Nejlepší filmy roku 2014

Tom Cruise a Emily Blunt

Jak jste již mohli zaznamenat v žebříčcích dnech minulých, letos nevyhlašujeme individuální výsledky členů redakce, zaměřili jsme se spíše na týmovou hru a žebříčky servírujeme tak, jak to vidí celé nafilmu.cz. Výjimkou nebudou ani Nejlepší filmy roku 2014, jejichž čas právě nadešel. Celkem jsme se pokusili vybrat deset nejlepších filmů, které v tomto roce bylo možné vidět v českých kinech.

Způsob hlasování, který praktikujeme častěji a častěji, už určitě znáte. Každý z nás sestavil svůj vlastní žebříček top deseti nejlepších filmů, v němž titul na prvním místě získal plný počet bodů, deset, zatímco snímek na desátém místě pouhý jeden bod. Všechny námi nominované filmy tak získaly určitý počet bodů, jejichž součet zařadil daný film do následujícího žebříčku.

Godzilla

10. Godzilla (44 b.)
IMDB: 6,6 | ČSFD: 61%
Režie: Gareth Edwards
Hlavní role: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen
Nejvíce bodů od: Dan Krátký (10)
Přehrát trailer

O bozích a monstrech. Fenomenální americká adaptace japonské legendy vymetla kina a nechala spoustu diváků naštvaných (neuspokojených ozvláštňujícím přístupem k blockbusteru). Nesledujeme souboj konkrétních monster ale japonský a americký přístup ke gigantickým záporákům obecně. Godzilla je americkým vojákem označen jako monstrum, zatímco druhou stranou jako bůh. Film se nesnaží oba náhledy přímo konfrontovat, ale vytváří paralely mezi těmito dvěma označeními a dvěma různými přístupy. Monstrum je něco, co musíme identifikovat, odhalit jeho slabiny a ve finále porazit. Proti monstru zasahujeme a jsme hlavními aktéry. Jsme aktivní. S bohem je to přesně naopak. Je pojmenován a poté mu musíme podlehnout, ustoupit. Stáváme se pasivními, je pro nás nepochopitelný, přesahuje nás, my se „modlíme“ a v zásadě jen čekáme, až bude bůh konat. Film úžasným způsobem přesouvá pozornost z lidských hrdinů na ty gigantické. Takto to možná vypadá, že japonský přístup ve filmu zvítězil, ale není to tak úplně pravda. Godzilla je sice bohem a hlavní postavou, jenže ve filmu funguje jednoduchá rodinná a lidská rovina, která se nemá věnovat vyprávění příběhu postav (jak je mnoho lidí přesvědčeno), ale jen vyobrazení amerického aktivního přístupu, přežívajícího ve světě, který ovládl japonský bůh. (Dan Krátký)

lego movie

9. Lego příběh (50 b.)
IMDB: 7,9 | ČSFD: 76%
Režie: Phil Lord, Chris Miller
Hlavní role: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Channing Tatum, Morgan Freeman, Liam Neeson, Will Ferrell
Nejvíce bodů od: Juraj Búry (9)
Přehrát trailer

LEGO stavebnice byly vždy o fantazii, na čemž staví i celovečerní film, který slavnou značku ždíme, co to jen jde. Snímek plný nápadů, odkazů na spoustu dalších slavných filmů (Matrix, Batman, Pán prstenů) a s milým poselstvím, které vás vrátí do dětských let a doby, kdy jste si taky hráli s touhle legendární stavebnicí. (Roman Toupal)

captain america

8. Captain America: Návrat prvního Avengera (66 b.)
IMDB: 7,8 | ČSFD: 78%
Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Hlavní role: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan
Nejvíce bodů od: Ivan Butko (8)
Přehrát trailer

Winter Soldier je jedním z mála filmů, kterému se povedlo předčit svůj první díl. V tomto případě se to povedlo pravděpodobně proto, že s prvním dílem Captaina Americy sdílí kromě hlavního hrdiny minimum dalších postav. Dějové zasazení i doba se liší. Winter Soldier mezi ostatními akčními filmy vyčnívá zejména tím, že má vyšší myšlenku, nebo poselství, chcete-li. V novém dobrodružství Captaina Americy bojuje americký patriot Steve Rogers proti zlu dnešní doby – všudypřítomná snaha o omezení svobody a snaha sledovat každého jedince. A odůvodnění? Veřejné blaho. Návrat prvního Avengera je tak kombinací Orwellova díla 1984 a povídky od Philipa K. Dicka Minority Report. Znovu vybudovaná frakce Hydra z prvního dílu je propletená skrz naskrz celou vládou Spojených států a připravuje se použít globální zbraň, kterou zabijí každého kdo představuje potencionální zlo ještě předtím, než něco provede. Ano, zní to roztomile- svět bez „zlých“ lidí, jenže kolik nevinných na úkor toho zemře? Jako potencionální hrozba pro společnost je vyhodnocen i Kapitán, postupně se z něj stane hledaný číslo jedna a začíná pořádná nálož akčních režeb. Spolu se Stevem je na útěku i Natalia Romanova, alias Black Widow. Na jejich zadržení je tedy nasazen Winter Soldier. Druhý díl Captaina Americy se řadí určitě mezi nejlepší akční filmy poslední doby a i v porovnání s ostatními marvelovkami patří k těm lepším. Obsahuje totiž od všeho trochu a potěší spoustou akce, zajímavou konspirační teorií a krasným vizuálním zpracováním. (Vít Soukup)

Je vůbec někdo, kdo by se na nové X-Meny netěšil?

7. X-Men: Budoucí minulost (71 b.)
IMDB: 8,1 | ČSFD: 83%
Režie: Bryan Singer
Hlavní role: Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Ian McKellen, Jennifer Lawrence, Patrick Stewart, Nicholas Hoult
Nejvíce bodů od: Martin Kantořík (8)
Přehrát trailer

Málokterá filmová značka založená na komiksových sešitech si drží laťku pravidelně vysoko, jako právě série X-Men. K těm se znovu dostal Bryan Singer a natočil pravděpodobně nejambicióznější díl. V něm se totiž střetáváme s hrdiny původní i nově rozjíždějící se trilogie, přičemž sledujeme, jak do sebe zapadají jednotlivé kousky skládačky. X-Meni sice možná ztratili pevnou půdu pod nohama nedotaženým finále, jako samostatný film ale fungují náramně. Rozhodně jde o jednu z nejlepších komiksáren roku, která také předčí nejeden z titulů Marvelu za poslední léta. (Jan Barvíř)

berlinsky-zlaty-medved-putuje-do-ciny-a-uspech-slavil-i-grandhotel-budapest

6. Grandhotel Budapešť (90 b.)
IMDB: 8,1 | ČSFD: 81%
Režie: Wes Anderson
Hlavní role: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody
Nejvíce bodů od: Jana Jakerlová (10), Ján Krška (10), Patrik Pajer (10)
Přehrát trailer

Už když se podíváte na obsazení tohoto snímku, je jasné, že půjde o něco speciálního. Což podtrhne jméno režiséra, jímž je Wes Anderson. Wes natočil už několik snímků, které nás okouzlily (Až vyjde měsíc nebo Fantastický pan Lišák), ale Grandhotel je bezesporu jeho největší dosavadní úspěch. Film si letos užil spanilou jízdu, kterou započal už v únoru na Berlinale, postupně se dostal až do kin po celém světě a teď má na svém kontě dokonce několik nominací na Zlaté Glóby a je jedním z favoritů na Oscary. My mu ten úspěch přejeme z celého srdce, protože takhle hravý a zábavný film, ze kterého je cítit láska k filmu a vyprávění, se objeví jen jednou za čas. (Jana Trnková)

Matthew McConaughey

5. Interstellar (99 b.)
IMDB: 8,9 | ČSFD: 86%
Režie: Christopher Nolan
Hlavní role: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Matt Damon, Mackenzie Foy
Nejvíce bodů od: Jan Barvíř (10), Šimon Geist (10), 
Přehrát trailer

Devátý film Christophera Nolana a další bomba. Tentokrát téměř tříhodinová výprava do neznáma, označovaná jako nejosobitější Nolanův film a jasná pocta Stanleymu Kubrickovi. Za jedinečným filmovým zážitkem však stojí nejen chytrý scénář, ale především provedení, jakým Interstellar vznikl. Nolanův film, jež byl z větší části natočen na kameru IMAX, se zcela obešel bez greenscreenu a za zmínku také stojí, že se natáčel na skutečných místech a počítačové efekty byly nahrazeny tvůrčí kreativitou. I proto Insterstellar působí až dokumentárně a precizní herci i katedrální hudba Hanse Zimmera, jsou pak už jen třešničkou na dortu. Kdo si neužil ani průlet červí dírou, nechť zůstane raději u druhého Thora. (Jan Barvíř)

Tom Cruise ve sci-fi Na hraně zítřka (Edge of Tomorrow)

4. Na hraně zítřka (100 b.)
IMDB: 8 | ČSFD: 86%
Režie: Doug Liman
Hlavní role: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton
Nejvíce bodů od: Dan Krátký (9), Radek Neuman (9)
Přehrát trailer

Nejpříjemnější překvapení roku. Opět se prokázalo, že má Tom Cruise ohromně dobrou ruku na výběr rolí. Na hraně zítřka je originální, poutavé, chytré a vizuálně skvěle natočené akční dobrodružství, které tu nebylo už pěkných pár let. V popředí je příběh o hrdinovi, který díky unikátní časové smyčce dokola a dokola kosí zlé emzáky na plážích Normandie a společně s nádhernou Emily Blunt se snaží zachránit svět. Co chceme víc? (Martin Steinbach)

guardians-galaxy-blast-2

3. Strážci galaxie (110 b.)
IMDB: 8,2 | ČSFD: 81%
Režie: James Gunn
Hlavní role: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper
Nejvíce bodů od: Juraj Búry (10), Martin Kantořík (10), Radka Sliacká (10), Tomáš Vohnický (10)
Přehrát trailer

Nejnovější film od Marvelu si získal sympatie nejen u fanoušků studia, ale i od úplně nového publika, o čemž hovoří pověst nejvýdělečnějšího filmu roku. James Gunn pro nás připravil originální a zábavné vesmírné dobrodružství s novou partou hrdinů, které si již stihl oblíbit kde kdo. Letní popcornovka také zabodovala na poli hudebním. Připomínat její božský soundtrack snad ani nemá cenu. Sečteno podtrženo, podle redakce nafilmu.cz nejlepší „komiks“ roku. (Martin Pevný)

THE WOLF OF WALL STREET

2. Vlk z Wall Street (139 b.)
IMDB: 8,3 | ČSFD: 83%
Režie: Martin Scorsese
Hlavní role: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Kyle Chandler, Jon Bernthal, Matthew McConaughey
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (10), David Gajdoš (10), Ivan Butko (10), Michal Píta (10), Radek Neuman (10), Vít Soukup (10), 
Přehrát trailer

Příběh o vzestupu a pádu Jordana Belforta je nejodvážnějším filmem končícího roku. Neustálé večírky plné drog a prostitutek pobaví i při několikátém zhlédnutí, navíc scéna s pokusem dostat se do auta, je to nejlepší, co jsme letos mohli v kině vidět. Martin Scorsese dovedl svou spolupráci s Ledonardem Dicapriem k dokonalosti, navíc se mu povedl tah s obsazením stále lepšího Jonaha Hilla. Za mě jeden z top filmů historie. (Adam Škaloud)

gone-girl-DF-01826cc_rgb.jpg

1. Zmizelá (140 b.)
IMDB: 8,3 | ČSFD: 86%
Režie: David Fincher
Hlavní role: Ben Affleck, Rosamund Pike, Casey Wilson, Kim Dickens, Tyler Perry, Neil Patrick Harris
Nejvíce bodů od: Daniel Birgus (10), Martin Pevný (10), Martin Steinbach (10)
Přehrát trailer

David Fincher odvedl zase skvělou práci. Natočil snímek podle stejnojmenné knižní předlohy Gillian Flynn a do hlavních rolí obsadil Bena Afflecka a úžasnou Rosemunde Pike. Během 149minut jsme mohli zažít pocity překvapení, nejasností i nervy drásajících momentů, ve kterých nechyběla nahota, sex, domácí násilí či vražda. Zmizelá se tak může řadit mezi nejoriginálnější a nejstrhující thrillery za poslední roky a není divu, že u nás obsadila první místo, i když jen o chlup. Za mě nejlepší letošní film. (Martin Pevný)

Těsně se nedostalo na 22 Jump Street, Úsvit planety opic, Ona, Chlapectví, Železná srdce, Klub poslední naděje, Nejhledanější muž, Výchozí bod, Přežijí jen milenci

Ničeho se neostýchejte a dejte nám v komentářích vědět, kterých deset filmů byste do svého žebříčku Nejlepších umístili vy? Každopádně se také vyjádřete k tomu, co jsme v žebříčku my spáchali, budeme rádi.