Do Prahy zavítá festival o lidech

Pokud si budete chtít v probíhajícím zkouškovém na chvíli odpočinout, ale přitom kulturně nezakrnět, tak čtěte bedlivě následující řádky. Praha se totiž na několik dní stane hostitelem Antropofestu. Za jeho existencí stojí sdružení stejného názvu, které se skládá především ze studentů sociální antropologie a příznivců tohoto oboru.

Logo Antropofest

A o čem vlastně Antropofest je? Tento festival (letos oslavující šestý rok) se zaměřuje na dokumenty, jejichž hlavními tématy jsou lidská společenství, sociální skupiny a nejrůznější jedinci z celého světa. Mnohé ze snímků, které budete mít na festivalu možnost zhlédnout, slouží jako jeden z výzkumných nástrojů sociální antropologie.

Vedle samotného festivalu také proběhne také řada doprovodných akcí, například vernisáž doprovodné výstavy „Trojí tvář Váchánu“ Libora Duška, odborné debaty k promítaným filmům a besedy s tvůrci.

Co se samotných filmů týče, určitě si každý najde svého favorita. Na výběr máte například vyprávění o lakrosovém týmu Irokézů na mistrovství světa, improvizačních básnících v Baskicku nebo pouštním léčiti uprostřed Sinajské pouště. Na své si přijdou i milovníci medu, protože v jednom snímku uvidíme jeho výrobu a především životy lidí, kteří ho zpracovávají.

Pokud vás Antropofest zaujal, tak si udělejte čas mezi 29.1. a 1.2. 2015, v té době totiž bude probíhat. Promítat se bude v Bio Oku a odborných debat se dočkáte v Café Jedna.