TOP 7 nejlepších rolí Matthewa McConaugheyho

Při příležitosti čtvrteční premiéry velmi očekávaného snímku Interstellar, jehož titulky budou zdobit legendární jména jako Christopher Nolan (režisér Mementa či Temného rytíře), Hans Zimmer (skladatel Temného rytíře či Rain Mana) nebo Matthew McConaughey, který se k legendám v pravém smyslu sice ještě neřadí, ale podle citlivého výběru rolí a veřejných ohlasů z posledních let k tomu má slušně nakročeno, není od věci připomenout si jeho nejvýznamnější minulé role. Dříve nepříliš výrazný herec víceméně z lacinějších komedií po vzoru hollywoodského kýče v posledních letech dokazuje, co načal už před lety, a sice že patří ke špičce toho, co může americká herecká vesnice v současnosti nabídnout.

A věřte nebo ne, stoupající tendence přímo úměrně k hercově věku není náhodná a jasně poukazuje na skutečnost, že tento talentovaný muž se zvláštním jménem se už úspěšně zbavil škatulky slaďáka z romantických komedií pro teenagery a vydal se směrem, který můžeme – směrem vážných, kvalitních a propracovaných rolí, jejichž význam v tom obrovském oceánu jménem Hollywood dosahuje daleko intenzivnějších kontur, než tomu bylo kdy dřív. Pojďme si připomenout sedm těch nejlepších rolí tohoto muže, muže zítřka.

two-for-the-money-2005-18-g

7. Brandon Lang (Maximální limit, 2006)

Můžete si nenápadně všimnout, že herec, který se filmu věnuje od roku 1996 (tzn. nyní nějakých 18 let), exceluje v rámci tohoto žebříčku především ve filmech z druhé dekády jeho kariéry. Má to své důvody, které jsme zmínili a ještě zmíníme, McConaugheyho série skvělých rolí však započala asi rolí Brandona Langa (a tento počátek byl pak dovršen Obhájcem, viz dále), bývalého amerického fotbalisty, kterého si stáhl Al Pacino do své firmy věnující se poradenství v oblasti sportovního sázení. Film je to slušný, sice nijak výjimečný, ale McConaughey zde znovu dokázal, že jeho herecké kvality existují, stále fungují a možná zavdal příčinu k tomu doufat, že jej i nadále uvidíme v podobně vážných a významných rolích.

wall

6. Mark Hanna (Vlk z Wall Street, 2013)

Ve Vlkovi z Wall Street se McConaughey bohužel objevuje pouze velmi omezeně a vidět ho můžeme jen v několika málo scénách, ale jde o scény, které nejednomu divákovi z těch tří hodin filmu zůstanou v paměti jako zásadní, ne pro svůj význam v rámci příběhu, ale pro svou originalitu a důvtip podání, se kterým si McConaughey poradil skvělým způsobem. Role Marka Hanny doplňuje charakter povrchnosti filmu a perfektně zapadá mezi ostatní skvělé představitele, kteří se ve filmu objevili. Určitě jedna z výraznějších, ač spíše vedlejších rolí posledních let.

time

5. Jake Brigance (Čas zabíjet, 1996)

Jeden z mála filmů, kterými McConaughey už ve svých začátcích dokázal, že umí hrát, přičemž pak tuto skutečnost z nepochopitelných důvodů podkopával několik let béčkovými filmy, o jejichž významu v jeho herecké kariéře můžeme spekulovat, ovšem už role suverénního právníka Jakea prošlapala herci cestičku, na kterou se o několik let později díkybohu vrátil. Výborný film se skvělým obsazením a na to, že šlo o do té doby ještě nezkušeného herce (kromě pár reklam), také s parádním McConaugheym.

lincoln

4. Mick Haller (Obhájce, 2011)

Právě role právníka Micka Hallera byla pravděpodobně (jak i naznačil sám herec) tou zlomovou rolí, za kterou musíme být nutně šťastni i my diváci, protože právě při realizaci této role si McConaughey uvědomil, že by chtěl hrát vážnější role, než jaké si vybíral doposud, a začal se pouštět do dalších projektů, ve kterých předváděl přímo úměrně rostoucí výkony, které  někdy doslova berou dech (viz dále). Právě Obhájce je film, který započal posun Matthewa z relativně obyčejného béčkového herce s pár světlými okamžiky v překvapivě silného umělce a neskutečným citem pro výběr rolí a pestrým hereckým inventářem.

Mud

3. Mud (Mud, 2012)

Další z rolí z posledních let, která hraničí s hereckou genialitou. Méně výrazný film a potažmo i role tohoto muže, který přebýval a schovával se před světem na opuštěném ostrově, jehož výraz by však neměl zůstat zapomenut. Dle mého názoru jeden z nejsilnějších filmů roku 2012, ačkoli s decentně kýčovitou paralelní zápletkou, avšak zpestřenou skvělými výkony nejen dvou malých hlavních představitelů nebo krásné Reese Witherspoon, ale především právě McConaugheyho v náročné, avšak velmi uspokojivě zvládnuté roli. Krásný film, který by určitě neměl zůstat opomenut ani ve vašem seznamu viděných filmů.

dallas

2. Ron Woodroof (Klub poslední naděje, 2013)

Ron Woodroof je role velmi specifická a problémová osoba, zvlášť na realizaci, protože od postavy takového charakteru se vždy mnoho očekává. Těžko si můžeme nyní představit, že by někdo z McConaugheyho vrstevníků dokázal tuto roli pojmout a zahrát lépe. Role, za níž si McConaughey vysloužil Oscara a to naprostým právem, ač měl konkurenci třeba v taktéž geniálním DiCapriovi z filmu, kde si zahrál i McConaughey (Vlk z Wall Street), sošku si nakonec odnesl Matthew a myslím, že po těch všech skvělých rolích z posledních let, kdy se Matthew znovu zařadil mezi absolutní současnou špičku, je to více než zasloužené ocenění.

Matthew-McCougnahey

1. Rust Cohle (Temný případ, 2014)

Jednoznačně vůbec jedna z nejlepších rolí roku 2014 a možná i poslední dekády a určitě také jedno z největších překvapení posledních let, které jsme měli možnost objevit právě v McConaugheym. To, že jde o talentovaného a kvalitního herce, jsme sice věděli už víceméně od devadesátých let, kdy se uvedl např. zmiňovaným snímkem Čas zabíjet, a posléze to dokázal dalšími zmíněnými rolemi, avšak výkon, který předvedl v roli mrzutého filozofujícího detektiva Rusta Cohlea, se skutečně dotýkal hvězdných hranic a byl natolik působivý, že se úplně vymyká všem ostatním jeho rolím a vlastně vůbec většině rolí, které můžeme v seriálovém i filmovém světě vidět. Dlouho jsem tak silný, přesvědčivý a atmosferický výkon neviděl a nezažil. Podpořen skvěle napsanou postavou tu podle mého názoru McConaughey nadobro změnil svůj herecký svět a především to, jak herce vnímá a nadále bude vnímat veřejnost. Skutečně geniální role, dokud neuvidíte, nepochopíte.