Dojmy z Berlinale 2015

Berlinale je obrovský festival, který každoročně navštíví celá plejáda filmových hvězd a osobností. Pro fanoušky ve střední Evropě je to pravděpodobně nejpřístupnější možnost, jak potkat (nebo alespoň vidět) svého idola. Já se na Berlinale vydala poprvé v roce 2012, kdy tam čestného medvěda přebírala Meryl Streep. Loni jsem v Berlíně viděla delegace k filmům jako Grandhotel Budapešť, Památkáři nebo Nymfomanka. Ani letošní ročník nebyl na velká jména chudý.

Berlinale

Kdo tedy přijel letos?

Festival zahajoval film režisérky Isabel Coixet Nobody Wants the Night, ke kterému přijela spolu s režisérkou také jeho hlavní hvězda Juliette BinocheRinko Kikuči (Pacific Rim) a Gabriel Byrne (Obvyklí podezřelí). Na otevírací gala večer se skočil podívat člen loňské poroty Christoph Waltz, James Franco a Jena Malone (Hunger Games), kteří na festivalu uváděli své filmy během prvních několika dní, a nespočet německých celebrit, které pravděpodobně znali všichni, kromě mě a mé kamarádky. Zapomenout hned na začátku bych neměla ani na členy porot, mezi kterými bych vyzdvihla především jména jako Darren Aronofsky (Černá labuť), Audrey Tautou (Amélie z Montmartru), Joon-ho Bong (Snowpiercer), Daniel Brühl (Rivalové) nebo Olga Kurylenko (Quantum of Solace).

Hned první promítací den přivítal jednu z největších ohlášených hvězd – Nicole Kidman, která přijela uvést film německého režiséra Wernera Herzoga Queen of the Desert. Opravdu hvězdným dnem ale byla neděle, kdy na programu byly lahůdky jako Mr. Holmes a nový film Terrence Malicka Knight of Cups. Ten den jsme tedy viděli úžasného Iana McKellena a Lauru Linney (seriál Ve znamení raka) a všemi očekávanou Natalii Portman a Christiana Balea. Den završila Elizabeth Banks (Hunger Games) s Paulem Dano (Zmizení). Hvězd nebylo málo ani následující den, kdy se uváděl film Woman in Gold. Ten na červený koberec dovezl jména jako Helen Mirren (Královna), Ryan Reynolds (Green Lantern), Max Irons (Hostitel) a Daniel Brühl. V tu samou dobu se na jiném červeném koberci procházeli Robert Pattinson a Dane DeHaan (Amazing Spider-Man 2), kteří přivezli film Life o Jamesi Deanovi…

Vyjmenovávat všechny zajímavé osobnosti, které se letos na festivalu objevily, by bylo zdlouhavé a zbytečné, tak přejdu rovnou k pátku a pro mě vrcholu festivalu. Ten den totiž měla světovou premiéru Popelka a ta dovezla opravdu úžasnou delegaci: Kenneth Branagh, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter! Nechyběla samozřejmě ani ústřední dvojice Lily James a Richard Madden a z herců přijel ještě Stellan Skarsgård. Delegace snů.

Mimochodem, na festivalu se taky odehrála světová premiéra 50 odstínů čehosi, ale ten den jsme raději strávili ve městě focením památek a ochutnáváním bratwurstu.

Největší dojmy?

James Franco. Franco byl na festivalu skoro celou dobu. Uváděl asi tři filmy, takže jsme ho viděli poměrně často a byla to asi nejvíc v pohodě hvězda, která ne festivalu byla. Nikdy neměl problém obejít všechny čekající fanoušky, a kdo byl připraven, odnesl si podpis nebo selfie. Ten s tím neměl žádné problémy. Hodně milá a ochotná byla i Jena Malone, která na nás udělala skvělý dojem hned první večer.

Co vím jen z doslechu, tak zajímavý zážitek byla i Elizabeth Banks na červeném koberci. Tam jsme s kamarádkou nešly, protože jsme Elizabeth viděly tam, kde se odehrávají tiskové konference, a k červenému koberci bychom to stejně nestihly. Nám a dalším fanouškům se Elizabeth podepsala a říkaly jsme si, že je opravdu milá a že se určitě podepíše i na koberci každému. A prý vůbec. Nepodepsala se údajně nikomu a když na ni dav začal nespokojeně bučet, otočila se a drahoušek Elizabeth na všechny ukázala oba krásně nalakované fak*če.

Opravdu štěstí jsme měli s legendárním hudebním skladatelem Howardem Shorem (Pán prstenů), o kterém jsem dopředu ani nevěděla, že na festivalu bude. Bohužel jsem tedy s sebou neměla žádný obal CDčka nebo fotku a popravdě to i vypadalo, že to nebude žádná škoda. Když jsme totiž dorazili na místo, kde měla probíhat jeho přednáška, bylo nám řečeno, že Shore už skončil a je pryč. Jen pouhou náhodou jsme si všimli menšího hloučku za rohem budovy, kde Shore vesele podepisoval a podepisoval. Podepsal mi tedy i fotosku z posledního Hobita (uf).

Samozřejmě největší dojem mi zajistily hvězdy, na které jsem se těšila nejvíc: Ian McKellen, Cate Blanchett a Helena Bonham Carter. Už jen vidět a dostat autogram je super, ale když se Vám potvrdí, že Vaši oblíbenci jsou i docela fajn lidi, tak je to ještě lepší. Ian byl až překvapivě milý a ochotný („A co mám dělat? Nechat je tady stát?“ k asistentce, která ho popoháněla, aby už šel na tiskovku), Cate éterická tak, jak jsem si ji představovala a Helena praštěná, jak byste čekali.

Zklamání?

Zklamáním určitě bylo, když nakonec někdo z ohlášených hvězd nedorazil. Letos jsme čekali, ale nedočkali se třeba Ley Seydoux nebo Tima Rotha. Jindy se zase stane, že například některé delegace bydlí přímo v hotelu, kde se odehrávají tiskové konference a fanoušci venku čekají u zadního vchodu zbytečně. A i když přijedou, nikdo Vám nezaručí, že zrovna Vaše místo je to šťastné, u kterého se herci zastaví. Možná si říkáte, že kdyby šlo o Vašeho idola, tak Vám bude stačit ho jen zahlédnout. Věřte, že po těch hodinách čekání v mrazu a mezi pološílenými sběrači autogramů, by pouhé zahlédnutí nebylo dostatečnou odměnou. Takže i když třeba Nicole Kidman byla samý plastický úsměv a ladné zamávání ručkou, neubráníte se myšlence, že pro pár autogramů by jí ta ručka neupadla. Ale tak to chodí, jednou máte štěstí, jindy vůbec.

Taky jsme nestihly s kamarádkou vidět žádný film, ale určitě se vytříbilo pár titulů, na které si v budoucnosti dám pozor, kdyby byla šance je někde vidět. Mezi nimi určitě nechybí výherce hlavní soutěže Taxi a stříbrný El Club. Hodně dobrá hodnocení dostal soutěžní snímek 45 years se Charlotte RamplingTomem Courtenay, který si nakonec odnesl i ceny pro nejlepšího herce a herečku. Mezi další zajímavé tituly, o kterých bylo slyšet, bych zařadila IxcanulEl botón de nácar (The Pearl Button) nebo Aferim. Snad některé z nich uvidíme v létě ve Varech. Naopak rozpačitých reakcí se dočkala zmiňovaná Queen of Desert s Kidman, nebo Life s Pattinsonem. Nadšení nevyvolal ani Knight of Cups Terrence Malicka. A otevírací film festivalu Nobody wants the Night asi taky nebude opakovat velkolepý úspěch loňského otevíracího filmu, kterým byl skvělý Grandhotel Budapešť.

Oficiální fotky, videa z červeného koberce nebo celé tiskové konference najdete na oficiálním webu festivalu www.berlinale.de.