20 nejočekávanějších filmů roku 2015 (1. část)

Je to tu. Dnešním dnem oficiálně začínáme makat na tradičním vyhodnocení filmového roku. Nezačínáme však nijak zhurta. Než do vás totiž napereme naše názory na nejlepší a nejhorší filmy, zaměříme se na filmovou sezónu roku 2015.

Jak už asi sami tušíte, příštích dvanáct měsíců nabídne tolik filmových lahůdek, jež bychom jen stěží spočítali na prstech dvou ruk. Právě proto si dnes představíme nejočekávanější filmy roku 2015, které jsme zařadili do druhé poloviny žebříčku, přesněji na 20. až 11. místo.

Do skládání nejočekávanějších filmů se zapojila téměř celá redakce nafilmu.cz. Každý z nás si napsal svou top desítku, ve které snímek nejvýše postavený obdržel deset bodů, film na poslední příčce pouhý bodík. Každému titulu jsme následně sečetly všechny přidané body, čímž vznikl právě následující výběr. Jediným pravidlem zde bylo, aby každý snímek měl jistou českou premiéru někdy v roce 2015.

Inherent_Vice_Movie

20. Inherent Vice (13 b.)
Česká premiéra: 2. 4. 2015
Režie: Paul Thomas Anderson
Hlavní role: Owen Wilson, Joaquin Phoenix, Benicio Del Toro, Kevin J. O’Connor, Reese Witherspoon
Nejvíce bodů od: David Gajdoš (7)
Přehrát trailer

Jeden z najvýnimočnejších filmových tvorcov sa vracia v plnej sile, s príjemne šialeným príbehom a all-star obsadením do 70. rokov minulého storočia, kde sa odohrávali aj jeho Boogie Nights. Tento krát sa však odklonil od svojich intenzívnych drám, ktorého za posledných desať rokov pomohli definovať a miesto toho prichádza s čiernou kriminálnou komédiou. Samozrejme netreba pochybovať, že tak ako každý jeho film, aj tento sa v istom okamihu zvrtne na intenzívne zabíjanie a šialené správanie postáv, tak ako to od neho máme radi. Na pomoc si zavolal aj skvelého Joaquina Phoenixa, ktorý exceloval v Andersonovom poslednom filme The Master.Príbeh začína v byte súkromného očka Doca Sportella (Phoenix), ktorého navštívi jeho ex-priateľka s príbehom o jej novom milencovi-miliardárovi, o jeho žene a jej milencovi a o ich pláne uniesť miliardára a zavrieť ho do blázinca… a tam začína celý sled udalostí. (David Gajdoš)

TA3A5741.DNG

19. Americký Sniper (14 b.)
Česká premiéra: 26. 2. 2015
Režie: Clint Eastwood
Hlavní role: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner
Nejvíce bodů od: Michal Tichý (10)
Přehrát trailer

Filmy zamerané na jednotlivca, jeho psychiku a cestu, ktorú musí prejsť, boli vždy tým, čo išlo Eastwoodovi režírovať najlepšie. Tentokrát si ako predlohu vzal knihu Chrisa Kyla, ktorá už od svojho vydania nejednému čitateľovi dokázala svoje kvality. Príbeh amerického snipera, ktorý za desať rokov získal prezývky ako Legenda medzi svojimi a Diabol medzi nepriateľmi, doteraz poskytol skvelé minimalistické trailery a Bradley Cooper v hlavnej roli vyzerá ako viac než dobrá voľba. Určite sa môžeme tešiť na drámu s dychberúcimi momentami a ľudským príbehom na pozadí vojny. (Ján Krška)

everest-jason-clarke

18. Everest (15 b.)
Česká premiéra: 24. 9. 2015
Režie: Baltasar Kormákur
Hlavní role: Robin Wright, Keira Knightley, Jake Gyllenhaal, Sam Worthington, Jason Clarke, Emily Watson
Nejvíce bodů od: Jana Trnková (8)

Se jménem Baltasara Kormákura se setkáváme čím dál častěji, nejvíce na nás asi zapůsobil snímkem Hluboko. Jeho nadcházející film se také zabývá děsivou sílou přírody a lidskou touhou po životě. Film se jmenuje Everest a jak už z názvu můžeme předpokládat, bude o snaze pokořit jednu z nejslavnějších hor světa. Film je inspirován skutečnými událostmi z roku 1996, kdy se Mount Everest vydaly zdolat dvě výpravy – americká a novozélandská – a při jejich výstupu je postihla silná sněhová vichřice. Věříme, že islandský režisér si pro nás připraví mrazivou podívanou, u které vynikající obsazení (Jake Gyllenhaal, Robin Wright, Keira Knightley nebo Jason Clarke) bude jen třešničkou na dortu. (Jana Trnková)

maxresdefault

17. In The heart of the Sea (16 b.)
Česká premiéra: 19. 3. 2015
Režie: Ron Howard
Hlavní role: Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Brendan Gleeson
Nejvíce bodů od: David Bulawa (9)
Přehrát trailer

Poctivých filmov, ktoré by ukázali život na mori pred pár storočiami nie je veľa a tak, keď sa jeden z nich chystá do kín, očakávania sú na mieste. Obsadenie, trailer a Ron Howard v čele sľubujú film, ktorý by ich sklamať nemal a verím, že scenársita KRvavého diamantu Charles Leavitt odviedol podobne dobrú prácu i na tomto filme. Obrovská veľryba, s ktorou bude posádka lode Essex zvádzať boj na život na smrť sa nám efektne predstavila už v traileri a zapojenie do príbehu mladého Hermana Melvilla bol zaujímavý krok. I keď si niektoré zábery mohli autori nechať až do filmu, pomohli aspoň u mňa dosadiť tento film k tým najočakávanajším z budúceho roku. (Ján Krška)

mission-impossible-5

16. Mission: Impossible 5 (17 b.)
Česká premiéra: 25. 12. 2015
Režie: Christopher McQuarrie
Hlavní role: Tom Cruise, Jeremy Renner, Paula Patton
Nejvíce bodů od: Dan Krátký (3), Jan Bureš (3), Jan Barvíř (3), Šimon Geist (3), 

Kdyby se měl Ethan Hunt shrnout jednou větou, tak by nejspíš vypadala takto: „Moderní kopie Jamese Bonda“. Avšak zdařilá. Ethan Hunt zaujal dobře natočenými akčními scénami, rychlým dějovým spádem a zajímavými exteriéry (Češi se při zhlédnutí prvního a čtvrtého dílu určitě cítili pyšně). I když kvalita jednotlivých dílů nebyla konzistentní (horší dvojka, výborná trojka, solidní čtyřka), pořád dokázal celkový výsledek pobavit a Tomovi Cruisovi zajistil další slávu. Proto je pátý díl jedním z nejočekávanějších akčních filmů. (Daniel Birgus)

chappie2

15. Chappie (18 b.)
Česká premiéra: 5. 3. 2015
Režie: Neill Blomkamp 
Hlavní role: Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Sharlto Copley
Nejvíce bodů od: Daniel Birgus (6)
Přehrát trailer

So zaujímavou premisou sa môžeme tešiť na poriadnu dávku zábavy ale aj typických Blompkampovských juhoafrických špinavých a drsných gangsterských masakrov. Producent Simon Kinberg hovorí o najprovokatívnejšom štúdiovom filme za poslednú dobu.Chappie vyrastá v disfunkčnej rodine a ako každé malé dieťa si myslí, že je výnimočný a jedinečný. Vo špatnom okolí sa bude musieť spoľahnúť na svoje srdce a dušu aby sa stal dobrým človekom. Problémom je však fakt, že je robot. Prvý robot ktorý cíti a myslí samostatne a zmení pohľad na vzťah robotov a ľudí navždy. (David Gajdoš)

minions

14. Mimoňové (19 b.)
Česká premiéra: 25. 6. 2015
Režie: Kyle Balda, Pierre Coffin
Hlavní role: Sandra Bullock, Pierre Coffin, Chris Renaud, Steve Carell
Nejvíce bodů od: Tomáš Vohnický (5), Jana Trnková (5)
Přehrát trailer

Povedený animák vyprávějící příběh o padouchovi Gruovi, který ve výsledku zas takový padouch nebyl, zaujal především hrdinovými nohsledy, jejichž roztomilé (po někoho možná infantilní) žvatlání a smysl pro dávku komičnosti zaujaly celý svět. Zprvu nenápadný animák (v originále se Stevem Carellem v hlavní roli) vydělal celosvětově přes 543 milionů dolarů, což jsou tvůrce snímku s rozpočtem sedmdesáti milionů opravdu krásné počty. Druhý díl byl divácky ještě úspěšnější a málem pokořil magickou hranici miliardy dolarů (970 milionů). Nebylo proto těžké přemýšlet nad tím, zda se dočkáme dalšího dílu. A toho se skutečně dočkáme, i když trochu jinak, než bychom asi čekali. Uvidíme totiž spin-off, který dějově předchází oběma snímkům. Fandy žlutých žvatlajících příšerek zajisté potěší, že jejich oblíbenci totiž tentokráte budou hlavními aktéry. Mimoňové jsou totiž pěkně staré potvůrky, které bez správného vedení nedokážou žít. Než potkali Grua, prošli si nejrůznějšími nesnázemi při snaze najít toho správného pána. A právě o tom bude tento snímek s příhodným názvem Mimoňové. (Daniel Birgus)

insidious3

13. Insidious 3 (21 b.)
Česká premiéra: 4. 6. 2015
Režie: Leigh Whannell
Hlavní role: Lin Shaye, Leigh Whannell, Angus Sampson
Nejvíce bodů od: Ivan Butko (7)
Přehrát trailer

Hlavním důvodem, proč byste si neměli nechat ujít třetí díl této hororové podívané, je jméno producenta a režiséra předešlých částí. James Wan je, co se hororových snímků týče, zkušeným matadorem. To ale těm, co viděli Saw či Insidious, zajisté nemusím říkat. Dokáže skvěle vystihnout ponurou a děsivou atmosféru a zoufalství hlavních hrdinů spočívající v jejich zdánlivě bezvýchodné situaci. Přidejte k tomu syrovou brutalitu a dostane se vám tak kvalitního mixu, že budete mít v tomto žánru problém najít nějaký podobný. Třetí díl Insidious opět s démonickým podtextem a nadpřirozenými schopnostmi nenechají žádného diváka vydechnout. A jak se zdá, diváci se rádi bojí, o čemž svědčí velice dobré tržby dvou předchozích dílů. (Daniel Birgus)

terminator_genisys_2015-wide

12. Terminátor Genisys (30 b.)
Česká premiéra: 9. 7. 2015
Režie: Alan Taylor
Hlavní role: Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Jai Courtney
Nejvíce bodů od: Michal Píta (8)
Přehrát trailer

Kult a klasika. To jsou dvě slova, která nejčastěji zazní při zmínce o prvních dvou dílech Terminátora. Sci-fi počin o marném boji lidí s umělou inteligencí a cestování časem byl ve své době obrovským hitem, a je dodnes. Navíc je to zlomový snímek pro Arnolda Schwarzeneggera, bez jehož rakouského přízvuku a prázdného pohledu bychom si T-800 nedokázali představit. Třetí díl špatný nebyl, ale na své starší sourozence (zejména druhý díl) kvalitou trochu ztrácel. Terminator Salvation měl být prvním dílem restartu celé značky, ale bídná divácká návštěvnost a ne zrovna pochvalné recenze (neprávem) málem způsobily to, že celá značka skončila v propadlišti dějin. Avšak Terminátor dostal další šanci znovu ukázat svou sílu. Nový díl, Terminator: Genisys má ze svých předchůdců sice vycházet, ale ve skutečnosti také půjde o restart. Casting se povedl (návrat Arnieho, seriáloví oblíbenci Emilia Clarke a Matt Smith) tak snad tvůrci moc šance nepromarní. První trailer spíše svědčí o velkém propadáku, ale pořád jde jen o trailer. Výsledek může být nakonec úplně jiný. Je však jisté, že se na snímek těší řada lidí. (Daniel Birgus)

la-et-hunger-games-jennifer-lawrence

11. Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (31 b.)
Česká premiéra: 19. 11. 2015
Režie: Francis Lawrence
Hlavní role: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson
Nejvíce bodů od: Jana Jakerlová (9)

Možná byste tento snímek očekávali výše, ale první část třetího filmu se neukázala jako úplně nejlepší pokračování a kdekoho to nějakým způsobem zklamalo, zvlášť po výborné dvojce. Každopádně si druhá Síla vzdoru zaslouží být mezi nejočekávanějšími filmy roku, už jen z důvodu zakončení celé série. Přežije Katniss a Peeta? A co vůbec prezident Snow? Kdo četl knížky, už zná odpovědi, ale kdo ne, ten si musí ještě necelý rok počkat. Určitě nás ale čeká nejakčnější díl a epické završení všeho. (Martin Pevný)

Těsně se nedostalo na Big Hero 6, Fantastic Four, Tomorrowland a Hon na lišku (všechny po dvanácti bodech). O bod méně ještě zaznamenaly tituly Kód Enigmy, Whiplash, Slídil a Sedmý syn.

Zbylých deset filmů si představíme ještě ve zbytku tohoto roku. Prozatím nám třeba můžete do komentářů napsat, na kterých deset filmů se nejvíce těšíte vy. A nezapomeňte se k nám vracet každý den, už brzy vám prozradíme, co se nám letos nejvíce líbilo a naopak. Bude toho fakt hodně!