20 nejlepších seriálů roku 2014 (2. část)

Výborný rok nezažili jen diváci v kinech, ale také ti u televizních obrazovek. Možná i právě proto jsme místo klasické desítky nejlepších seriálů roku vybrali celkem dvacet titulů. Druhou polovinu žebříčku jsme si rozebrali již v tomto článku zkraje týdne, dnes je čas na absolutní špičku, TOP 10 toho nejlepšího, co bylo letos k vidění.

Mezi seriály najdete úplné novinky, jež letos startovaly svou první sérii, stejně tak i zajeté seriály, které se na televizních obrazovkách zabydlují již nějaký ten rok. K žádném přikvapení jinak nedošlo, což se rozhodně nedá říct o našem žebříčku Nejlepších filmů.

Once-Upon-a-Time-Elsa-and-Anna1

10. Once Upon a Time (30 b.)
4. série
Vysílá: ABC
Hlavní role: Ginnifer Goodwin, Jennifer Morrison, Lana Parrilla, Josh Dallas, Robert Carlyle
Nejvíce bodů od: Martin Pevný (10)
Přehrát trailer

Takový originální fantasy seriál tu ještě nebyl. Odehrává se napříč realitou a pohádkovým světem. Všechno začalo tím, že Zlá královna (Lana Parrilla) uvrhla kletbu na celé království a přenesla všechny pohádkové bytosti, včetně Sněhurky (Ginnifer Goodwin), do světa lidí a to do města zvaného Storybrooke, kde si nikdo na nic nepamatoval kromě ní a Temného pána. Hlavní hrdinkou je Emma Swan (Jennifer Morrison), která je dcera Sněhurky a prince Krasoně (Josh Dallas). V aktuální čtvrté sérii se objevily nové postavy, mezi které patří Elsa a Anna (Ledové království) nebo i zlé královny temnot Maleficent, Uršula a Cruella. Seriál každou sérií graduje a letošní je tím jasným důkazem. Pokud přemýšlíte o nějakém dobrodružném seriálu, tak Once Upon a Time je ta pravá volba, která vás nezklame. (Martin Pevný)

bigbangtheory-801

9. The Big Bang Theory (31 b.)
8. série
Vysílá: TBS
Hlavní role: Johnny Galecki, Jim Parsons, Kaley Cuoco-Sweeting, Simon Helberg, Kunal Nayyar
Nejvíce bodů od: Martin Pevný (9)
Přehrát trailer

Jde se o nejsledovanější novodobý a nejúspěšnější komediální seriál současnosti. Legendární partu geeků a nerdů se sexy sousedkou už netřeba představovat. Prostě zábavná podívaná s neskutečnými hláškami a nevšedními událostmi, u kterých občas brečíte smíchy. Pokud se ptáte proč se seriál nevyšvihl na lepší místo, tak odpověď je jasná. Poslední řada je mírným zklamáním a působí již poněkud stereotypně. Nic to ale nemění na tom, že nás Teorie velkého třesku bude bavit minimálně ještě tři další série a jsme za to rádi. (Martin Pevný)

doctor-who-season-8-premiere-date-revealed_jgrj

8. Doctor Who (32 b.)
8. série
Vysílá: BBCA
Hlavní role: Peter Capaldi, Jenna Coleman, Neve McIntosh
Nejvíce bodů od: Martin Kantořík (9), Radka Sliacká (9)
Přehrát trailer

Představte si sedět v kruhu fanoušků klasického hororu. Z každé strany se na Vás dívá bizarní existence, hovořící o něčem, v čem se vůbec, ale vůbec neorientujete. Najednou od někud zaslechnete jméno Edgar Allan Poe. Po několika nervózních chvílích se z druhé strany kroužku podivínů ozve jméno druhé – Stephen King. Následuje bouřlivá debata o tom, kdo z těchto dvou autorů je větší legenda… Nyní si představte účastnit se sešlosti fandů sci-fi. První dojem by byl zřejmě dosti podobný předešlému popisu. Místnost by nabízela nevšední pohled na skupinu lidí různých věkových kategorií, postav a dioptrií. Rozdíl oproti předchozí skupině lidí by byl patrný až ve chvíli, když by někdo vyslovil „Doctor Who“. Tehdy by všichni souhlasně zamručeli a za rozvážného přikyvování by se dali do společné diskuze, v níž by nikdo nezmiňoval jiný seriál. Proč by také ano, mezi mladými i staršími fanoušky sci-fi je Doctor největší legendou (poprvé byl v britské televizi odvysílán před neuvěřitelnými 51 lety a je zapsán v Guinnessově knize jako nejdéle běžící sci-fi seriál). Určitě se ale najdou tací, kteři seriál ještě neznají. Hlavní postava je, jak už napovídá název, Doctor. Ano, správně, s velkým D. Poslední žijící Pán Času, který cestuje v modré policejní budce, zvané TARDIS, napříč vesmírem a časem. Na začátku obnovených seriích je postavě něco okolo 900 let. Jak to? Mezi typickou Doctorovu schopnost totiž patří regenerace. Pokud jste tedy někdy slyšeli někoho mluvit ve spojitosti s Doctorem o číslech (nejčastěji „desítka“ a „jedenáctka“), jednalo se o regenerační cykly. Do naší topky se dostala obnovená verze seriálu, která určitě zaujme nadšence pro původní řady, ale osloví i mladší generace. Kombinací sci-fi, fantasy, místy i romantických motivů si seriál oblíbili nejen pánové, ale i dámy. To, čím je jedinečný oproti ostatním science fiction seriálům je osobitý a nezaměnitelný britský humor, díky němuž se i v temnějších dílech najdou chvilky, kdy se usmějete. Buď nad nějakou hláškou, suchou reakcí, nebo referencí (ať už na spisovatele, hudebníky, filmy, báje a pověsti, nebo i na předešlé díly Doctora) Ačkoliv v historii seriálu byly řady o něco lepší, než je letost nejnověji odvysílaná osmá řada, zaslouží si být seriál v top 20 naší redakce. Ať už kvůli originálním příběhům, nebo perfektním výkonům nového (v pořadí 12.) Doctora, kterého ztvárňuje charismatický Peter Capaldi. Doctora Who doporučuji, protože je to skvělý seriál nejen pro ortodoxní fanoušky sci-fi, ale i pro obyčejné lidi, jako jsem já, nebo vy. (Vít Soukup)

7. Homeland (34 b.)
4. série
Vysílá: Showtime
Hlavní role: Claire Danes, Mandy Patinkin, Morena Baccarin, Jackson Pace
Nejvíce bodů od: Ján Krška (9), Martin Steinbach (9)
Přehrát trailer

Homeland opět dokázal, že v současnosti patří mezi absolutní seriálovou špičku. Seriál o boji CIA proti terorismu nesází primárně na akční scény plné výbuchů a mrtvol, jak by se mohlo zdát. Jde spíše o komorní drama zabývající se prožitky hlavních i vedlejších postav. Když už dojde na akci, tak jsou scény dynamické a atmosféra by se v nich dala krájet nehledě na to, že nedojde k zničení několika budov či zabití nepřeberného množství nepřátel. Claire Danes v roli psychicky narušené Carrie odvádí přímo herecký koncert, který se na televizních obrazovkách zase tak často nevidí. Mandy Patinkin jí spolu s dalšími kolegy zdatně sekundují a společně se podílejí na skvostu, na který nezapomenete. S Homelandem zkrátka nemůžete šlápnout vedle a při jeho sledování vás čeká více než zajímavý divácký prožitek. Navíc málokterý seriál si dokáže udržet stejnou kvalitativní úroveň tak dlouho, již v pořadí čtvrtá řada nenechá nikoho klidně sedět. (Daniel Birgus)

south

6. South Park (37 b.)
18. série
Vysílá: Comedy
Hlavní role: Trey Parker, Matt Stone, Isaac Hayes, Jay Leno
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (9), Šimon Geist (9), Tomáš Vohnický (9)
Přehrát trailer

South Park byl vždycky skvělý. Rok 2014 nebyl z hlediska produkce epizod nijak bohatý, Matt Stone a Trey Parker se věnovali hlavně hře Stick of Truth. Co ovšem předvádí v nyní rozběhnuté 18. sérii je geniální. Díky reakci na aktuální témata seriálu zatim nedochází nápady a snad k tomu jen tak nedojde. I když cock magic se bude překonávat hodně těžko. (Adam Škaloud)

fargo

5. Fargo (48 b.)
1. série
Vysílá: FX
Hlavní role: Joshua Close, Shawn Doyle, Julie Ann Emery, Martin Freeman
Nejvíce bodů od: David Gajdoš (10), Radek Neuman (10), Vít Soukup (10)
Přehrát trailer

Zajímá vás, co se stalo s kufříkem z filmu Fargo z roku 1996? Pusťte si seriál a nebudete litovat. Malý zapadákov v Minnesotě totiž obývá hejno skvěle napsaných a hlavně obsazených postav v čele s Martinem Freemanem, který za deset dílů prodělá změnu hodnou Waltera Whitea. Mezi další zářezy patří bezpochyby Billy Bob Thornton a sympatická Allison Tolman. Fargo nádherně navazuje na coenovský černohumorný flák a přidává plyn, když střídmě a postupně odkrývá jednu zápletku za druhou, nechá postavy jednat a skládá za sebe brilantní scény až do gradujícího konce. Sladkokyselé, krásně „balíkovské“, ale především notně sebevědomé a sebeuvědomělé. Zkrátka a dobře „aces“.  (Radek Neuman)

house

4. House of Cards (55 b.)
2. série
Vysílá: Netflix
Hlavní role: Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Michael Kelly, Kristen Connolly
Nejvíce bodů od: Daniel Birgus (9), Jana Trnková (9), Michal Píta (9), Radek Neuman (9)
Přehrát trailer

House of Cards je skvělý seriál, který si nastavil příčku hodně vysoko už v první sérii a v druhé si ji (minimálně) stále drží. Je to opravdu klenot, který by měl dostat co nejvíce pozornosti, ale navnadit nové diváky, aby začali na HOC dívat, bývá trochu záludné, což vím z vlastní zkušenosti. Můžu vyjmenovávat tisíce kladů, ale vždy nevyhnutelně dojde na reakci: „Politika? To asi ne, hele.“ Ale House of Cards vám dokáže, že politika rozhodně není nudným prostředím pro televizní seriál, ba naopak zjistíte, že i Americký parlament Vás dokáže připoutat k obrazovce na celé hodiny – navíc díky Netflixu ani nebudete muset čekat týden co týden na nový díl, Netflix totiž vždy vypustí celou sérii najednou. A za to budete sakra rádi. (Jana Trnková)

sherlock

3. Sherlock (65 b.)
3. série
Vysílá: BBC
Hlavní role: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman
Nejvíce bodů od: Martin Kantořík (10), Radka Sliacká (10), 
Přehrát trailer

Bylo to dlouhé a úmorné čekání. Trvalo téměř dva roky, než se Sherlock ukázal od Reichenbachského pádu a celý internet hltal obrazovky, s jakým vysvětlením se britský génius vytasí. Místo toho však následovala studená sprcha v podobě vytrollení hlavními tvůrci a v podstatě ignorace celé události. Třetí série se nese ve znamení odlehčených vtípků a sblížení Sherlocka s Watsonem. Ano, z části to funguje, ale druhý (svatební) díl, je přinejmenším ve svém pojetí kontroverzní, co se týče hranice humoru a vkusu. Scenáristé nám opět připravili několik plnohodnotných zápletek a do plenéru přihazují dalšího výživného záporáka – Charlese Augustuse Magnussena. I tak se ovšem jedná o nejslabší sérii. No a samozřejmě se končí obřím cliffhangerem, aby měl internet zase co dělat… (Radek Neuman)

true

2. True Detective (74 b.)
1. série
Vysílá: HBO
Hlavní role: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan
Nejvíce bodů od: Adam Škaloud (10), Ján Krška (10), Šimon Geist (10)
Přehrát trailer

Již před uvedením se o seriálu psalo jako o zjevení. Áčková herecká sestava, silný produkční tým a v neposlední řadě atraktivní zápletka. To vše True Detective dodržel a přidal ještě něco navíc. Seriálem se totiž line prazvláštní atmosféra s metafyzickým přesahem a ukázka dvou plnokrevných postav aneb Co se stane, když se 17 let honíte za sériovým vrahem. Jak McCounaghey, tak Harrelson jsou ve svých rolích bezchybní a podtrhují výjimečnost dramatické výstavby a její realističnost. Stačilo osm dílů, aby se True Detective stal kultem a začalo se mluvit o druhé sérii. Šestiminutová scéna na jeden záběr už se bezpečně zapsala do historie. (Radek Neuman)

game

1. Game of Thrones (78 b.)
4. série
Vysílá: HBO
Hlavní role: Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau
Nejvíce bodů od: Daniel Birgus (10), Ivan Butko (10), Juraj Búry (10), Martin Steinbach (10), Zuzana Jakešová (10)
Přehrát trailer

Není náhodou, že tento seriál ve svém názvu obsahuje slovo „trůn“. Bezesporu na něj, co se televizních seriálů, patří. Již čtyři řady diváky po celém světě uchvacují příběhy ze Sedmi království. Intrikaření, krev a erotika – HBO nám servíruje své tři hlavní ingredience v tom nejlepším možném poměru. Rozmanité postavy, z nichž žádná není jen kladná nebo jen záporná, na všechny lze nejlépe použít slovo šeď. Unikátní výprava a speciální efekty, za které by se nemusel stydět žádný tvůrce snímku určeného pro obří stříbrná plátna. Dějové zápletky plné zvratů a nezapomenutelných momentů, z kterých bude nejednoho obyvatele Sedmi království bolet hlava (někoho více než doslova). Žádný charakter nemá jistotu, že se dožije konce, což povyšuje už beztak skvělou podívanou ještě na vyšší úroveň. Jen málokterý seriál se může pyšnit diváky tak nenáviděnou postavou, že je jí postavena socha, která je vzápětí rituálně za velkého aplausu zničena. Absolutní seriálový vrchol. Den, kdy se dočkáme posledního dílu tohoto seriálu, bude velmi depresivní. (Daniel Birgus)

Naše seriálové choutky už tedy znáte. Podělte se s námi v komentářích o své oblíbence :-).