Naše první dojmy: Transformers: Zánik (2014)

Transformers

Do kin se valí čtvrtí Transformers, a zase v režii Michaela Baye. Než se zaměříme na klasickou recenzi, která dovalí na web zítra, můžete si už nyní přečíst, co asi od nových robotů s nadměrnými dávkami explozí očekávat tentokrát. Své první dojmy po filmu si připravili Toupi a Ernia.

Oficiální IMAX plakát ke snímku Transformers: Zánik
Oficiální IMAX plakát ke snímku Transformers: Zánik

Toupi – Bay i počtvrté jede podle šablony prvního filmu. V novém pokračování je pochopitelně větší množství robotů, explozí a protentokrát i nově zvolení herci. Ale to nedělá ze Zániku něco inovativního, spíš to dokazuje, jak moc vytěžená tahle série už je. Více než v jiných případech je tohle spektákl, který vám vymyje mozek téměř tříhodinovou porcí výbuchů a nenápadité akce. Jednoduchá příběhová linka je vedlejší produkt.

Mark Wahlberg, Nicola Peltz a Jack Reynor
Mark Wahlberg, Nicola Peltz a Jack Reynor

Ernia – Složení nových Transformers? Čtyřicetiprocentní špičková akce a metal porn, dvacetiprocentní přebytečná akce a smradlavý olej. Deset procent romantických západů Slunce v Texasu, deset procent taťkovských rad, které nikdo nepotřebuje slyšet, a dalších zbytečných výroků (především Autoboti mají v zálibě říkat věci, které jsou naprosto očividné). Deset procent megahustých záběrů zespoda a deset procent scén, u kterých si myslíte, že už budou konečné, ale nejsou. Celé to opravdu působí, jako by Transformers 4 byly Bayova oblíbená hračka, se kterou se nechce rozloučit za žádnou cenu. A tak musí krkolomně vymýšlet další a další záminky, aby příběh mohl pokračovat dál. Výsledkem jsou skoro 3 hodiny v kině a u mě sílící pocit naprostého nezájmu, jak to s tim Optimem vlastně dopadne (hlavně ať už nějak!!). A už sakra někdo dá Stanleymu Tuccimu film, kde nebude jen přicmrndávat někomu jinému?