Zemřel Miroslav Ondříček, dvorní kameraman Miloše Formana

V osmdesáti letech opustil svět nejslavnější český kameraman Miroslav Ondříček. Filmař, jehož díla si získala uznání nejenom u nás, ale i v zahraničí.

Ondříčkova kariéra nabrala na velkých obrátkách už v šedesátých letech, kdy se dal dohromady s Milošem Formanem. Spolu vyprodukovali filmy jako Lásky jedné plavovlásky nebo výbornou satiru Hoří, má panenko. Tyto filmy se staly neodmyslitelnou součástí české nové vlny.

Slavný kameraman jsi v zahraničí udělal slušné jméno ještě předtím, než opět začal spolupracovat s Formanem, protože svým umem přispěl do nejslavnějšího filmu Lindsay Andersona Kdyby..., který získal v roce 1969 cenu na mezinárodním festivalu v Cannes. Vrchol Miroslava Ondříčka však přišel opět při spojení s Formanem. Tahle dvojice si podmanila Ameriku muzikálem Vlasy a úplný vrchol přišel se snímkem Amadeus, který si odnesl hned osm oscarů a to včetně toho za nejlepší film a režii. Bohužel na skvělou kameru Miroslava Ondříčka se tenkrát nedostalo.

Filmografie našeho nejslavnějšího kameramana je velice bohatá. Jeho tvorba ovlivnila český film a pozměnila smýšlení o českých tvůrcích i v zahraničí.