A teď už k záhadné a tajemné postavě s (ne)šikovně vytuněným světelným mečem. Poctivé hráče Star Wars videoher jistě napadne srovnání Kylo Rena s Jediem/Sithem Darth Revanem z videohry Knights of the Old Republic z roku 2003.

Darth Reavan z hry Knights of the Old Republic
Darth Revan ve hře Knights of the Old Republic

Podoba je vskutku nápadná a zřejmě ovládá schopnosti Síly, ale s těmito spekulacemi bych byl opatrný. Pochybuji, že nové Hvězdné války přinesou staronového padoucha z jedné ze svých dřívějších počítačových her. Ale na druhou stranu by to celkem vysvětlovalo ten pradávně vypadající design světelného meče.

Stále ještě ověřujeme pravost a oficiálnost těchto plakátů, ale vypadá to náramně. No ne?
Stále ještě ověřujeme pravost a oficiálnost těchto plakátů, ale vypadá to náramně. No ne?

No, uvidíme. Tak jako tak ale bude Kylo Ren zcela evidentně jedním z velitelů zbytků starého Impéria, které si bude nyní říkat First Order.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-103. First Order
Ano, další uniklé fotografie a drby naznačují, že staré dobré Impérium ještě nepověsilo blastery na hřebík a i třicet let od výbuchu Hvězdy smrti pořádně zatápí strážcům míru v galaxii.

tzohiqknyudssqwfsxxeNový design Stormtrooperů a logo First Orderu nevypadá vůbec špatně a jestli vás při pohledu na seřazené vojáky v teaseru napadlo srovnání s nacismem, tak žádný strach, nejste jediní.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-19
4. Finn jako imperiální voják na útěku
Doposud relativně neznámý herec John Boyega bude jednou ze tří hlavních postav Síly se probouzí (společně s pilotem X-Wingu Poem Dameronem a sympatickou dívkou Rey) a zřejmě se bude jednat o vojáka First Orderu, který se proti svému zaměstnavateli postaví a opustí jeho řady. Což ovšem spustí hon na tohoto mladíka, kterému nejspíš v průběhu filmu pomůže jak Rey, tak Han Solo se Žvejkalem, kteří Finna zachrání v Malém Sokolu.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-165. Nový Stormtrooper?
Těžko říct, jakou bude mít tento vyleštěný vojáček úlohu v Síle se probouzí, ale zřejmě máme co dočinění s nějakým vysoce postaveným bojovníkem v řadách First Orderu. Že by právě tento drsňák pronásledoval Finna? Tak tedy hodně štěstí pro druhého jmenovaného.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-266. Tatooine? Ne, Jakku!
Jestli vás stejně jako mě napadlo při sledování prvního teaseru z listopadu loňského roku, že zobrazená pouštní planeta bude stará známá Tatooine, tak jste vedle jak ta jedle. J.J. Abrams v rozhovoru na Star Wars Celebration v Anaheimu těsně před zveřejněním nové ukázky prozradil, že se část filmu bude odehrávat na planetě Jakku. Právě zde Rey (Daisy Ridley) zachrání Finna a zde také uvidíme dechberoucí pronásledování Malého Sokola jedním z TIE Figterů skrze sestřelený Imperiální křižník. To by měla být rovněž jediná IMAX scéna Síly se probouzí, kterou Abrams před několika měsíci oficiálně potvrdil.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-117. Rey potomkem Hana a Lei?
Nevím, jak moc sledujete či nesledujete internetové dohady a spekulace ohledně nových Hvězdných válek, ale jedna z nich přímo zmiňuje, že postava Rey by měla být dcerou Hana Sola a princezny Lei. Vzhledově by to dávalo celkem smysl, protože její podobnost s maminkou a babičkou úplně mlátí do očí. Co by ale dcera tak významné političky dělala na bohem zapomenuté planetě Jakku? Řekl bych, že ve finále bude spíš po tatínkovi.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-78. Nejlepší pilot galaxie – Poe Dameron
Pokud jste si našli včera večer čas a sledovali přímý přenos z již zmíněného eventu Star Wars Celebration, tak jste mohli na pódiu spatřit také herce Oscara Isaaca. Ten pronesl pár slov o své postavě, která by měla být doslova „nejlepším pilotem v galaxii“. Poe Dameron je elitní letec X-Wingu, který se v obou teaserech prohání ve svém stroji po jezeře a vypadá to opravdu nádherně.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-249. Staří známí ve skvělé formě
První polovinou teaseru diváky provází voice-over Lukea Skywalkera, který se společně s R2-D2 ohřívá někde u táboráku.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-4Následuje záběr na jeho starý světelný meč, zřejmě ten který ztratil společně s pravou rukou v boji se svým otcem v Impérium vrací úder (ano a prý to bude jedna ze stěžejních zápletek samotného filmu), jež se dostane do vlastnictví princezny Lei.

star-wars-7-force-awakens-trailer-screengrab-5A v úplném závěru pohladí srdce každého diváka společný záběr a nostalgická hláška Hana Sola a klasické zamručení chlupatého Žvejkala. Je tedy vidět, že tvůrci filmu naplno počítají s těmito legendárními postavami z původní trilogie, což považuji za více než skvělou zprávu.

A ke komu to vlastně Luke v souvislosti se Sílou v rodině promlouvá? Že by na nás čekal nový Skywalker s ambicemi rytíře Jedi?

Jo a pořádně se podívejte na zmíněnou předávku světelného meče a zkuste mi to proboha vysvětlit, co to je v záběru za nelidskou potvůrku?

Screen_Shot_2015-04-16_at_1.22.59_PM

10. Dožije se Luke Skywalker závěrečných titulků?
Tímto odstavcem trochu vyvrátím předchozí řádky, ale taky někoho napadlo, že by atmosférická předávka světelného meče znamenala, že Luke zemřel? Možná v boji s Kylo Renem? Na jednu stranu pochybuji, že by si Abrams dovolil dát do druhého teaseru záběr s takovýmto podtextem, ale vzpomeňme na trailer k druhému Star Treku, kde jsme viděli rozlučku mezi Kirkem a Spockem. No, spekulace nechám na vás.

Pro připomenutí, podívejte se na druhý teaser Star Wars: Silí se probouzí.