5 nejlepších filmů Tima Burtona

Když se řekne Tim Burton, většina z nás si vybaví kouzelný svět hororových pohádek, šílence s rozčepýřenými vlasy nebo surrealistického malíře. Jeho filmy jsou notoricky známé a není mezi nimi ani jeden špatný. Proto bylo velmi těžké vybrat z nich 5 nejlepších (každopádně je to subjektivní a ne každý se mnou musí souhlasit).

Tim Burton a Helena Bonham Carter

Tim Burton (nar. 1958), vyrůstal v malém městečku Burbank, kde se odehrává i jeden z jeho filmů Frankenweenie. Studoval na výtvarné škole v Kalifornii a jeho prvním zaměstnáním se stala grafická práce pro studio Disney. Svou tvorbou nostalgicky vzpomíná na staré filmové horory, už jeho první film Vincent (krátkometrážní) je dílem pozoruhodným a jedinečným. Všimne si ho dokonce i světoznámý tvůrce hororových knih Stephen King, který ho doporučí do Warner Bros. Dále už to šlo tak nějak samo…. Při natáčení remaku Planety opic se seznamuje s herečkou Helen Bonham Carter. Jejich vztah byl celou dobu velmi zvláštní, přesto že spolu mají dvě děti, bydleli v oddělených domech propojených tunelem. Jejich vztah se rozpadl koncem minulého roku. Téměř ve všech svých filmech spolupracuje se skladatelem Danny Elfmanem, jsou prý velkými přáteli. Minulý rok (2014) jste mohli navštívit výstavu jeho obrazů v Praze v domě U kamenného zvonu (příjemná výstava s promítáním jeho filmů ve sklepení).

5. Velká ryba (2003)

Velká ryba je filmem tak trochu odlišným od zbývajících, už jen kvůli tomu, že hlavní postavu neztvárňuje božský Johnny Depp, ale Ewan McGregor. Na kráse mu to ovšem neubírá, protože i zde je patrně cítit pohádkové kouzlo Burtonových filmů. Je natočen podle knižní předlohy se stejným názvem od Daniela Wallace. Pojednává o životě a smrti hlavního hrdiny, který je takovým baronem Prášilem a celý život vypráví nejen svému synovi neuvěřitelná dobrodružství ze svého života. Jak se potkal s obrem nebo s čarodějnicí, jak se dostal dovnitř a ven z kouzelného městečka, o svém životě u cirkusu a další příběhy… Když je otec na prahu smrti, syn se rozhodne vypátrat skutečnou pravdu o otcových dobrodružstvích, dojde ke vzájemnému sblížení a na konci divákovi i slzička ukápne.

BigFish

4. Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007)

Tradiční dvojice Depp-Bonham Carter tvoří v tomto filmovém muzikálu ústřední pár. Sweeney Todd je tradičním Burtonovským počinem, od temného prostředí, přes krvavý romantismus až po teatrálnost jemu vlastní. Příběh holiče, který se chce pomstít za křivdy způsobené jemu a jeho rodině, je zasazen do Londýna 19. století. Sweeney se po příjezdu seznamuje s místní nepříliš nadanou pekařkou paní Lowettovou a společně spolu vymyslí ďábelský plán. Totiž holičtví bude přímo spoleno s pekárnou a z nebohých obětí se stanou masové bochánky… Jak už všichni určitě víte, nedočkáme se dobrého a pozitivního konce. Herci ve filmu opravdu zpívají, nikdo je „nedabuje“!

sweeney_todd_hd_72145-1920x1080

3. Karlík a továrna na čokoládu (2005)

Nejvíce pohádkový a také nejvíce vhodný pro děti, takový je Karlík. Příběh chudého chlapce je poučným filmem o zlozvycích a špatných vlastnostech dětí i dospělých. V hlavní roli majitele továrny na čokoládu opět nalezneme Johnnyho Deppa, Carterovou v roli maminky a…a to bych vypíchla nejvíce, objeví se i nezapomenutelný starý zubařský otec Christopher Lee. Willy Wonka, majitel továrny, možná trochu z nudy nebo v záchvatu hledání dědice, uspořádá soutěž o návštěvu jeho továrny. Každé dítě chce samozřejmě vyhrát, některé si kupují tuny čokolády ve snaze získat dárkový kupon, několika z nich se to i povede. A pak je tady Karlík, chudý chlapec, který si může čokoládu dovolit jen o svátcích. Hádejte, kdo nakonec získá hlavní cenu a co více, přátelství samotného Wonky? Film doprovází hudební vystoupení tzv. umpalumpů (všechny je hraje indický herec Deep Roy).

chocolatefactory_1280

2. Alenka v říši divů (2010)

Dlouho jsem váhala, zda Alenku přece jenom nedat na první místo. Film, věrný knižní předloze z roku 1865 (napsal: Lewis Caroll), je kouzelným dobrodružstvím dívky, která se nechce podřizovat době a vnějšímu světu. Unikne králičí norou do říše divů, kde je nejdřív malá, pak velká, setká se zde s kloboučníkem (znovu a opět vynikající Depp), se zlou srdcovou (Carterová) i hodnou bílou (Anne Hathaway) královnou, s dvojčaty nebo i se šíleným, na čaji závislým králíkem. Časem zjišťuje, že je opravdu „tou“ Alenkou, neztratila svoucnost a zvítězí v boji nad strašlivým Tlachapoudilínkem. P.S. A Johnny nám zatančí futrováka krutopřísně. Jeden z nejlepších filmů, který i když vidím posté, vždy mě nadchne vším, co v něm je.

2862__640x480_aliceinwonderland

1. Střihoruký Edward (1990)

Číslo jedno, ač je film starší nežli já a zároveň nejprvnějším z klasických Burtonů, je naivně romantický, pohádkově temný a smutný zároveň. Zrůda stvořená experimentem šíleného profesora, Edward (už klasicky Depp), vzbuzuje soucit u každého z nás. Profesor (Vincent Price) totiž zemřel dříve, než stihnul svoje dílo dokončit a Edwardovi tak místo rukou slouží nůžky. Na hradě, kde žije v osamění se svojí zahradou ho objevuje docela vlezlá Avon Lady Peggy.  Bere ho s sebou do města, do svého domu, kde se chudák Edward nešťastně zamiluje do její dcery Kim (Winona Ryder). Melancholický Edward dělá vše pro to, aby získal její srdce. Nakonec je, stejně jako Frankenstein vypuzen zpět na svůj hrad a zde zapomenut. Zbudou po něm jen sněhové vločky a úsměv na rtech staré paní, která ho kdysi znala. Kdo na konci nebrečí, zvláště při dokonalé hudbě Dannyho Elfmana, nechápu ho a navrhuji převýchovu v ústavu pro emocionálně choré jedince.

imgPostConteudo-EdwardMaosDeTesoura-20131223174619

Do žebříčku se mi už nevešly tři filmy, které mám také velmi ráda a to Mrtvá nevěsta, Ospalá díra a Ed Wood… no ale pět je prostě pět, a třeba za pět let jich napíšu dalších pět. 🙂