Recenze: V oku tornáda (2014) – Živelná katastrofa bez šance úniku!

Matka Příroda si žádá své, tentokrát v podání amerického thrilleru Into the Storm. Budeme svědky nervydrásajícího filmu nebo další béčkové podívané?

Celé město Silverton je vydáno na milost a nemilost nevypočitatelným tornádům. Většina lidí sice hledá úkryt, ale tým profesionálních lovců bouřek jede právě za ním a snaží se natočit nejlepší doposud natočené video s přírodními živly. Nebudou ale sami, protože pár amatéru, kteří touží jen po vzrušení, se jim budou motat v cestě.

Snímek si vzal na paškál Steven Quale (Nezvratný osud 5) a produkci zajistil Todd Garner. Hlavními hvězdami jsou Richard Armitage (trilogie Hobit) v roli otce dvou synů a Sarah Wayne Callies (Útěk z vězení, Živí mrtví) v roli výzkumné meteoroložky. Oni jsou v podstatě nejvýraznějšími jmény tohoto akčního katastrofického thrilleru.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3aCwyp4mCHY

Začátek filmu nás zavede do úplného počátku bouře, do které se připlete čtyř-členná parta teenagerů jedoucích v autě. A od toho se odvíjí celý nadcházející děj. Bohužel je škoda, že se snímek nezaměřuje především jen na tu bouři. Místo toho tu máme muže (Matt Walsh), který se snaží za každou cenu natočit nebo získat snímek bouře, za který by dostal obrovský balík, ale to není ten hlavní problém. Tvůrci si prostě nemohli odpustit melodrama v podání otce, který sám vychovává dva puberťáky a přičemž jeden z nich mu dává celý život za vinu matčinu autonehodu. A také přebytečné duo amatérů, kteří si jdou zdánlivě pro smrt. S tím už se musíme smířit, že takových nesmyslných věcí už prostě musíme být svědky.

Chtě nechtě musím uznat vypracované vizuální efekty. Především nejvíce mě zaujalo ohnivé tornádo, které jsem si bohatě užil a bylo nejspíše největším zážitkem z filmu.

Pokud jsem si někoho oblíbil, tak to byla jedině Sarah Wayne Calliessi – nepřehrávala a jak do role, tak i filmu se naprosto hodila. Jestli si myslíte, že jde vyloženě o vážný thriller, tak vás asi zklamu. Najdete v něm hned několik odlehčených momentů.

UTP-FP-0019

Samotný akční děj je velice zdařilý a pohled z několika úhlů přináší svižnou podívanou. Jsme svědky několika přírodních jevů s hrozivými následky a ničivou silou, proti které prostě nemůže nikdo vzdorovat, ať chce sebevíce. Katastrofické filmy si žádají oběti a ani v tomto případě se nebude jednat o výjimku. O postavách se téměř nic nedozvíme, takže nehrozí, abychom kvůli nim uronili nějakou tu slzu, když je pohltí tornádo. O nich to přeci až tak není.

Verdikt Martina Pevného – 7/10

profrec

Akční thriller V oku tornáda sice nemá originalitou překypěný a nepředvidatelný scénář, ale za to nám nabídne skvěle zpracované vizuální i zvukové efekty, o kterých v jiných katastrofických filmech můžeme jen snít. I přes některé nedostatky ho můžeme považovat za jeden z nejlepších filmů svého žánru, kde si živelnou pohromu naprosto užijeme!

  • V oku tornáda / Into the Storm (2014), USA
  • Trailer s českými titulky
  • Akční / Thriller / Katastrofický
  • Režie: Steven Quale
  • Hrají: Richard Armitage, Sarah Wayne Callies, Jeremy Sumpter, Matt Walsh, Nathan Kress, Arlen Escarpeta, Ron Causey
  • Hodnocení: 70%