Vzpomínka na 5 filmů Miroslava Ondříčka

29. března roku 2015 nás navždy opustil Miroslav Ondříček, český kameraman, jeden z nejbližších spolupracovníků filmařského esa, Miloše Formana. Pojďme si ho krátce připomenout pěticí nezapomenutelných filmů z jeho tvorby.

Pár slov o autorovi

Miroslav Ondříček se narodil v předválečné Praze roku 1934. Začínal jako laborant ve filmových ateliérech na Barrandově, byl velmi pracovitý (po večerech dokonce navštěvoval FAMU) a tak netrvalo dlouho a povýšil z laboranta na asistenta kamery. Ondříčkovy první filmy byly okamžitým úspěchem, zvlášť jeho neoblíbenější Lásky jedné plavovlásky (režie: Miloš Forman, 1965). V té době byl také pozván ke spolupráci do Londýna a USA, kde se opět potkal s Formanem u filmu Taking off (1971). Duo Ondříček – Forman má na svědomí i další skvosty (jak bude popsáno níže), avšak i přes dvojnásobnou nominaci na Oscara se tento skvělý kameraman nejvyšší ceny nikdy nedočkal. Malou útěchu mu mohlo přinést až ocenění za Mimořádný přínos světové kinematografii, kterou přebral na festivalu v Karlových Varech. Až do své smrti vyučoval na FAMU. Jeho syn David se stal režisérem a svému otci dělá nemalou čest (pro příklad uvedu kultovní Samotáře – 2000 nebo drama Ve Stínu – 2012).

Valmont-1989

5. Valmont (1989)

Další z filmových adaptací slavného románu Nebezpečné známosti, u kterého asi nemá cenu popisovat obsah, protože už každý alespoň jednu verzi viděl. Pro mě je tahle nejkrásnější dobovou úpravou (musela to být velmi nákladná záležitost) a také hereckým obsazením, přičemž Colin Firth v hlavní roli je vyloženě odporný člověk.

httpv://www.youtube.com/watch?v=TYfrVDH2new

4. Hoří, má panenko (1967)

Zábavná komedie režiséra Miloše Formana, odehrávající se na hasičském plese, nám přináší ne příliš pozitivní pohled do hlubiny české duše. Každý se ve filmu najde a kdo říká, že ne, platí to o něm dvojnásobně. Snímek je chvílemi až nelítostný k lidské přízemnosti, hamižnosti a tuposti. Hoří, má panenko byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film 1967.

368938_9473ac

3. Svět podle Garpa (1982)

Romantické drama podle románu Johna Irvinga je pohledem na celoživotní příběh mladého Garpa. Hlavní hrdina se už jako malý zamilovává do kamarádky Heleny, která se později stane i jeho manželkou. Svět podle Garpa je směskou různorodých epizodek z Garpova života. Je zároveň jediným filmem z mého subjektivního seznamu, který nenatočil Forman.

httpv://www.youtube.com/watch?v=KtR3pqWzH6A

2. Vlasy (1979)

Když se řekne Hippies, automaticky si vybavím filmový muzikál Vlasy. Celý film se víceméně zabývá kritikou soudobého systému na pozadí tance a zpěvu, pojednává o generační propasti, naváží se do nesmyslnosti války ve Vietnamu a ukazuje kulturu květinových dětí v pravém světle. Nezapomenutelný je soundtrack s hity jako Aquarius (Let it sunshine) nebo Hare Krishna.

mg_amadeus_fotopromosouteze_mf66

1. Amadeus (1984)

Životopis skladatele Wolfganga Amadea Mozarta v kostce. I tak by se dal nazvat jeden z mých oblíbených filmů, který, ač se nezakládá přímo na pravdě, je krásným dobovým pohledem do života umělcova a jeho hlavního protivníka Salieriho. Na konci až zaslzím, při zvuku Requiem. Kostýmy a celková výprava jsou úchvatné, stejně tak Ondříčkova kamera. Film byl nominován na Oscara celkem v 11 kategoriích, z toho 8 jich proměnil, škoda, že ne zrovna toho Za nejlepší kameru, protože pan Miroslav by si to zasloužil. 🙁