Spider-Man se stává součastí marvelovského filmového vesmíru

Tihle všichni se už brzy potkají i na filmovém plátně

Po letech čekání a dvou nezdařených filmech s pavoučím hrdinou v hlavní roli se konečně stalo to, v co doufali filmoví fanoušci po celém světě. Sony Pictures a Marvel Studios společně oznámili uzavření vzájemné dohody o zařazení Spider-Mana do marvelovského filmového vesmíru. Peter Parker se tak konečně bude moci zhoupnout po boku svých komiksových kolegů a přátel.

Dohoda mezi oběma studii bude fungovat tak, že samostatné Spider-Manovy filmy vzniknou v koprodukci Sony a Marvelu. Sony Pictures bude snímky financovat, distribuovat, vlastnit k nim práva a mít nad nimi většinovou kreativní kontrolu. Jakou roli v tom tedy hraje Marvel? Kromě toho, že bude jeho produkční tým mít, vzhledem ke stálým úspěchám ostatních marveláckých filmů, zřejmě na vznik filmů velký vliv, dostane komiksové studio šanci využívat Spider-Mana ve svých vlastních filmech a naopak propašovávat svoje vlastní postavy do filmů od Sony.

Tihle všichni se už brzy potkají i na filmovém plátně
Tihle všichni se už brzy potkají i na filmovém plátně

První nová Spider-Manova sólovka si zarezervovala datum premiéry na 27. července 2017. Ten den původně patřil marvelovskému Thor: Ragnarok. Právě kvůli zařazení pavoučího muže do své filmové stáje proběhli mezi chystanými komiksovkami od Marvelu škatulata, hejbejte se. Všechny marvelácké sólovky, následující po datu Spideyho premiéry, se posouvají o několik měsíců dozadu. Jedinou výjimkou zůstávají dvoudílní Avengers: Infinity War, jež si svoje lukrativní letní premiéry vzít nenechají.

O samotném filmu toho zatím moc nevíme. Produkovat ho bude společně s již zmíneným marveláckým týmem nynější šéfka filmové divize Sony Amy Pascal a výkonnými producenty by podle posledních zvěstí měli zůstat Avi Arad a Matt Tolmach, jež se podíleli na obou dílech The Amazing Spider-Mana. Samozřejmě půjde o další restart série, takže Andrewa Garfielda už s finální platností neuvidíme. Marvel se navíc už před nějakou dobou nechal slyšet, že se nový snímek už nebude zaměřovat na zrod Spider-Mana. Ten je už tak profláknutý, že s ním nemá cenu ztrácet čas. Se Spideym se tak potkáme už jako se zkušeným superhrdinou.

Nyní ovšem nemáme ani jistotu, kdy se s novou verzí Spideyho setkáme poprvé. Dohoda totiž říká, že se nejprve objeví ve filmu od Marvel Studios. Hlas, který chtěl Spider-Mana pod křídly Marvelu, totiž začal výrazně sílit ve chvíli, kdy byla minulý rok oznámen třetí díl Captaina Americy: Civil War. V komiksové předloze totiž hraje pavoučí muž klíčovou roli muže rozervaného mezi oběma nepřátelskými tábory. Podobnou úlohu měl ve filmovém zpracování sehrávat Black Panther. V současnosti ale už žádné náhrady není třeba, takže závísí na tom, zda se Sony s Marvelem dohodnou (či zda se už dohodli) a jestli se jim podaří do začátku natáčení vybrat vhodného představitele.

Spider-Man hrál klíčovou roli v Civil War
Spider-Man hrál klíčovou roli v Civil War

Mnoho dalších filmů už na výběr nezbývá. Avengers: Age of Ultron a Ant-Man jsou už hotoví a ani do jedné z dvou zbývajících premiér, jež předcházejí Spider-Manově sólovce (Doctor Strange a druzí Guardians of the Galaxy), pavoučí muž příliš nepasuje. Samozřejmě může jít o slovíčkaření a modročerveného superhrdinu můžeme poprvé potkat pouze v potitulkové scéně kteréhokoli ze zmíněných filmů. Vždyť k tomu, aby ho diváci poznali, si nemusí sundávat masku, ani promlouvat. Na shánění herce tak Marvelu zbývá dostatek času.