Fotbal ve filmu

Nejpopulárnější kolektivní sport na světě se samozřejmě objevuje i v řadě filmových zpracování. Navíc nám začalo Mistrovství světa v Brazílii, a tak je docela na místě na některé fotbalové bijáky zavzpomínat. Ještě lepší pak bude, když se s námi podělíte o ty další!

Fotbalový svátek již vypukl!
Fotbalový svátek již vypukl!

Hooligans (Green Street Hooligans)

Matt Buckner (Elijah Wood) je neprávem vyhozen z Harvardu, a tak odcestuje do Londýna za svou sestrou. Zde se skamarádí se sestřiným švagrem, Petem Dunhamem (Charlie Hunnam), který ho vtáhne do světa fotbalových hooligans anglického týmu West Ham United. Film má i dvě pokračování, která ale nenavázala na úspěch prvního dílu a byla skoro zapomenuta.

Prokletý klub (Damned United)

Příběh Briana Clougha (Michael Sheen) vypráví jeho trenérskou misi u tehdejšího anglického mistra, Leedsu United. U týmu strávil pouhých 44 dní, které určitě patřili k nejtěžším v jeho životě.

Okresní přebor – Poslední zápas Pepíka Hnátka

Kdo by neznal český seriálový fenomén Okresní přebor. Ne dlouho po odvysílání seriálu jsme se dočkali i filmu, který určitě patří mezi to lepší z české kinematografie posledních let. Příběh Pepika Hnátka pobaví, ale seriál nastavil laťku moc vysoko.

Fotbal za mřížemi (Mean Machine)

Trestná lavice s Adamem Sandlerem patří mezi nejlepší sportovní komedie. Věděli jste ale, že byla natočena až po filmu Fotbal za mřížemi, který je vlastně úplně stejný jako zmiňovaná sandlerovka? Jediným rozdílem je záměna amerického fotbalu za kopanou. Každopádně pro fanoušky Vinnieho Jonese a Jasona Stathama povinnost.

Góóól! (Goal!)

Skvěle pojatý sportovní příběh kluka, který má svůj sen a jde za ním! Povede se mu to? Podívejte se na tento film, který je o hodně lepší, než jeho další dvě pokračování. Ve filmu hraje mnoho fotbalových ikon, z nichž je nejvíce známý Zinedine Zidane.

Blafuj jako Beckham (Bend It Like Beckham)

Osmnáctiletá hráčka to s balonem opravdu umí, má našlápnutou na skvělou kariéru. Je tu něco, co jí stojí v cestě? Nemělo by, kdyby nepocházela z Indie, kde k tomuto opravdu nemají pochopení.

Fotbalové opojení (Fever Pitch)

Povedená adaptace románu od Nicka Hornbyho, v hlavní roli s Collinem Firthem, díky níž pochopíte, proč jsou Angličané posedlí fotbalem.

Vítězství (Victory)

Film z prostředí zajateckého tábora pro spojenecké vojáky, kteří si zde krátí čas hraním fotbalu. Dostanou šanci si zahrát přátelský zápas s německými vojáky, oni to ale vidí spíše jako příležitost k útěku. Hrají zde filmové hvězdy jako Michael Caine, Sylvester Stallone či Max von Sydov, rovněž brazilská hvězda Pelé nebo Angličan Bobby Moore.

Proč?

Československý film o fotbalovém chuligánství a jeho dopadům na obyvatelstvo. V hlavních rolích s Jiřím Langmajerem, Martinem Dejdarem, Janem Potměšilem a Danielem Landou.

Fotbalová osobnost ve filmovém průmyslu? Vinnie Jones.

To je jasné, že ho znáte, minimálně od vidění. Tento herec se od mládí věnoval fotbalu a dokonce mu to i docela šlo. V letech 1986 až 1994 hrál první anglickou ligu v klubech jako Leeds United, Sheffield United, Wimbledon a dokonce i v londýnské Chelsea. Svou hereckou kariéru odstartoval v roce 1998, kdy si zahrál ve filmu Sbal prachy a vypadni od Guye Ritchieho. V roce 2000 přišla menší role, tentokrát v dalším filmu Guye Ritciheho, Podfu(c)k. V následujících letech se Vinnie objevil v řadě průměrných snímků jako Fotbal za mřížemi nebo v komedii Eurotrip. V roce 2006 si zahrál postavu Juggernauta v X-Men: Poslední vzdor. Od té doby se ve filmovém průmyslu pohybuje, avšak ne moc úspěšně.

Vinnie Jones ve Wimbledonu.
Vinnie Jones ve Wimbledonu.