Michael Bay vymění roboty za vesmírná vozidla

Michael Bay je nejspíše již unaven z vytváření dalších pokračování divácky úspěšné série Transformers, a proto oznámil, že režisérskou židli pátého dílu této robotí ságy přenechá někomu jinému. Nicméně žánr sci-fi ho zřejmě natolik baví, že jeho další filmařský počin bude z podobného soudku.

Pro studio Warner Bros. natočí snímek s názvem Cosmic Motors, což bude adaptace knihy stejného názvu, kterou napsal Daniel Simon. Na snímku se kromě režie bude podílet i produkčně, spolu s Matthewem Cohanem.

Cosmic Motors
Cosmic Motors

Děj se odehrává ve vzdálení galaxii, jejíž název je Galaxion. Ústředním aktérem této nadcházející vědeckofantastické podívané je automobilová společnost Cosmic motors, která vyrábí vozidla všemožných typů pro každodenní potřebu. V knize se objevují nejrůznější vlaky, vesmírné lodě, závodní automobily, a dokonce i horkovzdušné balóny z různých koutů Galaxionu. Autor knižní předlohy se podílel na vytváření futuristických vozidel pro nejrůznější filmy, je kupříkladu hlavním designérem dopravních prostředků ve vizuálně vypiplaném snímku Tron: Legacy. Můžeme se tak těšit na určitou vizi toho, jaké prostředky lidé využijí za několik dekád ke svému transportu.

Jelikož knižní předloze chybí příběh (jedná se spíše o nejrůznější modely a návrhy vozidel), rozhodl se Michael Bay, že zápletku vymyslí sám. Americký režisér především akčních filmů je známý vizuálně působivými snímky, které však postrádají větší příběhovou hloubku. Tento nedostatek byl kritiky zmiňován například u posledního dílu robotí série Transformers: Zánik, na kterém většinou nenechali ani niť suchou. Ale diváci se na tento snímek hrnuli ve velkém počtu, takže Bayovi kritika moc vadit nemusela. Bude proto zajímavé sledovat, zda si člověk vyžívající se v bombastických scénách často gradujících mohutnou explozí poradí i se scénářem, bez jehož nutné kvality se žádný snímek aspirující na kvalitní hodnocení neobejde.