Americký sniper zválcoval americká kina

Tak tohle se nečekalo. Po kasovně i umělecky nevýrazném muzikálu Jersey Boys se Clint Eastwood vrátil ve velkém stylu. 90,6 milionu dolarů za první víkend, to je vzhledem k lednovému termínu hodně nečekaná a také rekordní tržba.

American_Sniper_1

Clintu Eastwoodovi se spolu s Bradley Cooperem a Siennou Miller podařilo navýšit loni stanovený rekord černošské komedie Ride Along (Jízda švárů) o celých 49 milionů. Jak se taková věc podařila? Vesměs pozitivní recenze, zásah Akademie, která tvůrcům nadělila šest nominací, včetně nejlepšího filmu, a také nízká konkurence.

Spolu se Sniperem startovala v kinech po roce opět další komedie s Kevinem Hartem – The Wedding Ringer, jež dokázala posbírat 21 milionů. Moc peněz tedy nezbylo na ostatní snímky. Třetí místo získal chválený britský animák Paddington tržbami ve výši 19,2 milionu. Dalších 14 milionů si připsal závěr série Taken (96 hodin), který se jako jediný další snímek dostal nad hranici deseti milionů. Více se možná čekalo od dramatu Selma o životě Martina Luthera Kinga. Přece jenom co jiného by mělo zabrat o víkendu zakončeném Dnem Martina Luthera Kinga? 8,3 milionu je v tomto případě zklamání.

A když už je řeč o zklamání, tak jedno obrovské potkalo Michalea Manna a Chrise Hemswortha. Jejich Blackhat (Hacker) těžce propadl a stejně jako v případě Amerického snipera se i zde přepisovaly rekordy. V historických tabulkách tento počin figuruje na 13. místě mezi filmy nasazenými ve více než 2 500 kinech s nejnižšími tržbami. Velká škoda, navíc když podle recenzí Michael Mann opět nešlápl nijak výrazně vedle. Tržby jsou dokonce poloviční oproti loňským propadákům Já, Frankenstein a Hercules: Zrození legendy.

Příští týden na Eastwooda a spol nečeká nijak nabitá konkurence. Žádný velký zázrak se neočekává od Mortedecai: Grandiózní případ, ve kterém nejspíš uvidíme Jacka Sparrowa, tentokrát s knírem. Dalším bojovníkem bude The Boy Next Door s Jennifer Lopez. Sniper má velkou šanci obhájit vítězství.