Recenze: Expendables: Postradatelní 3 (2014) – Óda na testosteron již potřetí

The Expendables 3

Sylvester Stallone opět spolu se svými krvežíznivými a namakanými kumpány bojuje proti bezcitnému padouchovi, tentokráte proti týmovému odpadlíkovi. Jak tento akční snímek plný hereckých hvězd dopadl? Čtěte dále.

 Už je to tu zase

První dva díly Postradatelných byly diváky i kritiky vlídně přijaty a snad každému fanouškovi akčních snímků zaplesalo srdce, když viděl pohromadě své oblíbence, byť stáří se již podepsalo na většině z nich. Ovšem toto stáří bylo s radostí přehlédnuto, jelikož snímky byly plné sebeironie, hlášek a odkazů, které zkrátka musely dostat každého. Ale třetí snímek je v tomhle trošku od svých předchůdců odlišný.

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone

Klišé, klišé a zase klišé

Parta našich starých žoldáků tentokrát dostala za úkol přidělený agentem CIA (Harrison Ford), zajmout překupníka zbraní Stonebankse (Mel Gibson), který je náhodou bývalým členem postradatelných. Jak už tomu bývá, vše nejde tak hladce, jak se předpokládalo, a tak nastanou komplikace. Vůdce žoldáků Barney (Stallone) se rozhodne, že v nově vzniklé bezvýchodné situaci nebude zbytečně riskovat životy svých bratrů ve zbrani a tak sestaví nový tým, ke kterému zatím tak citově nepřirostl. Příběh moc originality nepobral a navíc je prošpikován takovým množstvím klišé, až se vám z toho zatočí panenky. Například poskoci kopající za „ zlou stranu“ opět mají tak (ne)přesnou mušku, že by jim ji záviděli i proslulí ostrostřelci Stormtroopeři, nebo stejně jako v několika jiných snímcích to jednou z hlavních postav moc dobře nevypadá. Těch klišé je tu hodně, ale kdybych je měl vyjmenovat všechny, tak by to nebyl článek, ale pomalu již disertační práce. Postavy postrádají hloubku a jejich psychologie je značně povrchní. Hlášky aktérů se naoko tváří vtipně a drsně, ale na rozdíl od minulých dílů se míjí účinkem.

Mel Gibson
Mel Gibson

Mládí vpřed!

Ve filmu můžeme kromě staré party (Stallone, Statham, Lundgren, Couture, Crews, Li) objevit několik nových tváří. Jak už jsem se již v předešlých řádcích zmiňoval, můžeme se zde potkat s novým agentem CIA, kterého si tentokráte vystřihl Harrison Ford. Ten se své nepříliš velké role zhostil dobře a jako zkušený matador ve svých scénách skoro vždy dominoval. Pochvalu si také zaslouží Mel Gibson, který s charismatem sobě vlastním vytvořil nejlepšího záporáka z celé trilogie. Jeho Stonebanks je odpudivý (což je téměř nutná složka pro jakoukoliv zápornou postavu) i elegantní zároveň. Ovšem nejvíce zaujal svým výkonem Antonio Banderas. Postava ukecaného Galga, nového člena týmu, je tím potřebným kořením, které dodá tomuto snímku správnou a tolik potřebnou porci humoru. Co se týče nových a mladých rekrutů, tak mi připadali hodně nevýrazní a bez jakékoliv osobitosti. Kupříkladu Kellan Lutz (který nedávno „zazářil“ v snímku Herkules: Zrození legendy) je sice především akční herec, ale i od něj bych čekal alespoň nějakou dávku hereckého talentu. Nesmím opomenout také Wesleyho Snipese, na kterém bylo vidět, že se na natáčení s partou akčních bouchačů těšil a roli si náležitě užil. Ve filmu se samozřejmě objevil i Arnold Schwarzenegger, ale jeho účast mi tentokrát připadala zbytečná.

Jason Statham a Wesley Snipes
Jason Statham a Wesley Snipes

(Ne)výrazná režie

Režie se zhostil Patrick Hughes (nejvíce na sebe upozornil krátkým snímkem Cedulky), který je teprve na počátku své kariéry, a tato nezkušenost byla vidět. Je tu příliš mnoho „hluchých“ míst, kterých je pro akční snímek až zbytečně moc. Některé pasáže by potřebovaly trošku prostříhat, jelikož jejich délka je někdy až příliš dlouhá, což může v divákovi vyvolat pocit znuděnosti. Akční scény jsou celkově natočeny dobře, ale někdy sklouzávají k nepřehlednosti.

Oči to už mají za sebou, co uši?

Za hudební složkou filmu stojí stejně jako v předchozích případech Brian Tyler. Řemeslně zvládl zadání své práce obstojně. Hudba hezky dokresluje atmosféru jednotlivých scén, ovšem je trošku nevýrazná. Melodie jsou sice pěkné, ale po skončení snímku si na žádnou nevzpomenete.

Arnold Schwarzenegger a Harrison Ford
Arnold Schwarzenegger a Harrison Ford

Tak jak?

Postradatelní 3 jsou pro mě zklamáním a dalo by se říci, že tento díl je postradatelný. Po výborných předešlých dvou, které byly poctou starým akčním filmům a které svou nadsázkou dokázaly pobavit, se nám nyní dostalo nevýrazného pokračování. Snímek zkrátka nemá takový „drive“ jako jeho starší bratři a působí spíš dojmem, že se jedná o povinně vzniklý projekt, kterému chybí duše. I přesto jsem se u některých scén pobavil a celkově to v žánru patří k tomu lepšímu. Pokud jste skalními fanoušky žánru a jeho herců, bod si klidně přidejte.

  • The Expendables 3 / Expendables: Postradatelní 3
  • Trailer
  • Akční / Thriller / Dobrodružný
  • Režie: Patrick Hughes
  • Hudba: Brian Tyler
  • Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham, Wesley Snipes, Antonio Banderas, Dolph Lundgren, Mel Gibson, Kellan Lutz, Harrison Ford, Randy Couture, Ronda Rousey, Terry Crews, Arnold Schwarzenegger, Jet Li a další
  • Hodnocení: 60%