10 nejočekávanějších filmů letošního léta

Ačkoli už teď můžeme venku pociťovat téměř letní teploty, fakticky vzato teprve začíná jaro. Už červen se však dá považovat za letní měsíc – chodíme se koupat, jezdíme na dovolené, potíme se na zahrádkách hospod. I letní měsíce jsou ale specifické něčím, co s létem samotným tak úplně nesouvisí – také v létě totiž kina praskají ve švech a přináší nám další injekce kvalitních a očekávaných filmů. A ty stojí za to si předem připomenout, abychom na ně – stejně jako na horké letní dny – byli připraveni.

(Řazeno chronologicky dle premiéry.)

al

1. Druhá míza

Dramatická komedie s Al Pacinem v hlavní roli o stárnoucím rockerovi, který změnil svůj život díky Johnu Lennonovi. Legendárnímu herci bude sekundovat stále oblíbenější Jennifer Garner, režie se ujal Dan Fogelman, pro nějž to bude režijní debut, nicméně jako scenárista už má zkušenosti, a to především z oblíbených animovaných filmů. Kdo by se netěšil, co předvede stárnoucí nestárnoucí Al Pacino?

Premiéra: 4. 6. 2015

Jurassic_World_4

2. Jurský svět

Jeden z nejuznávanějších mainstreamových režisérů všech dob, Steven Spielberg, si se „strašlivými ještěry“, což je volný překlad slova „dinosaurus“, prostě nedá pokoj. Také proto produkuje další, v pořadí již čtvrtý film o parku, který se – jako vždy – vymkne kontrole. Legendární sci-fi sága je zpátky a láká především na jméno, které Jurský park ve filmovém světě má. Dočkáme se další špičkové bomby, která bude trhat rekordy návštěvností, a dalšího kvalitního jurského filmu, i bez režijního vedení Stevena Spielberga?

Premiéra: 11. 6. 2015

dark

3. Temné kouty

Temné kouty jsou především románem od Gillian Flynnové. Spisovatelka, kterou před dvěma třemi lety prakticky ještě nikdo neznal, se proslavila především jako autorka předlohy k Fincherově Zmizelé, jež sklidila obrovský divácký úspěch. Režie filmu podle další její knihy se ujal nepříliš známý a zatím nepříliš úspěšný Gilles Paquet-Brenner, to ovšem neznamená, že se nemůžeme dočkat špičkového díla. Na Gillian Flynnovou se dá spolehnout, uvidíme, zda tomu tak bude i v tomto případě, kde si užijeme v hlavní roli krásnou Charlize Theron. Jako lákadlo pro znalé může sloužit také Barry Ackroyd, kameraman, jež má na svědomí třeba skvěle a atmosfericky natočené snímky jako Let číslo 93, Smrt čeká všude nebo Kapitán Phillips.

Premiéra: 18. 6. 2015

arnold_schwarzenegger_terminator_genisys-wide

4. Terminátor: Genisys

Arnold Schwarzenegger se prezidentem stát nemůže, nenarodil se totiž ve Spojených státech. Jako guvernér byl celkem oblíbený a úspěšný, ovšem jak se dalo očekávat, vrátil se k tomu, co ho proslavilo nejvíc. Terminátor je zpátky, tentokrát pod vedením seriálového režiséra Alana Taylora, a kromě slavného kulturisty přinese třeba čerstvého majitele Oscara J. K. Simmonse nebo Emilii Clarke. A je třeba říct, že Arnold Schwarzenegger si kvůli roli odbarvil vlasy na šedo. Proč? Uvidíte sami, určitě je na co se těšit. Po Jurském parku návrat další kinematografické legendy.

Premiéra: 9. 7. 2015

Paul Rudd při natáčení Ant-Mana.

5. Ant-Man

Fanoušci Marvelu a obecně komiksových adaptací budou mít v příštích letech žně. Ví se, že se připravuje možná několik desítek filmů nějak souvisejících s marvelovskými hrdiny. Mezi nimi i Ant-Man, který přijde jen pár týdnů po nových Avengers a slibuje velkou řežbu. Ant-Man pojednává o muži, který má neobvyklou schopnost zmenšit své fyzické rozměry a současně znásobit svou sílu. Přináší několik lákadel, na která není možné se netěšit – od slavného herce Michaela Douglase, přes skvělého skladatele Christophera Becka, až samozřejmě po Stana Leeho a Jacka Kirbyho, slavné marvelovské spisovatele a scenáristy. No, fanoušci komiksů i akčních sci-fi filmů nabitých efekty si v červenci přijdou na své…

Premiéra: 16. 7. 2015

pan

6. Pan

Rodinné fantasy Pan vychází ze slavné knihy J. M. Barrieho o Petru Panovi, která – stejně jako film – vypráví dobrodružné příběhy z Panovy Země Nezemě. Samozřejmě uvidíme také Hooka, Tiger Lily nebo Černovouse. A kdo že usedl za režisérské křeslo? Joe Wright, tvůrce výborných filmů jako Pokání, Pýcha a předsudek či Anna Karenina. Ano, Wright je samozvaný expert na adaptace legendárních knižních předloh a můžeme jen doufat, že tuto funkci potvrdí i u Petra Pana. Pak si můžeme, spolu s Highem Jackmanem či Rooney Marou, užít skvělou rodinnou podívanou.

Premiéra: 23. 7. 2015

mission5

7. Mission Impossible: Národ grázlů

Když jsme u těch legendárních návratů v čele s Jurským světem a Terminátorem, vrátí se ještě jedna kultovní postava – Ethan Hunt, a to v již pátém pokračování série Mission Impossible. Tentokrát jemu a jeho týmu, samozřejmě jako již tradičně, půjde o život, a Hunta by přece nemohl ztvárnit nikdo jiný, než scientolog Tom Cruise. Nejzajímavějším mužem tohoto snímku však není on, ale spíše Christopher McQuarrie, režisér a scenárista, který v minulosti stál jako spisovatel za projekty Valkýra, Na hraně zítřka nebo Obvyklí podezřelí. Lze pak neočekávat tu nejvyšší možnou kvalitu?

Premiéra: 30. 7. 2015

fantastic-four

8. Fantastická čtyřka

Ještě jedna komiksová bomba pro všechny fanoušky (nejen) Marvelu – Reed Richards, Ben Grimm, Sue a Johnny Stormovi. To je fantastická čtyřka, která se po 10 letech znovu vrací na plátna kin a přináší další naději po nepříliš povedené první verzi. Tentokrát ji režíroval neznámý Josh Trank, který už má dokonce smlouvu na druhý díl. A na co kromě slavného názvu a obrovské fanouškovské základny bude lákat? Objeví se v něm Kate Mara, Miles Teller či Jamie Bell. Těšíme se!

Premiéra: 6. 8. 2015

pixels_trailer_still

9. Pixely

Snímek Pixels je tak trochu mimo seznam. Proč? Oproti ostatním dramatickým či sci-fi parádičkám se jedná o jedinou komedii mezi očekávanými filmy. A proč tu vlastně je? Protože je to šílenost nevídaných rozměrů, která určitě stojí za zmínku a mezi filmovými diváky právem vzbuzuje obrovsky rozporuplná očekávání. Chris Columbus, režisér, který stojí třeba za původními dvěma Home Alone nebo za několika díly Harryho Pottera, se rozhodl natočit scénář Adama Sandlera s ním samotným v hlavní roli, který pojednává o tom, že si mimozemšťané vyloží záznamy z tradičních videoher jako vyhlášení války a zaútočí na Zemi stylem, který známe právě z těchto her. A Adam Sandler bude muset zachránit svět v takové jedné velké živé videohře. Zní to bláznivě, co říkáte? Myslím, že takový snímek tu nemůže chybět a patří zřejmě k těm nejkontroverznějším.

Premiéra: 13. 8. 2015

hitman-agent-47-photo2

10. Hitman: Agent 47

No a s létem se rozloučíme herní adaptací, tentokrát o elitním nájemném zabijákovi, kterého všichni známe především ze špičkové série počítačových her. Na plátně už jsme Hitmana mohli vidět v roce 2007, ovšem tenkrát nepříliš úspěšně. To se možná podaří napravit Aleksanderovi Bachovi, pro nějž je to však režijní debut, a tak jsou očekávání spíše střízlivá, ač stále velmi silná. V hlavní roli nahradil tragicky zesnulého Paula Walkera také nepříliš známý Rupert Friend. Zajímavostí je, že na scénáři spolupracoval Skip Woods, který napsal scénář i k zmíněné původní neúspěšné adaptaci. Že by pokus číslo dva? Každý si zaslouží druhou šanci a my můžeme jen doufat, že krásné letní měsíce zakončíme stylově.

Premiéra: 27. 8. 2015

tomorrowland_brit-new

Protože i květen a září jsou měsíce vázané na letní čas a úzce s ním souvisí, je nutné uvést i několik velmi očekávaných filmů z těchto měsíců, protože i v jejich rámci nás čeká mnoho očekávaného. V pátém měsíci je to především Země zítřka (21. 5. 2015) s Geogrem Clooneym v hlavní roli od režiséra Brada Birda, na kterou nás nažhavil geniální trailer; dále Poltergeist (21. 5. 2015), remake Spielbergova hororu z roku 1982; katastrofická bomba plná efektů San Andreas (28. 5. 2015) s Dwaynem Johnsonem v hlavní roli a v neposlední řadě také thriller Dítě číslo 44 (28. 5. 2015) s Tomem Hardym, Garym Oldmanem a Noomi Rapace o sovětském válečném hrdinovi z rusky mluvícího prostředí.

Září, kdy nám léto definitivně odnese vítr, přinese pak třeba Southpaw (3. 9. 2015) o profesionálním boxerovi Billym Hopovi, kterého představí Jake Gyllenhaal, jemuž bude sekundovat skvělá Rachel McAdams (která si mimochodem zahraje hlavní roli také v druhé řadě proslulého seriálu True Detective, jehož premiéra nás čeká na HBO dne 21. 6. 2015); těšit se budeme moci také na jeden český film, v našich končinách velmi očekávaný, kterým je Gangster Ka (10. 9. 2015), snímek volně inspirovaný příběhem Radovana Krejčíře s Hynkem Čermákem v hlavní roli.

Jak si můžete všimnout, celé léto nás čeká velký příval bijáků a téměř každý čtvrteční den bude svědkem alespoň jedné velmi očekávané premiéry, na kterou se mnozí diváci a filmoví fanoušci těší i měsíce dopředu. Lze očekávat, že některé z těchto filmů zklamou, stejně jako, že se některé z nich mohou stát kultovními a celosvětově oblíbenými uměleckými díly. Na který z těchto filmů vyrazíte vy a který z nich – nebo z těch dalších desítek, jež budou mít premiéru od června do srpna – očekáváte nejvíc? Inspirujte čtenáře v komentářích.