Třetí Hobit přesáhl metu čtvrt miliardy dolarů

Poslední díl epického dobrodružství Bilba Pytlíka, Thorina Pavézy a skupiny trpaslíků v režii Petera Jacksona je završením filmového zpracování slavné knihy spisovatele J. R. R. Tolkiena. V hlavních rolích opět Martin Freeman, Richard Armitage, Ian McKellen, Orlando Bloom, Evangeline Lilly a další. Kolem příběhů Středozemě se v posledních letech vytvořil kult, který je lákadlem pro miliony diváků po celém světě.

Debut filmu je srovnatelný s předchozími díly Neočekávaná cesta a Šmakova dračí poušť, které v roce 2012 a 2013 vynesly  84,6 a 73,6 milionů dolarů (za 3 dny). První den promítání Bitvy pěti armád vynesl 24,4 milionů dolarů (včetně předpremiér, které činí 11,2 milionů dolarů). Výdělek prvních pěti dní promítání dosáhl na 90,6 milionů dolarů.

Minulý týden byla Bitva pěti armád promítána mezinárodně ve vybraných státech včetně Velké Británie, Německa a Ruska. Tento víkend se připojila i Jižní Korea a Španělsko, které přinesly dalších 105 milionů dolarů. Celosvětový výnos od začátku promítání (za posledních 12 dní) činí 355,6 milionů dolarů.