Temný rytíř je nejlepším superhrdinským filmem všech dob!

Tedy alespoň podle čtenářů prestižního filmového magazínu Empire. V rozsáhlé anketě bylo vybráno 30 nejlepších filmů se superhrdinskou tématikou. Absolutním vítězem se stal prostřední díl poslední netopýří trilogie  Temný rytíř.

Filmoví fanoušci mají rádi ankety a žebříčky stejně jako filmy samotné. Superhrdinům a komiksárnám (ale pozor na zaměňování těchto odvětví) patří moderní Hollywood a proč tedy nevybrat nejoblíbenější snímky tohoto žánru všech dob? Jde samozřejmě o čistě subjektivní topku, ale vzhledem k velikému počtu respondentů se to už dá brát poměrně vážně.

X-Men-First-Class-movie-image-Michael-Fassbender

Třetí desítka komiksových filmů vedle sebe staví pestrou škálu více či méně povedených snímků posledního čtvrtstoletí. Osobně bych viděl X-Men: První třídu, Muže z oceli a prvního Kapitána na lepším umístění, ale čtenáři Empire byli nekompromisní. Jedinou „černou ovcí“ je zde Rocketeer na 28. místě. Přiznám se bez mučení, že jsem o tomto filmu nikdy v životě neslyšel. Plán na večerní film je tedy jasný

30. Hulk
29. Superman se vrací
28. Rocketeer
27. Muž z oceli
26. Captain America: První Avenger
25. Kronika
24. X-Men: První třída
23. Thor
22. Spider-Man
21. Batman

Captan-America_The-Winter-Soldier_Still2

První a třetí díly Batmana Christophera Nolana těsně přeskočily původní snímek Tima Burtona z roku 1989, ale nestačily poněkud překvapivě na druhého Hellboye (WTF?) nebo na jediný animák v žebříčku – Úžasňákovi. Poslední X-Meni a druhý Kapitán jistě pomýšleli na první desítku, ale konkurence je v tomto žánru opravdu veliká.

20. Batman začíná
19. Temný rytíř povstal
18. Hellboy 2: Zlatá armáda
17. Vrána
16. Iron Man
15. Kick-Ass
14. X-Men: Budoucí minulost
13. Captain America: Návrat prvního Avengera
12. Blade
11. Úžasňákovi

watchmen2-watchmen-movie-why-we-need-more-like-it-minimalist-watchmen-posters-justice-is-coming-to-all-of-us

Desáté místo si pro sebe urvali Strážci galaxie a ani o další týmovky nebyla v poslední fázi žebříčku nouze. Strážci nebo Avengers okupují sympatické deváté, respektive čtvrté místo a osobně mě velmi těší umístění Vyvoleného a druhých X-Menů. Fantastické pokračování mutantí série z roku 2002 se umístilo těsně pod vrcholem, protože první příčka připadla Temnému rytíři. Pochyboval snad o této volbě někdo?

10. Strážci Galaxie
9. Strážci – Watchmen
8. Vyvolený
7. Batman se vrací
6. Spider-Man 2
5. Superman
4. Avengers
3. Superman 2
2. X-Men 2
1. Temný rytíř

A jak by vypadal váš výběr? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem nebo na našich facebookových stránkách.