Recenze: Žena v černém 2: Anděl smrti (2015) – Legenda se vrací

Duchařský příběh Susan Hill přichází na projekční plátno ve svém druhém pokračování, které je možné vnímat také jako samostatný film. Žena v černém 2: Anděl smrti nabízí fanouškům knihy, divadelní hry i filmu více akce, stupňované napětí a charakterovou studii.

Původní tvůrčí tým zůstává a dále pracuje s legendou ženy v černém, ale jinak se zde neobjevuje žádná z původních postav. Od prvního okamžiku je zcela jasné, že režisér (Tom Harper) velmi řemeslně divákům namíchal vyvážený koktejl s prvky dramatu a hororu. Silné osobní příběhy nových hlavních hrdinu na pozadí 2. světové války kompaktně drží působivou atmosféru. Do popředí vystupuje dobře vystavěný osud mladé učitelky Eve Parkinsové (Phoebe Fox), která s ředitelkou školy Jean Hoggovou a skupinou osmi žáků opouští bombardovaný Londýn. Jak už to tak v hororech bývá, nenachází klid na prosluněné pláži, ale v pochmurné, vylidněné vísce Crythin Gifford, konkrétně ve zchátralé rezidenci Eel Marsh, která je plná zhmotněných záporných emocí ženy v černém.

Učitelka Parkinsová si vytvořila masku, zakrývající bouřlivé emoce rozdmýchané ztrátou novorozence. Všechen smutek a city, které intenzivně prožívá, drží navenek pod kontrolou a tváří se jako poměrně optimistický člověk. V průběhu filmu se ale tahle maska rozpadá, a tak nám není Eve do posledního okamžiku lhostejná. Doposud filmovým fanouškům neznámá Fox je skutečně nosným pilířem příběhu. Skrze své citlivé, přesvědčivé herectví a po celou dobu dobře drženým vypjatým rozpoložením, ale na druhou stranu uklidňujícím vzhledem, není její postava divákovi lhostejná. Stejně tak ředitelka v podání Helen McCrory ukrývá pod výrazem generála v sukni své niterné trápení a nejistotu nad osudy svých nejbližších na frontě.

Herecky pravdivě vystavěný, chladný charakter ředitelky, tak může velmi dobře rezonovat na protipólu obětavé mladičké učitelky. V roli Harryho, pilota RAF, do kterého se Eve velice rychle zakouká, se objevuje charismatický Jeremy Irvine. Zpočátku se zdá být jeho hlavní úlohou průběžně uklidňovat nervózní atmosféru, ale brzy i on vyjeví své vnitřní démony z náročné služby ve válce.

Milý vzhled okatého Oakleeho Pendergasta, obsazeného do hlavní dětské role Edwarda, k sobě přimkne pozornost diváka hned od první minuty jako magnet. Edward, který přišel o svou matku během náletu, se vyrovnává s nelehkou válečnou situací dočasným oněměním a stává se pojítkem mezi světem živých a mrtvých. A tak se chladnou, nehostinnou lokaci na blatech mohou rozeznít dětská rozpočítadla, která jsou vábničkou pro přízraky a je tak více než jisté, že pokud někdo uvidí ženu v černém, zemře dítě.

Verdikt:

To vše v míře „Někdy méně znamená více.“ zajistilo svěží vyvážený přísun napínavého příběhu, ne zrovna lhostejných osudů hlavních hrdinů, hororové prvky, zneklidňující prostředí, paniku navozující děti, nádech tajemna a chladnou ruku smrti na dosah. Žena v černém 2: Anděl smrti rozhodně není pokračováním pro pokračování. Jelikož ani nyní duch Jennet Humfreyové nenachází klid, lze očekávat, v kombinaci s dobrou tržbou, její návrat.

  • Žena v černém 2: Anděl smrti / Woman in Black: Angel of Death
  • Trailer
  • Stopáž: 98 minut
  • Režie: Tom Harper
  • Scénář: Jon Croker, Susan Hill
  • Hrají: Phoebe Fox, Jeremy Irvine, Helen McCrory, Oaklee Pendergast, Adrian Rawlins, Ned Dennehy a další