Recenze: Sabotage (2014) – Režisér Patroly tentokrát spíše zklamal

V českých kinech jej neuvidíme a možná to nebude až tak velká tragédie. Snímek Davida Ayera Sabotage sliboval netradiční film s údajně cool prvky a nadupanými akčními sekvencemi. Něco málo na tom opravdu je, ale opravdu jenom málo.

Olivia Williams a Arnold Schwarzenegger ve snímku Sabotage
Olivia Williams a Arnold Schwarzenegger ve snímku Sabotage

Breacher (Arnold Schwarzenegger) je velitelem úspěšné speciální protidrogové jednotky (DEA), sestavené z agresivních polomagorů, kteří umí jenom jednou věc – zneškodnit nepřítele buďto pěstí nebo se zbraní v ruce. Ovšem za tyto hrdlořezy na straně zákona hovoří činy a celá řada nebezpečných drogových bossů vyřazených ze hry (rozuměj rozstřílených na hadry).

Po jedné takové úspěšné akci (té z úvodu filmu), nám Ayer odkryje důležitou kartu, která tým představuje celý tým. Každá akce stojí nějaké to úsilí a naši hrdinové si tu a tam něco z konfiskovaných peněz ulijí na důchod. A právě po zmíněné akci si jde parta drsňáků pro uloupené peníze – jenže někdo na ně ušil boudu a stávají se rázem vyhnanci s pozastavenou činností a rozsáhlým vyšetřováním na zádech.

Poté co je Breacher a jeho tým očištěn, se všichni dávají do kupy a znovu vyrážejí do akce. Jenže zanedlouho přichází něco, s čím se nikdy nemuseli potýkat – někdo je loví, jednoho po druhém.

Ze snímku Sabotage
Ze snímku Sabotage

Breacher cítí, že v jeho jednotce není něco v pořádku a věří, že drogový kartel, kterému patřil onen zabavený balík peněz, není jediným problémem, kterému musí čelit.

Temná a hlavně krvavá hra na lovce a zvěř začíná a nebude to hezký pohled.

David Ayer nám naservíroval opět svou klasiku – thriller z „policejního“ prostředí, přidal spoustu, opravdu velkou spoustu hrubé mluvy, litry krve a jeden pustoprázdný scénář, který z filmu nakonec nedělá zajímavé pokoukání, ale jednoduchou amatéřinu s občasnými cool prvky.

Herci jsou uvěřitelní a patří k tomu lepšímu. Sam Worthington (Monster) nezklame a působí velmi sympaticky, naopak Mereille Enos (Lizzy) je krásně vyšinutá a vůbec se nepozastavíte nad faktem, co taková drobná ženská dělá v zásahovém týmu DEA, zvlášť, když si nedávno zahrála obětavou manželku Brada Pitta ve World War Z. Tato herečka má vskutku talent. Joe Manganiello (Grinder) je zde hlavně pro Rkovou část filmu – což poznáte velmi záhy, zbytek týmu netřeba zmiňovat, jsou to figurky, které drží M4 v ruce, nabízejí vám akční podívanou, dřevorubeckou mluvu a jinak nic, protože toho prostoru/možností moc nedostanou.

Arnold Schwarzenegger a  Mireille Enos ve snímku Sabotage
Arnold Schwarzenegger a Mireille Enos ve snímku Sabotage

Vedlejší postava v podání detektiva Caroline (Olivia Williams), která má za úkol náš tým pořadně zmáčknout a přijít na to, co se stalo s penězi kartelu, působí kontrastně oproti zbytku týmu, což je dobře, avšak takovou degradaci konkrétní postavy závěrečnou pointou jsem již dlouho neviděl.

Jediné, co bych opravdu pochválil, je technická stránka akčních sekvencí. Je vidět, že herci podstoupili opravdu intenzivní trénink SWATu, ukázali nám co každý individualista v týmu musí a nesmí dělat. Úvod a tréninková sekvence patří k tomu nejlepšímu, co film nabízí a jelikož je akce ve filmu překvapivě málo, je třeba si to užít.

Netradiční je i kamera, která mísí konvenční i slušně řečeno zajímavé (ale nepříliš oku lahodící) úhly/styly pohledu i „digitální“ filtry. Ale to je spíš otázka vkusu, ale střih je na pováženou, stejně jako absence nějaké zapamatovatelné hudební smyčky.

Film opravdu nenabízí nic moc, navíc po finále se vám zvedne obočí více než jednou, až se myšlenkami vrátíte k dřívějším tajemným vraždám členů týmu. Sabotage je podprůměrnou volbou a jedno velké jméno v titulcích nezachrání překvapivě nekvalitní práci od zkušeného tvůrce.

  • Sabotage / Sabotáž
  • Trailer
  • Thriller / Akční
  • Stopáž: 109 minut
  • Režie: David Ayer
  • Scénář: David Ayer, Skip Woods
  • Hrají: Arnold Schaerzenegger, Sam Worthington, Olivia Williams, Mireille Enos, Terence Howard, Josh Holloway
  • Hodnocení: 60%