20 nejlepších seriálů roku 2014 (1. část)

Zní to neuvěřitelně, ale do nominací o nejlepší seriály roku 2014 se podle redakce nafilmu.cz probojovalo celkem šedesát televizních titulů a na čtyřicet z nich se vůbec v dvojdílném článku nedostane. Dnes si totiž představíme seriály, jež se umístily na dvacátém až jedenáctém místě.

Jak už bylo zmiňováno v Nejočekávanějších filmech příštího roku, každý člen redakce měl možnost nominovat deset nejlepších seriálů roku, přičemž vůbec nezáleželo, zda šlo o úplnou televizní novinku či daný seriál zrovna dovršil desátou sérii. Důležité je, jak se nám líbila série, která zrovna v tomto roce probíhala.

Každý seriál v individuálním žebříčku člena redakce byl ohodnocen určitým počtem bodů. Seriál na prvním místě obdržel všech deset bodů, zatímco ten poslední pouhý jeden bod. Následně se sečetly všechny body daného seriálu od všech redaktorů, čímž vznikl následující žebříček.

Brooklyn Nine-Nine

20. Brooklyn Nine-Nine (17 b.)
2. série
Vysílá: Fox
Hlavní role: Andy Samberg, Stephanie Beatriz, Terry Crews
Nejvíce bodů od: Radka Sliacká (8)
Přehrát trailer

Od Brooklynu se nic moc nečekalo, komediálních seriálů z policejního oddělení už jsme měli možnost vidět spoustu. V tomto případě se ale jedná spíš o vztahy postav a jejich vývoj, zločiny fungují hlavně jako příležitosti pro více či méně vtipné dialogy. Na Zlatý glóbus to dle mého ještě nebylo, ale i tak je Brooklyn Nine Nine zábavou, která nezklame. (Adam Škaloud)

Banshee

19. Banshee (18 b.)
2. série
Vysílá: Cinemax
Hlavní role: Antony Starr, Ivana Milicevic, Rus Blackwell, Matt Servitto
Nejvíce bodů od: Michal Píta (7)
Přehrát trailer

Druhá séria originálneho seriálu od Cinemax sa nemusí ťažko dostávať do šieleného deja. Po krvavej prestrelke s Králikom prichádza do Banshee okrem FBI aj ďalšia vlna zla a potoky krvi sa môžu začať. Dostali sme dostatočnú dávku? Ale áno, oproti prvej sérii dokonca dvojnásobnú. Či už vraždiacu amišskú sviňu, brutálného indiánskeho kata, ohavných skinheadov s brutálnou dohrou a diel čo diel sa stupňujúcu atmosféru, príjemne preseknutú artom presiaknutým piatym dielom. Banshee stále ostáva naintenzívnejšou a najkrvavejšou televíznou udalosťou roku. (David Gajdoš)

Flash a jeho první řada již brzy na televizních obrazovkách

18. The Flash (19 b.)
1. série
Vysílá: CW
Hlavní role: Grant Gustin, Candice Patton, Carlos Valdes, Tom Cavanagh
Nejvíce bodů od: Martin Kantořík (7)
Přehrát trailer

Po Arrowovi přišel na stanici CW další fenomén od DC Comicsu, The Flash. Díky nehodě ve S.T.A.R. Labs byl Barry Allen zasažen bleskem a strávil 9 měsíců v komatu. Když se ale probral, objevil svou novou schopnost – pohybovat se neuvěřitelnou rychlostí. Jenže výbuch urychlovače částic pomohl i několika dalším lidem k nadlidské schopnosti, ale ne všichni z nich je chtějí používat k dobrým účelům jako Barry Allen. V první řadě jsme se dočkali i crossoveru s Arrowem, stejně tak se Barry Allen objevil v seriálu Arrow, tehdy ještě pouze jako konzultant. (Tomáš Vohnický)

The Walking Dead

17. The Walking Dead (20 b.)
5. série
Vysílá: AMC
Hlavní role: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Laurie Holden, Steven Yeun
Nejvíce bodů od: Zuzana Jakešová (8)
Přehrát trailer

S týmto zombie hitom je to zložitejšie, druhé polovice sérií začinajú a končia po novom roku a nová séria začína na jeseň a s polovicou za sebou pokračuje budúci rok. Tieto dve polovice boli tento rok nanajvíš obstojné a príjemne brutálne. Na scénu sa dostali kanibali, skupina sa vrátila aj späť do Atlanty kde sa museli potýkať s organizovanou skupinov policajtov a samozrejme boli aj nejaké obete. Čo bude teraz, môžu diváci len hádať. (David Gajdoš)

Community_072613_1280

16. Community (22 b.)
5. série
Vysílá: NBC
Hlavní role: Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Donald Glover, Alison Brie
Nejvíce bodů od: Juraj Búry (6)
Přehrát trailer

Dan Harmon sa vrátil ku Community vo veľkom štýle a s nadšením ako nikdy predtým. Nezáležalo však na tom, že sme sa dočkali ďalších skvelých paródií, cameo roličiek v počte doteraz v Community nevídaných a slušne napísaných epizód. Ani výrazné zlepšenie kvality oproti strašnej 4. sérii nezastavilo NBC od zrušenia seriálu, tentokrát nadobro. Kolísavé ratingy boli vždy veľkým problémom tohto originálneho seriálu a táto séria i vďaka odchodom postáv bola na tom podobne. Je síce pravda, že to najlepšie sme z Community videli v prvých troch sériách, ale vďaka záchrane zo strany Yahoo! sa dočkáme očakávanej šiestej série, ktorá snáď bude viac než dôstojným zavŕšením. A možno i na ten film raz dôjde. (Ján Krška)

Agents Of S.H.I.E.L.D. v čele se známým agentem Coulsonem.

15. Agents of S.H.I.E.L.D. (25 b.)
2. série
Vysílá: ABC
Hlavní role: Clark Gregg, Ming-Na Wen, Chloe Bennet, Elizabeth Henstridge, Brett Dalton
Nejvíce bodů od: Tomáš Vohnický (10)
Přehrát trailer

Filmy od Marvel Studios zná každý, většina z Vás je dokonce i viděla. K (zatím) jedinému seriálu od Marvelu, k Agents Of S.H.I.E.L.D., si našlo cestu málo lidí. Jsem rád, že jsem jeden z nich. První série začíná po událostech z filmu Avengers a postupně se seznamujeme s novými a novými lidmi. Začátek má pomalý rozjezd, ale o to lepší finiš. Během seriálu je i crossover s druhým dílem Kapitána Ameriky. Celé je to výborně zpracované a zkombinované. Tady musí snad každý dát Marvelu za pravdu, že udělali skvělý tah s propojením seriálů a filmů.
Agenti jsou díl od dílu lepší, a druhá sezona nastavila laťku opravdu hodně vysoko. Právě teď je pauza, kterou ale vyplní další seriál od Marvelu, Agent Carter. Na co se můžeme těšit po pauze? Na mnoho věcí. Nebudu zde spoilerovat, ale seriál se začíná postupně zamotávat a pomalu odkrývá celý MCU. Těšme se na crossover s druhými Avengers a hlavně na představení Inhumans. (Tomáš Vohnický)

knick

14. The Knick (26 b.)
1. série
Vysílá: Cinemax
Hlavní role: Clive Owen, Eve Hewson, Andre Holland, Eric Johnson, Juliet Rylance
Nejvíce bodů od: David Gajdoš (7), Šimon Geist (7), Tomáš Vohnický (7)
Přehrát trailer

Cinemax opäť vyhral na plnej čiare tým, že dal do rúk ambiciózny projekt jednému z najlepších moderných režisérov, ktorého „odchod do dôchodku“ sa zrejme nekoná. Reč je o Stevenovi Soderberghovi, mágovi s kamerou a vizuálom, človekovi, ktorému niesu cudzie zaujímavé témy. Tou novou témou je vznik modernej medicíny v špinavom Londýne roku 1990, kedy neexistoval penicilín a ktokoľvek mohol byť závislí na voľne dostupnom kokaíne. Dokonca aj geniálny doktor John Thackery (brilantný Clive Owen). Ten sa so svojím týmom chirurgov snaží zachraňovať životy a hladať nové medicínske zázraky. Nenechajte sa odradiť ničím, seriál je o ľudoch pre ľudí, je krutý, lekársky presný a tak skvelo natočený. Osobité kúzlo obstaráva aj soudtrack od Cliffa Martineza. O to obdivuhodnejší je výsledok, keď zistíte, že scenáristi majú na svojom konte úplne iný druh filmov, zlých filmov. (David Gajdoš)

Lego-The-Simpsons-episode

13. The Simpsons (27 b.)
26. série
Vysílá: FOX
Hlavní role: Dan Castellaneta, Hank Azaria, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Julie Kavner, Harry Shearer
Nejvíce bodů od: Martin Pevný (8)
Přehrát trailer

Každý z nás jistě zná již legendární žlutou rodinku (Homer, Marge, Lisa, Bart, Maggie), která nás už provází krásných a neuvěřitelných 26 řad. Jako kreslený seriál si vede velmi dobře a určitě jak v Americe tak u nás má velkou popularitu. V každém případě nás nadále nepřestanou překvapovat a nudit žerty Bárta, různé příhody Lísy a především trable Homera. V poslední době nám také seriál přinesl o něco více crossover dílů, například v poslední řadě můžeme najít epizodu s Family guy a také Futuramou. Co se závěrem týče rodiny Simpsonových, doufám, že jejich trable, humor a spoustu dalšího, nás bude provázet ještě několik generací. (Robert Prokýšek)

The Newsroom / Jeff Daniels

12. The Newsroom (28 b.)
3. série
Vysílá: HBO
Hlavní role: Margaret Judson, Jeff Daniels, Emily Mortimer, Alison Pill, John Gallagher Jr.
Nejvíce bodů od: Michal Píta (10)
Přehrát trailer

Aaron Sorkin sa po prehováraní HBO vrátil k tomuto seriálu, aby mu daroval posledných 6 dielov a rozlúčkovú sériu, ktorá stála za to. Riešili sa ďalšie udalosti, ktoré otriasali svetom v posledných rokoch od výbuchu bomby behom bostonského maratónu po Edwarda Snowdena. Celou sériou sa, podobne ako tomu bolo v tej predchádzajúcej, tiahlo niekoľko výraznejších dejových liniek, ktoré nakoniec uzavreli osudy postáv idealistických novinárov nie úplne podľa predstáv väčšiny divákov. Sympatické obsadenie na čele s Jeff Danielsom a Emily Mortimer predviedlo skvelé výkony a dávku chytrého humoru a zaujímavej zápletky každý týždeň. Sorkinovi sa podarilo vytvoriť jeden z najlepších seriálov z novinárskeho prostredia a skončiť v tom najlepšom, je vždy lepšie ako neskôr variť z vody. Skvelá rozlúčka však nič nemení na tom, že mi táto skupinka Don Quijotov bude na obrazovke chýbať. (Ján Krška)

Arrow

11. Arrow (29 b.)
3. série
Vysílá: CW
Hlavní role: Stephen Amell, Katie Cassidy, David Ramsey, Emily Bett Rickards
Nejvíce bodů od: Ivan Butko (9)
Přehrát trailer

Oliver Queen již tři řady zachraňuje Starling City a jak se zdá, tohoto úkolu se ještě nějakou dobu nevzdá. A to je dobře! Potemnělá atmosféra podobná Nolanovým Batmanům a na seriálové poměry velice slušné akční scény. Skvěle oživení komiksových postav (řekl tu někdo Deathstroke?), které i z takového trapáka, jakým Captain Boomerang bezesporu je, udělá stylového drsňáka. I když Stephen Amell Oscara téměř jistě nikdy nezíská, jeho Oliver Queen je sympaťák, s kterým byste klidně zašli na pivo. Obrovské plus za to, že většinu akčních scén zvládá bez dubléra. Barvití záporáci, kteří se s nikým a ničím nepářou. Kdo viděl třetí řadu, tak ví, o čem mluvím. Arrow bývá přirovnáván k seriálovému hitu Smallville. Ale toto přirovnání se zas tak moc nehodí, Arrow je totiž mnohem lepší. (Daniel Birgus)

Těsně se nedostalo na Constantine, Čtvrtá hvězda, Gotham, Penny Dreadful, The Vikings, Last Tango in Halifax, The Strain, The Good Wife, 2 Broke Girls a The Fall.

Deset nejlepších seriálů roku si představíme už brzy. A jak už bylo několikrát zmiňováno, těšte se na bohatý příděl žebříčků dalších zajímavých kategorií.