Naše první dojmy: Úsvit planety opic (2014)

Na Úsvit planety opic jsme vyrazili v docela hojném počtu. Téměř již tradičně si tak můžete přečíst naše první dojmy, které se shodují v tom, že na sequel režiséra Matta Reevese byste určitě měli vyrazit do kin.

Úsvit planety opic
Úsvit planety opic

Adam Škaloud

Úsvit planety opic od začátku sklízel obdivné reakce. Zaslouženě. Po nesmírně povedené trailerové kampani jsem očekával jen to nejlepší a zklamán jsem rozhodně nebyl. První díl, tedy Zrození Planety opic, měl ještě větší výhodu, že jsem od něj neočekával vůbec nic a dokázal mě ohromně překvapit. Sequel odehrávající se o 10 let později postrádá hravou zhruba první polovinu. Kde Zrození teprve nabíralo grády po hravém úvodu, tam už se v Úsvitu střílí, hází a křičí. Hlavním tahákem ovšem není poměrně očekávaný i tak ale silný příběh, jsou jím především efekty, které se povedly náramně. Režisér Matt Reeves dokázal navázat na úspěch prvního dílu a koncem tohoto dílu si skvěle připravil půdu pro velkolepé zakončení trilogie. Úsvit planety opic můžu jedině doporučit.

Gábina Rybářová

Atmosféra se povedla skvěle, velice dobře načasované manipulace s emocemi, grafické zpracování na výbornou a kulisy byly dost reálné. Kdyby se takhle dělaly všechny pokračování, jen kdyby byla zápletka méně předpovídatelná. Více překvapivých zvratů a film by se ode mne dostal plný počet.

Martin Pevný

Pokračování planety opic je o něco lepší než Zrození. Na to, že primáti byli vytvoření za pomoci počítačové techniky, vypadali velmi realisticky a dávali zcela najevo své emoce. Samotný příběh byl velice poutavý a doprovázen hustou atmosférou, bylo to opravdové drama!

Tomáš Vohnický

Matt Reeves se s pokračováním Zrození planety opic popasoval velice dobře. Někomu může mezi filmy chybět nějaká pasáž, jak vlastně ten virus nakazil lidstvo a jak pomohl ke zkáze skoro celé planety, ale vlastně to ani není potřeba. Tento díl se více soustředí na samotné lidoopi a vztah v této „opičí rodině“ a ne na vztah člověka s opicí, jako tomu bylo v prvním díle s Jamesem Francem. Atmosféra je místy velmi temná a člověk sedí v kině jako přikovaný. Parádní scénář, místy zajímavé efekty a hlavně Andy Serkis. Já mu přeji Oscara, protože to co provádí s postavou Caesara, je jednoduše neskutečné. To by ale musela existovat kategorie – Nejlepší výkon v motion-capture. Každopádně já si film užil a vy si ho užijete určitě také!