Bourne žije! V roce 2016 se vrátí na plátna kin

Když se na filmovém plátně v roce 2002 objevil Matt Damon poprvé jako postřelený a nic si nepamatující agent v Bourne Identity, ztvárnil roli, pro kterou byl zkrátka narozen. Když se v roce 2004 v sequelu s podtitulem Supremacy chopil režie Paul Greengrass, definoval pojem „dynamická kamera“. Když se v roce 2007 v Ultimátu nepodařilo tělo „mrtvého“ Bourna najít ani po třech dnech hledání, všichni (i Damon s Greengrassem) si mysleli, že song Extreme Ways od Mobyho byl finální oponou.

bourne-return-finally-the-bourne-we-ve-all-been-waiting-for

Konečně se všichni zoufalí fandové světoznámé trilogie, která má několik knižních předchůdců z dílny Roberta Ludluma, dočkali kýžené oficiální informace. V pořadí pátý film (čtvrtý s Jasonem Bournem) sledující smrtonosný vír kolem agentů, kteří pro vládu USA dělají špinavou práci, byl dlouho na vážkách po několika pesimistických prohlášeních dvou klíčových osob.

„Myslím, že příběh Jasona Bourna jsme odvyprávěli a již není kam se vydat,“ řekl před několika málo lety herec Matt Damon. Jenže skalní fandové tuto negativní zprávu ignorovali a zájem o další pokračování byl Hollywoodem cítit i nadále.

„Nejsem v kontaktu s Universalem ohledně prací na dalším Bournovi. Tohle téma je uzavřeno,“ potvrdil dřívější Damonovy pocity režisér Greengrass. Finální hřebík do rakve s celým projektem zasadil Damon se slovy: „Je bezpředmětné se o Bournovi bavit, protože s jiným režisérem bych pokračování stejně nedělal a jelikož Paul se do projektu nehrne, nemám zájem ani já.“

Jediný, kdo hodil záchranný kruh fanouškům byl Tony Gilroy, který všechny tři díly napsal. Sám velký fanoušek knižních předloh Roberta Ludluma se rozhodl v odkazu pokračovat a čtvrtý díl, tentokrát bez Damona, pojmenoval, jak jinak, Bournův odkaz. Do role si nechal obsadit Jeremyho Rennera, toho mladého, atletického herce s potenciálem velmi solidní akční hvězdy, což potvrdil ve snímcích SWAT nebo Hurt Locker.

A tak (ne)vznikl čtvrtý díl, ale spíše spin-off. Stejné universum, stejná problematika, stejná časová osa jako ve trojce, jiný kout planety, jiný agent. Agent Cross je stejně schopný jako jeho slavnější kolega, ale bohužel kvůli situaci s Bournem se „zavírá“ program Outcome, jehož je Cross součástí a on se tak stává lovnou zvěří.

Legacy však nedosáhl kalibru předešlé trilogie, film byl kritizován (včetně mně) za slabou akční stránku, nijaké finále a mdlý děj. Gilroy ukázal, že člověk může udělat geniální práci jako scénárista a zároveň bezpředmětnou podprůměrnou podívanou jako režisér. Bylo vidět, že to není ta stará známá sehraná skupina z předešlých dvou dílů. Ovšem jako doživotní fanda této série, Gilroye nemohu zbytečně očerňovat, ale paradoxně jako tvůrce s prupiskou a papírem si jej u pátého dílu přeji. Proč? Protože s jeho realistickými dialogy a chováním postav, úžasným prostředím a skvělou gradací to nemusí být ani tentokrát špatná volba.

Ale jak se informace o chystaném pokračování vůbec dostala na svět? Díky Batmane! Ben Affleck, nejbližší přítel Matta Damona, prolomil mlčení během večírku k další sezóně „Project Greenlight“, která dává příležitost začínajícím filmařům prorazit do světa velkého filmu.

„Bavil jsem se s Mattym a můžu říct, že bude příští podzim točit Bourna, zatímco já ztratil zbytky své kondice,“ uvedl Affleck a rýpl si sám do sebe. Kost byla žurnalistům vhozena. Zavedla je k Damonovi, ten věděl, že nemá cenu nic zastírat. „Ano, točíme příští rok a v roce 2016 půjde do kin,“ uvedla hvězda chystaného snímku Martian. Na dotaz, zda bude točit opět Greengrass, pokýval. „Abych do toho šel, potřeboval jsem ho u kormidla. Natočí ještě jedno pokračování,“ dodal světoznámý herec.

Jak to teda bude? Vrátí se i Renner jako Cross? To se zatím neví a ani neřeší. Spojit obě hvězdy by bylo fajn, ale nikterak klíčové. Klíčové bude napsat realistickou motivaci Bourna a smysl jeho existence na filmovém plátně. Osobně bych si vsadil na to, že alfou a omegou bude zejména vír událostí kolem Pamely Landyové, neohrožené zástupkyni šéfa CIA, která svůj part dostala ve druhém díle. Jelikož její životopis sahá daleko do minulosti ještě před založením Blackbriaru, jeví se jako žádoucí, aby byla na mušce ona a Bourne jako zachránce. To, zda mu zkříží cestu Aaron Cross, není nejhorší nápad, ale pokud nebude realizován, obejdu se.

Kdo se ještě může teoreticky vrátit:

Rachel Weisz jako dr.Marta Shering, která pomáhala agentu Crossovi v Bourne Legacy, Edward Norton jako Eric Byer ze stejného dílu. Nutno podotknout, že osobně se mi velice líbil. Jeho výkon byl velice uvěřitelný a štafetu po Conklinovi, Landyové a Vossenovi převzal se vším všudy.

Ezra Kramer jako ředitel CIA, dr.Hirsch jako „náborář“ agentů či Noah Vosen jako Kramerův zástupce a šéf operace Blackbriar, který se snaží dopadnout Bourna všemi prostředky. Tito tři svůj příběh mají u konce a není třeba s k nim v pátém díle vracet.