Kdo je vůbec Ant-Man?

Marvelovský Ant-Man by měl mít podle všeho zpoždění.

Ant-Man se mezi nečtenáři komiksů řadí spíše k těm méně známým postavám ze světa Marvelu. Film, který je momentálně natáčen, vše ale změní – Ant-Man bude konečně začleněn do Marvel Cinematic Universe. Pokud se o Ant-Manovi chcete dozvědět něco více ještě před samotným filmovým zpracováním, přečtěte si následující řádky.

Komiksový Ant-Man se dostal na světlo světa v září 1963 v komiksu Tales To Astonish #35. Ant-Manovo alterego, Hank Pym, se dostalo do komiksu již o něco dřív, přesněji v lednu 1963 taktéž v Tales To Astonish s pořadovým číslem #27. Ant-Man byl vytvořen Stanem Lee, Larry Lieberem a Jackem Kirbym. Ze začátku byl superhrdina Ant-Man právě Hank Pym, ale po jeho odchodu do důchodu ho nahradili Scott Land a Eric O’Grady, kteří použili Pymovu technologii a stali se Ant-Many.

Ant-Man se poprvé objevil v komiksu Tales To Astonis #35.
Ant-Man se poprvé objevil v komiksu Tales To Astonis #35.

Biofyzik Dr. Henry „Hank“ Pym se rozhodl stát superhrdinou po objevení chemické látky, která mu umožnila změnit jeho velikost. Další Ant-Manova nedílná součást je helma, díky níž může ovládat mravence. Při řešení problémů se tedy Pym zmenší na velikost hmyzu a je tedy téměř k nevidění. Svůj objev brzy sdělil přítelkyni Janet Van Dyne, která mu pomáhala řešit problémy jako Wasp. Kromě jiného Pym stvořil Ultrona, o němž je vlastně film Avengers: Age Of Ultron. V druhém díle Avengers ale Ultrona podle všeho stvoří Tony Stark, jelikož postava Hanka Pyma nám ještě nebyla představena. Po tom, co Pym skončil jako Ant-Man, jeho roli převzali nástupci.

Jedním z nich je Scott Lang. Lang byl zlodějíček, který Pymovi ukradl oblek Ant-Mana, aby zachránil svoji dceru se srdečními problémy. Hned poté ale opustil od kriminálního života a stal se Ant-Manem s podporou Hanka Pyma. Pomáhal Fantastické čtyřce a stal se plnohodnotným členem Avengers.

Třetím Ant-Manem v pořadí je Eric O’Grady. Eric je níže postavený agent S.H.I.E.L.D.u, který narazil na Ant-Manův oblek na základně. Bohužel patří k lidem, kteří lžou, podvádí, kradou a manipulují s ostatními, jen aby z toho sami měli prospěch. Eric ukradl brnění pro své vlastní sobecké plány.

Plakát z Comic-Conu.
Plakát z Comic-Conu.

Filmové zpracování na sebe nechalo docela dlouho čekat, i když se na něm usilovně pracovalo několik let. Celé to začal Edgar Wright s Joem Cornishem, kteří dlouho dobu spolupracovali na scénáři. Poté, co bylo Wrightovi přiklepnuto i režisérské křeslo, se teprve film dal do pohybu. Sehnali se prvotřídní herci, lokace a začalo se pracovat. Postupem času ale studio změnilo názor. Lidem z Marvel Studios se nelíbil směr, jakým se film ubíral, jelikož nezapadal do konceptu rozjetého Marvel Univers. Proto byli Wright s Cornishem nuceni odstoupit. V oficiálním prohlášení stálo, že za vším stály „tvůrčí neshody“. Jak tomu ale doopravdy bylo, se nejspíše nikdy nedozvíme. Wrighta sice podpořili prostřednictvím sociálních sítích například Joss Whedon či James Gunn, studio ale svůj verdikt nezměnilo. Dlouhou dobu se hledal režisér, ale zpočátku velice neúspěšně. Práci na filmu odmítli třeba Ruben Fleischer, Jonathane Levine a Adam McKay. Režie se nakonec ujal Peyton Reed, který momentálně pracuje s úplně novým scénářem, který studiu zapadá více do konceptu.

Paul Rudd při natáčení Ant-Mana.
Paul Rudd při natáčení Ant-Mana.

Co se týče obsazení, ve filmu uvidíme Paula Rudda jako Scotta Langa a Michaela Douglase jako Dr. Pyma. Tyto dvě hlavní postavy doplní Evangeline Lilly jako Hope van Dyne, John Slattery jako Howard Stark, Hayley Atwell jako Peggy Carter, Corey Stoll jako Darren Cross – hlavní záporák filmu.

Film má premiéru 17. července 2015, ale do té doby Vás budeme jistě zásobovat vším, co se kolem tohoto filmu mihne.