Video: Whiplash v 0.1 aneb co předcházelo hudební lahůdce

Řekněme, že se mladý, neznámý režisér rozhodne natočit film. V jeho mysli se objeví skvělý nápad a chce ho realizovat, v hlavě se mu formují části scénáře, má jasnou představu o postavách, prostředí a atmosféře celého filmu, všechno je to dokonalé, je to něco nového, s tím přeci musí prorazit. To je ale ten problém – jak prorazit, když jste mladí, a neznámí? Nemáte za sebou žádné filmy, díky kterým byste hravě přesvědčili producenty financovat váš snímek a možnost natočit film světového měřítka, s ambicemi na získání Oscarů z vlastních peněz je, přiznejme si, dost sci-fi.  To vás ale neodradí. Sepíšete svůj geniální nápad na papír, případně doplníte o concept arty pro lepší představu a budete doufat, že někdo ocení váš originální námět a povede se tak získat dostatek financí na převedení vaší vize na stříbrné plátno.

Whiplash

Podobný byl jistě i příběh teprve třicetiletého Damiena Chazella, který stojí za velice úspěšným filmem Whiplash. Většina z vás o tomto hudebním dramatu už jistě slyšela a to díky umístění na letošních Oscarech a doufám, že ho i většina z vás už viděla. Pro ty, kteří neví o čem mluvím – film stojí za to nejen kvůli perfektnímu hereckému výkonu J.K. Simmonse (role drsného profesora Fletchera) a velmi akčnímu a poutavému střihu. Zajímavý je také příběh mladého bubeníka Andrewa, který jistí, že mít talent nestačí, a že aby se stal slavným, musí ze sebe vydat opravdu maximum.

Ale zpět k věci. Když se Chazellovi nepovedlo sehnat dostatek peněz pro natočení plnohodnotného filmu, rozhodl se natočit alespoň kratší snímek a ten pak přihlásil na Sundance Film Festival v roce 2013. V tomto 17minutovém filmečku je (podle mě) druhá nejlepší část filmu a sice chvíle, kdy Andrew absolvuje první hodinu s Fletcherem. (nejlepší je dle mého posledních 10 minut a jazzová klasika Karavana). Pro ty, kteří již film viděli, se tedy nebude jednat o nic nového, jelikož již v této verzi si zahrál neurotického kapelníka J.K. Simmons, roli Carla, původního bubeníka kapely, obsadil stejný herec (Nate Lang) a scénář je vpodstatě totožný s finální verzí filmu (Jasně, už tady je hláška s Marskou). Co se týká Andrewa, v původním filmu jej ztvárnil Johnny Simmons, ten byl ale z jasných důvodů nahrazen Milesem Tellerem – Teller zahrál totiž všechny party za bicíma zcela sám, zatímco Simmonse nahrazoval dvojník (je uveden i v titulcích). Pro ty, kteří film ještě neviděli, nebo stále váhají, je to určitě zajímavá ochutnávka. A jistě to byla i zajímavá ochutnávka pro sponzory filmu, díky nimž Chazelle nakonec dokázal natočit vskutku netradiční film.

No a zde se na „verzi 0.1“ můžete podívat.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZIl-TagNRiE