Retro recenze: Okno do dvora (1954) – Film, který pobaví i nadchne

Okno do dvora je jedním z vrcholných děl Alfreda Hitchcocka. Už při své premiéře v roce 1954 bylo divácky i kriticky velmi úspěšné a až do dnešní doby se těší velkému ohlasu. Pokud jste Okno do dvora ještě neviděli, nyní máte šanci:  v rámci Projektu 100 se vrací do kin.

Známý fotoreportér Jeff Jeffries (James Stewart) protrpěl vážný úraz a je upoután na invalidní vozík po dobu několika týdnů. Dlouhou chvíli si krátí pozorováním sousedů, jejichž příběhy se skrývají za protějšími okny. Když si však povšimne nezvyklých událostí odehrávajících se v bytě jednoho ze sousedů, příběh dostane zcela nový rozměr. Jeff pojme podezření, že zde došlo k vraždě, a společně se svou snoubenkou Lisou (Grace Kelly) se snaží přijít věcem na kloub. Nevinná zábava voyeurismu se tak změní v napínavou a tajemnou detektivku, která nenechá žádného diváka chladným.

Dějem se navíc prolíná neméně zajímavý příběh týkající se Jeffova vztahu k jeho snoubence, především pak jeho pochyb a strachu z nadcházející změny.  Tato paralela vytváří zajímavé souvislosti mezi očekávanou budoucností mladé dvojce a sousedy, jejichž chování naznačuje nejrůznější možná vyústění vztahů.

James-Stewart-Rear-Window

I přes napínavé a celkem vážné téma film srší humorem a s lehkostí řeší i ty nejzapeklitější situace. Zároveň poutavě vykresluje charakter všech postav, které se v něm objevují. Směska lidí bydlících v domě je zajímavá právě svou různorodostí a sledování jejich každodenních počinů je přímo lákavé. Snad také díky autentičnosti, za kterou může nápadité zpracování filmu: Tak jako Jeff, i my nemůžeme vyjít ven z jeho bytu a vše, co se venku odehrává, vidíme pouze z jeho okna. Prostoru pro neurčité domněnky, nervy drásající otázky a předběžné závěry je zde opravdu spoustu.

Asi pro nikoho nebude překvapením, že se James Stewart role rozpolceného a znuděného fotografa dobrodružné povahy zhostil opravdu skvěle. To samé platí i o půvabné Grace Kelly, jíž ve filmu věříme každičké gesto. Oba se krásně doplňují právě rozdílností charakteru postav, které hrají, a vytváří tak situace plné humoru i napětí.

rear-window-image8

Okno do dvora se setkalo s velkým ohlasem již v 50. letech, získalo 4 nominace na Oscara (režie, scénář, kamera, zvuk) a roku 1997 bylo zařazeno jako „kulturně, historicky či esteticky významné dílo“ do Národního filmového registru Spojených států.

Verdikt:

Ačkoliv film spatřil světlo světa již před více než půl stoletím, rozhodně není zastaralým nebo nudným. Témata, která řeší, jsou společná všem lidem nezávisle na čase a místě, ve kterém se nacházejí. Hitchcock je zkrátka jedním z tvůrců, jehož díla nikdy nezestárnou.

  • Okno do dvora / Rear Window
  • Trailer
  • Stopáž: 112 minut
  • Režie: Alfred Hitchcock
  • Předloha: Cornell Woolrich
  • Scénář: John Michael Hayes
  • Hrají: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter, Raymond Burr a další