Recenze: Soudce (2014) – Rodinné drama ze soudního prostředí

Soudce je první prvním projektem nové produkční společnosti Team Downey, jehož zakladateli jsou Robert Downey Jr. se svojí manželkou Susan. Na jméno nejlépe placeného herce současnosti se tvůrci lákají o poznání snadněji než na jiné projekty, díky tomu má film vynikající obsazení, kterému naprosto vládne sám Downey.

I když název slibuje spíše právnické drama, mnohem přesnější popis je drama rodinné. Probíhající soud funguje jako jakási kulisa a především je důvodem, proč hlavní postava zůstává ve svém rodném městě a kromě obhajoby otce se snaží vyřešit i rodinné křivdy. Hank Palmer (Downey) je špičkový chicagský právník, který nemá žádné iluze o nevině svých klientů, ovšem řídí se pragmatickým heslem „nevinní si mě nemůžou dovolit“. Jeho manželství je těsně před rozvodem, on sám dělá co může, aby udržel silný vztah s dcerou. Jediná osoba z jeho rodného města v Indianě, se kterou udržuje kontakt, je jeho matka. A právě ona na začátku filmu umírá, což Palmera donutí vrátit se do míst, kam se už nikdy vrátit neplánoval, i když pouze na dva dny.

V Carlinville se kromě pohřbu odehrají i pro Palmerovic rodinu tradiční hádky. Hank už je rozhodnutý nadobro odjet, jenže zatčení otce a jeho podezření z vraždy odjezd na čas odsune. Palmer junior tak nejen nabídne svému otci pomoc při soudním procesu, ale také dá poslední šanci vzájemnému vztahu, který je težce pod bodem mrazu.

Už na papíře bylo jasné, že nejsilnější stránkou Soudce budou herci. A to se také potvrdilo. Tradičně výborné Roberty Downeyho a Duvalla skvěle doplňují i Vincent D´Onofrio a Jeremy Strong v rolích dalších dvou synů. Svého vysokého standardu dosahují také Vera Farmiga a Billy Bob Thorton. Od všech zmíněných se výborné výkony čekaly, největším překvapením tak je komik Dax Shepard, jehož role sice není zásadní, ale i tak si pro sebe dokáže získat většinu sympatií.

Tomu značně nahrává fakt, že vyloženě sympatický není ani právník Hank, ani jeho otec Joseph „Soudce“ Palmer. Tento minisouboj v tom, jehož chování diváka víc otráví má nakonec přece jen navrch Duvallův hrdina. Jeho tvrdohlavost a pýcha sebe samého by všechny body přihrály jeho synovi, ale ani ten nedokáže diváka strhnout na svou stranu, je prostě jen méně nesympatický.  Díky tomu ovšem dostanou značný prostor i vedlejší postavy, z nichž vyniká lehce postižený bratr Dale (Jeremy Palmer).

untitled2

Stopáž filmu je ubíjejícící. Děj se vyloženě nevleče, ale 142 minut je na rodinné drama, kdy se na nějaký vztahový nebo soudní pokrok čeká zhruba dvě hodiny, opravdu hodně dlouhých. Režisér David Dobkin nedokázal vyřadit potřebný počet scén, nebo dokonce nějakou tu dějovou linii (doporučoval bych tu s Leighton Meester), aby divák dokázal po celou dobu udržet pozornost. Stejný problém málem nastal i u Dobkinova zatím nejlepšího snímku Nesvatbovi, ovšem tam pak na scénu nastoupil Will Ferrell a i druhou polovinu filmu dokázal zachránit. Soudce podrží nad vodou až závěrečných zhruba dvacet minut, což v konečném zúčtování nestačí.

Věřím, že americkým divákům film řekne více než těm evropským. Přece jen postavení soudu a právníků je hodně odlišné, minimálně tak, že potomka ani samotného rodiče nenapadne vyžadovat oslovení „soudce“. Skvělá herecká sestava a dobře načasovaný humor stále pomůže Soudci dostat se do lehkého nadprůměru co se týče letošních novinek v kino distribuci. Hlavním cílovým publikem však budou lidé středního věku, kteří již musí čelit problému stárnoucích rodičů.

  • Soudce / The Judge
  • Trailer
  • Stopáž: 124 minut
  • Režie: David Dobkin
  • Scénář: Bill Dubuque, Nick Schenk
  • Hrají: Robert Downey Jr, Robert Duvall, Billy Bob Thorton, Dax Shepard, Vera Farminga, Vincent D´Onofrio, Jeremy Strong
  • Hodnocení: 70 %