Recenze: Miluj souseda svého (2014) – Koncert Billa Murrayho

První scénář, první režijní počin v alespoň trochu sledovaném snímku, první role jedenáctiletého Jaedena Lieberhera… Sv. Vincent mohl podle počtu „poprvé“ dopadnout jakkoliv. Jedinou jistotu měl v legendárním Billu Murraym. Tomu se podařilo naplnit vysoká očekávání a i jinak skvělý film táhne směrem k úspěchu na Glóbech i Oscarech.

Theodore Melfi bylo až doteď neznámé jméno. Věnoval se především produkci a režii krátkometrážních snímků. Jak se zrovna on dostal k financím svého na papíře banálního příběhu, to mi naprosto uniká. Ale proč rýpat do něčeho, co tak skvěle funguje? Námět není nijak objevný, proto nehrozí spoilování jakékoliv zápletky, protože i sváteční filmový divák tuší, jak může vztah zapšklého, starého a po všech stránkách nepříjemného válečného veterána a chytrého, slušného, ale časově poněkud zanedbávaného kluka rozvádějících se rodičů dopadnout. Ani s momenty setkání, vzájemného oťukávání, rozkolu a usmíření si Melfi v základu nijak zvlášť nepohrál. V čem tedy tkví úspěch Sv. Vincenta?

St Vincent Movie

Herecké obsazení, to je hlavní zbraní tohoto filmu. Od Billa Murrayho se nečeká nic jiného než skvělé představení a sám herec tento předpoklad splnil dokonale. Jeho souboj s Michalem Keatonem na Zlatých Glóbech v kategorii hlavní role v komedii/muzikálu bude jedním z vrcholů večera. A osobně se přikláním na stranu Murrayho, protože jeho Vin je na pěst a high five zároveň, tyto polohy navíc střídá naprosto přirozeně.

Naomi Watts předvádí svůj klasicky vysoký standard, i když role těhotné ruské prostitutky nenabízí takové možnosti, jaké by si asi zasloužila. Líbat ruce režiséru Melfimu může Melissa McCarthy, která si konečně zahrála postavu, jež diváka neotráví a naopak si ji dokáže oblíbit. Chris O´Dowd, stále nejznámější z IT Crowd, i na malém prostoru dokáže potvrdit svou auru nekonfliktního sympaťáka.

A vrcholem je mladý Jaeden Lieberher. Dětské herce většinou hodnotím nerad, ale tady se tomu vyhnout nedá, protože v tomto případě se jedná o stoprocentní výkon. Sekundovat Murraymu by nejspíš nedokázalo mnoho herců v dospělém věku, ovšem Lieberher působí v konfrontaci s postavou Vincenta naprosto přirozeně a hlášky mu vrací ve velkém stylu.

stažený soubor

Kromě hereckého obsazení film sází také na výborné dialogy. Co chybí v příběhu jako celku, to doplňuje Melfi skvělými konfrontacemi jednotlivých postav. I přes hodně ohranou zápletku a vývoj vztahů tak divák ani na chvíli neztrácí pozornost, díky čemuž naprosto vhodně zvolená stopáž 108 minut  uběhne během chvíle.

Sv. Vincent, neboli Miluj souseda svého, jenodušše funguje. Ať už se na film vydáte s partnerem, dospívajícím nebo o generaci starším člověkem, kterého budou v kině pobolívat kolena, stále mohu zaručit, že budete uspokojeni. A pokud ne, doporučuji o něco hrubšího a dospělejšího, na druhou stranu ale konfliktnějšího Birdmana.

  • Sv. Vincent / Miluj souseda svého
  • Trailer
  • Stopáž: 108 minut
  • Režie: Theodore Melfi
  • Scénář: Theodore Melfi
  • Hrají: Bill Murray, Chris O´Dowd, Melissa McCarthy, Jaeden Lieberher, Naomi Watts, Terrence Howard