Odlišnost herního a filmového The Last of Us

the last of us

Přípravy na vznik filmové adaptace cenami ověnčené a hráči milované hry na Playstation 3, The Last of Us, sice oficiálně započaly již v březnu tohoto roku, ale jak se zdá, ještě nějakou chvíli bude trvat, než film spatříme na stříbrném plátně. Neil Druckman z herního studia Naughty Dog, který vedl vývoj hry a mimo jiné sepsal k ní i scénář, zastal stejnou úlohu i v případě filmu. Nedávno poskytl přes Flickering Myth svůj pohled na to, proč je vytvoření filmu tak těžkou záležitostí.

Ze hry The Last Of Us
Ze hry The Last Of Us

„Ve dvou hodinách nemůžete vyprávět stejný příběh jako ve hře, jejíž dohrání se odhaduje na více jak patnáct hodin. Scénář k filmu mám hotový asi z půlky a jeho vytváření je velice obtížné, protože v The Last of Us se stalo tolik věcí (dokonce jen v cinematic scénách), které se zkrátka do filmu všechny vejít nemohou.“

Druckman pokračoval mluvením o hlavních tématech hry a o tom, jak tyto témata převést na plátno. Upozornil také na to, že některé základy hry zůstanou a jiné budou nahrazeny.

„Důležité bylo si položit otázku, o čem vlastně příběh je. Odpověď je jasná: je o Joelovi a Ellie. Jaké  jsou nejdůležitější momenty ve hře, které nemůžeme vynechat? S tím začněte a ostatní vynechte. Bylo opravdu velice těžké určité věci vyhodit, ale začínám chápat, že vyprávění je soustředěné na tyto dvě postavy a tomu jsem musel uzpůsobit scénář. Některé části ve filmu budou podobné těm ve hře, jiné budou zcela odlišné, ale právě tohle upravování děje mi pomáhá pochopit toto jiné médium a jeho sílu v porovnání s videohrami.“

Druckman bude snímek produkovat spolu s prezidenty studia Naughty Dog Evanem Wellsem a Christopherem Balestrou, herním režisérem Brucem Straleym a Samem Raimim přes jeho Ghost House Pictures.

Maisie Williams
Maisie Williams

V tomto roce byla na Comic-Conu v San Diegu odhalena informace, že se o roli Ellie zajímá mladá herečka Maisie Williams, která se proslavila ve všemi opěvovaném seriálu Hra o trůny, kde si zahrála Aryu Stark. Nicméně casting na roli Ellie ještě oficiálně potvrzen nebyl a je tudíž možné, že si jí ve finále zahraje někdo jiný.

Ellen Page
Ellen Page

Fanoušci původní hry by asi nejvíce ocenili herečku Ellen Page, která je Ellie více než podobná. K tomu ovšem asi nedojde, jelikož Ellen Page osočila studio Naughty Dog z toho, že Ellie vytvořilo podle její vizáže bez jejího souhlasu a došlo to tak daleko, že tato mladá herečka zvažovala žalobu. Ovšem čas a případná lukrativní smlouva hojí rány a je tak možné, že o život ve snímku bude bojovat právě Ellen Page, nechme se překvapit.

Postapokalyptická hra The Last of Us sleduje putování Joela, procházejícího tvrdými životními zkouškami, experta na přežití, a mladé schopné teenagerky Ellie napříč světem postiženým pandemií. Virus Cordyceps v tomto světě před dvaceti lety přeměnil lidi v agresivní a primitivní skořápky, které se podobají klasickým zombie. Ti, co nebyli nakaženi, museli své morální zásady značně pokřivit, aby dokázali v tvrdém prostředí přežít. Hra se zaměřuje na ústřední dvojici (která byla stvořena víceméně náhodou) a na její snahu v tomto neúnosném světě bez pravidel a zbytku lidskosti přežít. The Last of Us je hrou, která získala nespočet ocenění a kterou jak hráči, tak i kritici přijali s velkým aplausem. Není proto divu, že je tu snaha tuto hru a část jejího úspěchu převést také na plátno. K filmu vyšel plakát zachycující Ellie, snad se brzy dočkáme dalších novinek.