Viděli jsme Nolanův Interstellar. Jaké jsou naše první dojmy?

Christopher Nolan je zpět. Dlouho očekávaná sci-fi Interstellar konečně dorazila, a trio naší redakce, Tomáš, Adam a Daniel se tak mohlo vydat na cestu do neprozkoumaného vesmíru a nových světů, aby společně s posádkou astronautů našlo náhradu za skomírající planetu Zemi. Než se ve čtvrtek vydáte do neznáma i vy, zkuste se jako první naladit našimi prvními dojmy, jež jsme napsali bezprostředně po novinářské projekci v IMAXu. Kompletní recenzi pak plánujeme vydat v nejbližších dnech.

interstellar

Daniel Birgus

Nolan patří mezi malou skupinu režisérů, kteří podle veřejnosti ještě nenatočili špatný film. Proto byl jeho nejnovější počin velmi očekáváný a předem pasovaný na pomyslný trůn, co se filmu roku týče. Sám jsem se na Interstellar obrovsky těšil a byl jsem zvědavý, zda jsou první nadšené ohlasy oprávněné. Jak je pro Nolana typické, jeho filmy moc krátké nejsou. Interstellar trvá 169 minut, což pro někoho může být brutální nálož. Kromě pomalejšího rozjezdu jsem ale neměl pocit, že je velký počet minut ubíjející. Děj, který vás rychle vtáhne, svižně odsýpá, a tak ani nemáte potřebu přemýšlet nad přílišnou zdlouhavostí. Matthew McConaughey sice opět hraje jižanského drsňáka, ale podává velmi kvalitní výkon, Anne Hathaway rovněž tak. Zimmer jako vždy na jedničku. Je vidět, že se stále snaží přijít s něčím novým a nechce usnout na vavřínech. Nebyl by to Nolan, aby znovu nepřišel s komplikovaným, ale poutavým dějem. Interstellar není jen povrchní přehlídkou vizuálních efektů a prototypů budoucích technologií. Na začátku se budete možná trochu ztrácet v tom, co se zrovna děje, ale vše se později vysvětlí. Jakmile uvidíte konečnou skládačku v celku, smeknete před režisérovým inteligentním stylem vyprávění. I když na druhou stranu překombinovanost nemusí sedět každému a lehké zjednodušení by neškodilo. Tato epická sci-fi sice patří k Nolanovým slabším kouskům a takovým klenotům jako jsou Dokonalý trik, Memento nebo Temný rytíř se sice nevyrovná, ale pořád jde o velmi nadprůměrný počin.

Tomáš Vohnický

Nolana považuji za skvělého režiséra se skvělým citem pro film. Proto jsem doufal, že i Interstellaru se zhostí na výbornou. Možná jsem očekával až moc, což mi ale nemůžete mít za zlé, vzhledem k tomu, že Nolan je přední světový režisér. Nicméně film se poměrně táhl, 169 minut je opravdu dlouhá stopáž. Vynikající efekty byly umocněné tím projekcí v IMAXu. Jak už bylo vidět třeba v Počátku, i zde byly pasáže velmi „technické“ a „vědecké“. Každopádně výkon McConaugheyho byl opět prvotřídní, zdatně mu sekundoval i zbytek herců. Je možné, ze po dalším shlédnutí ve mne film zanechá více, než napoprvé. Doufám v to.

Adam Škaloud

Interstellar u mě doplatil na velká očekávání. I když sci-fi nepatří mezi mé oblíbené žánry, jména tvůrců a herců mě dokázala nalákat. Určitě se nejedná o špatný film, ale mnohem raději bych se znovu podíval na Počátek. Při rozvinutějším hodnocení bych se nedokázal vyvarovat spoilerům. Co ale napsat mohu, je doporučení, abyste si před návštěvou kina zopakovali fyziku.